Elmaradt a tavaszra várt javulás a munkaerő-piacon

Zalaegerszeg - Némileg emelkedett az új álláshelyek száma a megyében, ám a szezonkezdettel nem következett be a korábbi évekre jellemző csökkenés a regisztrált álláskeresők számában.

Varga Lívia

Nemrégiben egy zalaszentgróti cég 400 fős  elsősorban szakképzetlen  munkaerő-igényt jelentett be a munkaügyi központba. Április 15-től pedig az Út a munkához közfoglalkoztatási program keretében egy éven át 201 település 4224 rendkívüli szociális segélyben részesülőnek kínál munkát (parlagfűírtás, parkgondozás, köztemető- és zöldterület fenntartás, idős- és házi beteggondozás, stb).

- Mivel márciusban a kereslet kissé élénkült, az álláshelyek számát tekintve tapasztalható némi javulás megyénkben - mondja a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ egerszegi kirendeltség és szolgáltató központ igazgatója, Hegyi László. - A szezonalitás munkaerő-piacra gyakorolt hatása azonban messze elmarad az elmúlt években tapasztaltaktól.

Idén tizenkét munkáltató 1277, az elmúlt héten pedig egy társaság 28 főt bocsátott el csoportos létszámleépítéssel, így a megyében márciusban már mintegy 18.400 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ami 13 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. Ez egy év távlatában nézve 29 százalékos növekedést jelent.

Jelenleg ezer álláskeresőre 100-110 álláshely jut, folyamatosan érkeznek azonban a központba a munkaerő-piaci program keretében történő munkahely-megőrzési és részmunkaidős foglalkoztatásra vonatkozó pályázatok. Ez idáig 70 foglalkoztató 1 milliárd 32 millió forintot igényelt 2650 álláshely megmentésére, melyből 1081 létszámleépítéssel veszélyeztetett. S mint Hegyi László elmondta, ezenkívül három zalai cég, összesen 150 fős munkahelybővítésre adta be pályázatát. Döntés  remélhetőleg  a közeljövőben várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!