Emelkedett az álláskeresők száma a megyében

Zalaegerszeg - Folyamatosan, bár csökkenő mértékben növekszik a megyében nyilvántartott álláskeresők száma. Márciusban 18 400-an kerestek munkát Zalában.

Tódor Tamás

A munkaügyi központban a napokban zárták a márciusi statisztikát, ami szerint a megyében márciusban 18 400 volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez 13 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. A régiós arány 9,5 százalék, ezen belül Vas megyében 9,6, Győr-Moson-Sopron megyében 7,1 százalék. 

Mint Hegyi Lászlótól, az egerszegi munkaügyi kirendeltség és szolgáltató központ igazgatójától megtudtuk, a februárinál mérsékeltebb volt az álláskeresők márciusi növekedése, összesen 850 főről van szó. Közülük azonban 414-en Zalaegerszegen és a megyeszékhely környékén váltak munkanélkülivé.

A korábbi évekkel szemben kedvezőtlen körülmény, hogy amíg ilyenkor már érződött a munkaerőpiaci szezonalitás, a munkanélkülieket felszívta az építőipar, a mezőgazdaság és az idegenforgalmi területek, addig most ez kevésbé érezhető.

Idén év elejétől március végéig összesen 1249 munkavállaló várható leépítését jelentették be a megyében, s közülük 1011-ről márciusban közölték ezt. A múlt héten 96 fő leépítését jelentette be munkaügyi központban 15 munkaadó. A várható leépítések nagy része a megyeszékhelyre, és annak közvetlen környékére vonatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!