Hazai láncokra alapozva bővítik a húsüzemet

Pókaszepetk - Jelenlegi tulajdonosai öt éve működtetik a Tóth Hús Kft. húsfeldolgozó üzemét a faluban, s bár nagyüzemmé nem kívánnak válni, a korszerűsítés, beruházás folyamatos.

Hajdu Péter

A falu központjában levő húsfeldolgozó üzem területén a cég nagyságrendjéhez képest jelentős beruházás folyik. A rendelkezésre álló telken a régi épületet egyik oldalán végig könnyűszerkezetes elemekkel bővítik. 

Érdeklődésünkre Paál Péter, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt néhány év alatt kinőtték az üzem nyújtotta lehetőségeket, illetve a biztonságosabb termelés is megköveteli ezt a bővítést.

- Tavaly májusban kihasználtuk az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) nyújtotta fejlesztési lehetőséget, és megpályáztuk ezt a korszerűsítést, amikor még nyoma sem volt a gazdasági válságnak. December közepén nyertük el a pályázatot, amelynek segítségével összesen mintegy 70 millió forint értékű fejlesztést valósítunk meg. Májusban lesz az új épületrészek műszaki átadása, melyeket azt követően bevonunk a termelésbe - mondja a cég vezetője.

Hamarosan elkészül egy készáru hűtőraktár, egy mélyhűtő raktár, továbbá szárazáru raktár és egy pácoló helyiség. - Folyamatosan nőtt a piacunk, a nagyobb volumenű termelés és részben hatósági előírás is megköveteli a bővítést - hangsúlyozza az ügyvezető.

Hozzátette, a beruházással előre menekülnek, de a jelenlegi kisüzemi nagyságrendet nem tervezik túllépni, ez kezelhető a mai körülmények között. A válság ellenére növekedést terveznek az idei évre, a tavalyi 500 millió forintos forgalmát a Tóth Húst Kft. idén 200 millió forint árbevétellel tervezi növelni. 

A 33 munkavállalót foglalkoztató vállalkozás egyébként a beruházással együtt létszámot bővített, három dolgozót vettek fel, ami manapság ritkaság.

 

Készül az egyik könnyűszerkezetes épületrész, Paál Péter (jobbról) ellenőrzi a munkát  Fotó: Pezzetta Umberto 

Ezek is érdekelhetik