A lepedőből hurkolt kötelet az öngyilkos rab - a család gyászol és válaszokra vár

Márokföld - Mint arról már beszámoltunk, csütörtök egy lepedőcsíkokból készített kötéllel akasztotta fel magát egy fiatal rab a zalaegerszegi börtönben. Megkerestük a 21 éves férfi családját, akik nem értik a történteket.

Gyuricza Ferenc

Az Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság csütörtök délutáni  közleménye szerint a rab - akiről semmit sem árultak el -  nem sokkal 9 óra előtt akasztotta fel magát. A körletfelügyelő 8 óra 50-kor észlelte a történteket, a zalaegerszegi intézet ügyeletes egészségügyi munkatársai, ápolói azonnal megkezdték az újraélesztést és értesítették a mentőket, akik 9 óra 5 perckor értek a helyszínre, végül 9.45-kor állapította meg a halál beálltát a mentőorvos.

A hivatalos közlemény ennél nem nagyon tartalmazott többet, ám lapunk megtudta, hogy egy 21 éves lenti környéki fiatalember volt az áldozat, s pénteken felkerestük a családját.

Az alig több mint 30 fős Márokföld Zala megye egyik legkisebb települése, ám péntek déltájban még a szokottnál is csendesebb arcát mutatta a falu. Mintha a helybéliek együtt gyászoltak volna azzal a családdal, amelynek egyik fiatal tagja csütörtök délelőtt önkezével vetett véget életének.

A kietlen községben alig találni olyan személyt, akitől felvilágosítást kaphatnánk. Némi keresgélés után egy férfi magyarázza el, melyik házban lakott az elhunyt, illetve annyit tesz még hozzá, hogy információi szerint a családfő főleg alkalmi munkából  élt, többet nem tud róluk.

A jelzett portán nem kell bekopogtatnunk, hiszen hárman is kint tartózkodnak az udvaron. A szerencsétlenül járt fiatalember édesanyja, illetve két testvére. A gyász szemmel láthatóan megtörte őket, de tartása van mindhármuknak, próbálnak felelni kérdéseinkre, s közben mondják: ők is várják a válaszokat, hiszen alig tudnak valamit.

- Telefonon hívtak fel, s úgy mondták meg, hogy meghalt a fiam - mondja az asszony. - Azt sem tudom már, hogy ki volt és honnan, hiszen olyan nehéz felfogni a történteket.

A család elbeszélése alapján lassan rajzolódik ki a történet.

A fiatalembert  - aki egy hónap múlva ünnepelte volna a 21. születésnapját - úgy vitték el a börtönbe, hogy a többiek nem is tudtak róla. Egy papír várta őket idehaza, arra írta rá szűkszavúan a fiú, hogy jöttek érte a rendőrök, illetve annyit tudatott még az otthoniakkal, hogy szereti mindannyiukat.

- Az öngyilkossági szándékának semmi jelét nem mutatta - folytatta az asszony, akit legnagyobb gyermeke karolt át.  - Az elmúlt hétvégén még dolgozott a szobáján, szalagpadlót rakott le, és festeni akart. Vidám természetű volt, ráadásul egy-másfél hónapja új barátnőt is talált egy közeli faluban.

Azt sem tagadják, hogy a fiúnak voltak ügyei, apróbb lopások, jármű önkéntes elvétele miatt tíz hónapot ült már Tökölön.

Az asszony szerint mások vitték bele a bűnbe, ezeket a kapcsolatokat azonban 2006 szeptemberében - ekkor költöztek Lentiből a közeli Márokföldre -  megszakította.

A környéken viszont többen azt állítják, hogy továbbra is voltak problémás ügyei a fiúnak, ő tört be például az egyik lenti intézménybe. Persze a történtek miatt mindenki sajnálkozását fejezi ki.

- Nem értem, hogy történhetett mindez? -  kérdez vissza a nő, miközben letörli könnyeit. - Hogy vihetett a mellékhelyiségbe magával lepedőt, s mire akaszthatta fel magát. Magas fiú volt, a lába biztosan leért volna a földre. Azt sem értem, miért nem figyeltek rá jobban. Úgy tudom, húsz percenként ellenőrizni kellett volna. Hiába kérdezek bármit is, egyelőre semmit nem mondanak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!