Indulat helyett gondolat

Lenti - A Magyar Demokrata Fórum lenti szervezetének vendége volt nemrég Dávid Ibolya pártelnök, akivel az MDF-et is érintő, aktuális kérdésekről váltottunk szót.

Kelemen Valéria

Dávid Ibolya elöljáróban elmondta: dologidő van a politikában - kormányválság, kormányváltás, új programok megvalósításába kezdett a két kormánypárt -, miközben itt van az európai parlamenti képviselőválasztás is.

- Más pártok arról nem beszélnek, hogy Európa az otthonunk, s ezt az európai közösség be is bizonyította az elmúlt öt évben. Részben azzal, hogy majdnem minden hazai nagyberuházás mögött európai uniós pénz áll, és azt sem szabad elfelednünk, hogy az unió nélkül már bekövetkezett volna Magyarországon az államcsőd - fogalmazott az MDF elnöke, aki szerint az európai helyzet jobbításán és az ezt segítő összefogáson kellene gondolkodni, nem pedig kicsinyes belpolitikai kérdéseken veszekedni és acsarkodni.

- Miként értékelné azt, ha nem lenne az MDF-nek képviselője az Európai Parlamentben?

- Egy forgatókönyvre készülök; arra, hogy lesz képviselőnk az Európai Parlamentben. 2004-ben és 2006-ban is bebizonyosodott, hogy a választók mindig sokkal több szavazattal támogatják az MDF-et, mint amit a közvélemény-kutatások általában jeleznek. Mert amikor élesben kell dönteni, másféle felelősség alapján határoznak. Optimista vagyok, mert az országot járva látom: egyre nagyobb igény van az általunk képviselt, észérveken alapuló, őszinte politikára, éppen ezért gondolom azt, hogy az MDF-nek legalább egy, illetőleg két képviselője lesz az EP-ben. Az elkövetkező évek nem csak Magyarországon, de Európában is arról szólnak, miképp lehet gazdaságélénkítéssel a versenyképességet javítani. Kicsiben itt azzal nézünk szembe, attól szenvedünk, mint nagyban Európa. Állnunk kell a versenyt, hogy megtarthassuk, illetve növelni tudjuk a munkahelyeinket, hogy megvédjük iparunkat, mezőgazdaságunkat, a nyugdíjak értékét, a kutatás-fejlesztést, és sok minden mást. Magyarország érdekeit képviselve Bokros Lajos ehhez pozitív módon hozzá tud járulni, elméleti és gyakorlati tapasztalataival segíteni tudja az európai politizálás különféle területeit, és Európa elismeri ebbéli tevékenységét. Habsburg György pedig a legnagyobb európai érdekérvényesítő család tagjaként olyan kapcsolatrendszerrel, lobbiképességgel bír, amire ma Magyarországnak nagyon nagy szüksége van.

- Hogyan állnak a frakcióalakítás kérdésével?

- Most elsősorban az EP-választásra összpontosítunk. A frakcióalakításnál fontosabb a korszerű konzervatív értékeink következetes képviselete. Minden emberünk a kampányban dolgozik, mert ma az a legfontosabb, hogy minél több embernek el tudjuk mondani: június 7-én minél többen menjenek el szavazni. Egyrészt azért, mert ez legitimációt ad a megválasztottaknak, másrészt pedig azért, mert minél többen mennek el, annál kisebb a veszélye annak, hogy vállalhatatlan szélsőségek hozzanak szégyent Magyarországra az Európai Unióban. Az indulatgerjesztés helyett mi a gondolat-ébresztés erejében, a megoldásokban hiszünk.

- Nőként hogyan tudja elviselni napjaink felfokozott politikai vitáit?

- Nagyon jó, hogy Isten nőnek teremtett! Van családom, háztartásom, s azt a felelősséget képviselem otthon, mint a politikában. Addig lehet nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Jó szándékból vehet valaki a családjának egy Mercedest, de ha fél év után nem tudja a részleteit fizetni, akkor nem csak a Mercedesét fogja elveszíteni, hanem a jelzálogba adott házát is. Így járt Magyarország is, köszönhetően az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz által 2002-ben közösen megszavazott 100 napos programnak. A családban megmutatkozó felelősségnek kéne érvényesülnie a politikában is, a politikusoknak úgy kellene viselkedniük, mintha a sajátjukról döntenének. Hosszútávfutó és hosszútávúszó vagyok, ki fogom várni azt az időt, amikor megértik: mit jelent a valódi, tettekben is megnyilvánuló nemzeti összefogás, a felelős politizálás, az igazmondás.Az Európai Unió nélkül Magyarországon már bekövetkezett volna az államcsőd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!