Hármasoltárral tiszteleg az ezer éves Zala megye előtt

Szentkozmadombja - Izgalmas tartalmú tölgy és juhar fából készült hármasoltár nyílt meg előttünk a minap a kis zalai faluban Nemes László festőművész és Káli Lajos polgármester jóvoltából.

Szabó Judit

Egyelőre a kis faluház előcsarnoka rejti, de hamarosan többszáz szempár elé tárul a látvány. A ma már zalaiként számon tartott, amúgy Erdélyből származó, de a szlovén, horvát, osztrák képzőművészeti galériákban is otthonos festőművész, Nemes László régóta dédelgetett álma volt egy triptichon (görög szó) elkészítése. A hármasoltár becsukható szárnyasoltár, melyet legalább három kép díszít.



Hármasoltár Nemes László készítésében Fotó: Pezzetta Umberto

Témául és apropóul most  Zala megye ezer éves évfordulója szolgált, partnerül pedig a fával és annak megmunkálásával nagy barátságban lévő Káli Lajos polgármester szegődött. Így esett, hogy a környékből származó tölgyfa és juhar ad keretet az alkotóművésznek az ünnep kapcsán megfogalmazódó  gondolatait, érzéseit, s nem utolsó sorban befogadó szűkebb pátriája iránti tiszteletét kifejező festménysorozatnak. Hiszen arról van szó, a hármasoltár kazettáiban Szent István és Gizella, az államalapító királyi pár mellett Zala megye nagyságai jelennek meg szitanyomat segítségével. A bal oldalon Deák Ferenc, a haza bölcse, jobbra pedig Wlassics Gyula, Zrínyi Miklós és  Csány László néz ránk, közöttük középkori várak látképe.

- Egyszerűen ezek az emberek a kedvenceim, ha szabad ilyen profánul fogalmazni - mondta Nemes László, amikor egy esős délutánon meglátogattuk a ma még magányos csendben várakozó alkotást, melynek felső díszei ősi magyar pogány motívumokat mutatnak meg.  

Nem sokáig marad rangrejtve a mű, ugyanis hamarosan Zalavárra utazik, ahol június 14-én az ezer éves megye  központi ünnepi rendezvényén kerül a közönség elé.  


Olvassa el az EZER ÉVES ZALA további híreit, barangoljon a történelmi megye területén, böngéssze át a jubileumi programokat! 

A Zalai Hírlap cikkei


A jubiláló megye honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!