Hatvanhatezren látták a Hevesi Sándor Színház előadásait

Zalaegerszeg – A 2008-2009-es szezon utolsó előadását szombaton tartja, az évadzáró ülésre azonban már csütörtökönsort kerített a Hevesi Sándor Színház társulata.

Péter Gyöngyi

A szezonban 5 bemutatót, 203 előadást tartottak, produkcióikat több mint 66 ezer néző látta, közülük 8187 fő bérlettel. A munkának nincs még vége, a társulat a Hamlet című produkcióval részt vesz a Pécsi Országos Színházi Találkozón, hangzott el. Több elismerést is átadtak csütörtök. 

Az évadzárón Bagó Bertalan művészeti vezető leszögezte, nem kívánja elemezni az elmúlt hónapok történéseit. Úgy fogalmazott, szeretné, ha nyugalomban, biztonságban, a vélt és valós sérelmeket elfeledve dolgoznának a jövőben. Zalaegerszeg polgármestere, dr. Gyimesi Endre hangoztatta, noha nagy küzdelem zajlott a színfalak mögött és a nézők előtt, a társulat jól teljesített. A Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Pintér László hozzátette, ha anyagi bőséggel nem is, erkölcsivel mindenképpen rendelkezik az együttes, ezt bizonyította. 


Szőke Julianna, Hertelendy Attila, Ecsedi Erzsébet és Kovács Olga is elismerést vehetett át
Fotó: Pezzetta Umberto

Az előző idényben meghiúsult külföldi vendégszereplésekről, nemzetközi kapcsolatokról, majd nyomukban magánokirat-hamisításról szóltak a hírek, de idén sem maradt botrány híján a teátrum. Előbb arról számolhattunk be, hogy az igazgató, Stefán Gábor nem hosszabbított szerződést Bagó Bertalannal, majd a direktor felmondott és a művészeti vezető maradt. A gazdasági igazgató megbízott igazgatóként készül a következő évadra. Szabó Józsefet az idény értékelésre kértük. Előrebocsátotta, mivel sem Stefán Gábor, sem Bagó Bertalan nem nyilatkozott konfliktusuk okáról, döntésüket tiszteletben tartja, ő sem teszi. 

– Kettejük konfliktusa nyilván megrendítette és meg is osztotta az együttest. Voltak, akik nem hangoztatták a véleményüket, mert nem kívántak részt venni a harcban, és voltak, akik – halkabban vagy hangosabban – nyíltan beálltak valamelyikük mögé. Mindez nemcsak a színház falain belül, de az internetes fórumoknak köszönhetően a nyilvánosság számára is érzékelhető volt. Most várakozó állásponton vannak a társulat tagjai. Tudják, hogy jómagam ideiglenesen látom el a direktori feladatkört, tehát nem én vagyok az, akihez igazodniuk kell. Várják a pályázat kiírását, az új igazgatót, addig is dolgoznak. Külön köszönet jár minden művésznek, aki ebben a szituációban helytállt. Nem maradt el egy előadás, egy bemutató sem, nem volt zavar az évadban és ez a társulat erejét, tartását jelzi. A konfliktust okozó két ember közül az egyik levonult a küzdőtérről, ezzel, úgy érzem, nyugvópontra jutott a dolog. Nem állítom, hogy a helyzet rendeződött, ez akkor következik be, ha ismert lesz az új igazgató személye, aki egyértelmű irányt szab. Akkor lehet eldönteni, ki tart vele, ki nem. 

Változások lesznek a társulatnál a jövő évadot illetően is. Zalányi Gyula Marosvásárhelyen folytatja a munkát. 
Szemenyei János a Vígszínházhoz szerződött, már akkor elkötelezte magát, amikor úgy tűnt, Bagó Bertalant elbocsátották. Visszajöhetett volna, de nem akart visszakozni. Vizkeleti Zsolt és Szakács László egy évadra búcsút int a társulatnak, de meghagyja a lehetőséget arra, hogy visszatérjen. Jobbára tehát a jelenlegi együttessel folytatjuk a munkát jövőre is. Érkezők lesznek, Kanda Pál és Misurák Tünde csatlakozik az együtteshez – tájékoztatott Szabó József, akinek december 31- ig szól a megbízatása. – Az új előadóművészeti törvény úgy rendelkezik, hogy ne azon a napon lépjen be hivatalosan az új igazgató, amikor a réginek megszűnik a jogviszonya, vagyis jövő év február 1-jéig meg kell nevezni a személyét. Ez azért fontos, mert így nem a mások által megtervezett-megszervezett repertoárhoz asszisztál, lesz ideje a következő szezon előkészítésére, eldöntheti, kikkel szeretne dolgozni, milyen évadot akar. Valószínűleg Zalaegerszegen is akkortájt írják ki a pályázatot, mint a többi olyan színház esetében, ahol szintén lejár a direktorok megbízatása. 

– Pályázik?

 – Nem. Álláspontom szerint Magyarországon még nem jött el a menedzsertípusú igazgatók kora, művészeket választanak mindenütt. Ha nagy őrültséget nem követnek el, gyakorlatilag stabilak a színházak hazánkban. Azt vállaltam, hogy tisztességgel végigvigyem a jövő évadot. 

L. Bart Oliver című musicalje, Feydeau A hülyéje, Gogol A revizor, Kacsoh-Bakonyi János vitéz című daljátéka, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve, Gádor – Tasnádi Othello Gyulaházán című komédiája a nagyszínpadi művek között szerepel jövőre. A gyerekeket Szabó Magda Sziget-kék című meséjével várják, a kamaraelőadások között Füst Milán Boldogtalanok és Bereményi Géza – Kovács Krisztina Apacsok című darabja kapott helyet. 

A művészek már készülnek a szezonra, de a nézők közül is mind többen. Horváth László és felesége, Horváthné Bencze Irén elsőként, már e hét elején bebiztosította helyét. 
– Régóta bérletesek vagyunk, jeggyel talán csak az első néhány évadban jártunk színházba – mondta Horváth László. – Elégedettek vagyunk a kínálattal, hiszen egy ekkora városban a teátrumnak egyszerre kell lennie Madách, Víg- és Operettszínháznak, ezt az igényt pedig igyekeznek is kielégíteni. A kamaraelőadásoknak mindig örülünk, mindig nagy élmény, szerencsére jövőre több is lesz. 
– Közhely – folytatta felesége –, de nekünk a színház valóban szórakozást jelent, ám kedveljük a gondolatébresztő előadásokat is. Otthon mindig megbeszéljük, elemezzük a látottakat. Sosem fordult meg a fejünkben, hogy ne vegyünk bérletet, sőt, először egy hétköznapra szólót váltottunk, aztán rájöttünk, hogy még egy kellene, mert egy darabot nem elegendő egyszer megnézni... 

NÉGYEN VEHETTEK ÁT DÍJAT 
A Forgács-gyűrűt Ecsedi Erzsébet színművésznő, a Máriáss-díjat Kovács Olga színművésznő, az Aranydeszka- díjat Szőke Julianna, a jelmeztár vezetője kapta. A közönségdíjat Hertelendy Attila színművész vette át, övé lett a Színházbarát Kör elismerése is. 
Utóbbi közösség nevében Pásztor Gézáné Stefán Gábornak is köszönetet mondott, a volt direktor, aki nem volt jelen az évadzárón, bábáskodott a Színházbarát Kör létrehozásánál, neki köszönhetően számos művésszel találkozhattak a 15 év során.
  


Korábbi tudósításainkat a kapcsolt anyagok között találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!