Agyonverte anyja 72 éves élettársát - 12 évet kapott

Győr - "Nem akartam megölni az öreget, csak megverni a sok becsmérlés miatt"- vallotta korábban az a férfi, aki 2007-ben halálra verte anyja barátját Zalabéren. Első fokon 12 év fegyházbüntetést kapott, melyet Győri Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyott, így az ítélet jogerős.

zaol.hu

A 28 éves zalavégi Mátyás József 2007 szilveszterén együtt szórakozott egy családi háznál anyjával és annak 72 éves élettársával,  B. Lajossal. A két férfi közötti viszony korábban nem volt felhőtlen.

- Évek óta ismertem Lajost, apám halála után segített nálunk, és egyre gyakrabban jött hozzánk - idézte kapcsolatuk kezdetét a 29 éves zalavégi Mátyás József. - Eleinte nem volt vele gondom, de miután nyugdíjba ment, mind többet ivott, rendszeresen belém kötött, sértegetett. Baromkirálynak, ökörfajzatnak nevezett, a végén már anyámat is piszkálta, őt is elmondta mindennek - sorolta a fiatalember még 2008 szeptemberében a Zala Megyei bíróságon.  

A  tragédia napján a társaság már déltől együtt iszogatott, egészen este hét óráig, mikor szóváltás kerekedett a két férfi között, mert a közben lerészegedett öreg megint sértegette Mátyás Józsefet. 

A fiatalember indulatba jött, nekitámadt a fotelban ülő ellenfelének, aki pár ökölcsapás után még felállt, hogy védje magát, kést is ragadott, ám ellenállása hamar megtört, a földre került. A 29 éves férfi közel fél órán keresztül kitartóan ütlegelte az idős embert, akinek nem maradt ép porcikája.  

Az édesanya igyekezett lecsillapítani fiát: bottal, piszkavassal verte fia hátát, ám ő a botot eltörte, anyját is megütötte és tovább folytatta B. Lajos verését. Miután „végzett” egyszerűen elsétált. 

A férfi a tavaly őszi zalaegerszegi tárgyaláson azt vallotta, nem akarta megölni az öreget, csak megverni a sok becsmérlés miatt.

- Ha nem fogja rám a kést, nem veszítem el a fejemet - vallotta. - Féltettem a testi épségemet, meg az anyámat – mondta a vádlott, akitől a verés kapcsán  az alábbi is elhangzott: „Amikor nem mozgott, abbahagytam.”

A Zala Megyei Bíróság 2008. októberében különös kegyetlenséggel elkövetetett emberölésért Mátyás Józsefet 12 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
   
Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, azt kérték, hogy az esetet a bíróság minősítse erős felindulásból elkövetett emberölésnek, amelynek büntetési tétele lényegesen enyhébb az elsőfokú ítéletben minősítettnél.
   
A Győri Ítélőtábla azonban törvényesnek találta a Zala Megyei Bíróság ítéletét, Nagy Zoltán tanácsa a döntést helybenhagyta. A vádlottra 12 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztés vár. 

Az indoklás szerint az erős felindulás ugyan fennállt a bűncselekmény elkövetésekor, de erkölcsileg nem méltányolható. Egy idős ember sértő megjegyzése nem adhat erkölcsi alapot egy ilyen súlyos tett elkövetésére.


Forrás: ZH - Arany Gábor, MTI


Ezek is érdekelhetik