"Legyőztek!" - nyilatkozik a lemondott színházigazgató!

Zalaegerszeg - Döntéseit alaposan megfontolta, felmérte, mit vállal magára, de azt mégsem gondolta, hogy a helyzet háborúvá mérgesedik, amit végül elveszített. A Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor így jobbnak látta, ha távozik a teátrum éléről. Reméli, azért még végezhet hasznos tevékenységet a színházban, a színházért.

Péter Gyöngyi

Alakuló nemzetközi kapcsolatokról, külföldi vendégjátékok lehetőségeiről  szóltak tavaly a hírek,  a színtársulat tagjai a legnagyobb harmóniában készültek a határon túli szereplésekre. Ezek meghiúsultak, az együttműködéseket taglaló  levelekről pedig kiderült, hogy hamisak, mára az együttesre  jellemző összhang is a múlté. A direktor, Stefán Gábor nem ajánlott szerződést a jövő szezonra Bagó Bertalan művészeti vezetőnek, és ezzel sok színész nem értett egyet. Néhány hete  úgy fogalmazott, rendet szeretne tenni. Készült a következő évadra, majd pénteken benyújtotta lemondását.  

- Ennek lehetősége egy szombathelyi színházi bemutató után merült fel bennem - kezdte Stefán Gábor, amikor az okokról faggattuk. - Az előadás után beszélgettem Jordán Tamás igazgatóval, aki néhány kedves mondat után megkérdezte: na, és hogy áll a háború? Akkor jutott eszembe, hogy ez az egész helyzet kívülről valóban háborúnak tűnik, és meglehet, hogy igaza van, valóban az is. Márpedig, ha így van, akkor vesztésre állok. Amikor októberben jeleztem a fenntartónak, hogy nem szeretnék továbbdolgozni Bagó Bertalannal, azt a választ kaptam, ne hamarkodjam el a döntést, várjam ki a ciklus végét. Ehhez nem tartottam magam, és lépéseket tettem elképzeléseim megvalósításához. A sajtóhírek kapcsán azonban sem a színház tagjai, sem a közönség részéről nem jelent meg olyan támogató nyilatkozat, mely megerősített volna. Ráadásul azok a művészek, akikkel nyugodt szívvel nekiláttam volna az utolsó évadnak, elbizonytalanodtak, a kialakult helyzet miatt... Az utóbbi időben névtelenül gyalázkodó szövegek jelentek meg az interneten, éjszakánként telefonon zaklattak, egyáltalán, olyan etikátlan dolgok történtek, melyek tényleg azt mutatták, háborúba keveredtem. Ha van mögöttem egy emblematikus figura, aki vállalja a következő évet, szembenéztem volna mindezzel. Így viszont elvtelen és aljas támadásoknak tettem volna ki magamat és ezáltal a színházat is. Elveszítettem a háborút. Mivel most kell előkészíteni a jövő szezonra szóló műsortervet, azt most kell a kulturális bizottság elé tárni és zajlik a művészek szerződtetése is, úgy gondoltam, a színház szempontjából az a legszerencsésebb megoldás, ha felállok. Időközben lezárult a nemzetközi kapcsolatok ügyében indított nyomozás is, tehát nyugodtan adhattam be a lemondásom. Szerettem volna ezt mielőbb megtenni, hogy legyen ideje a fenntartónak, a város közgyűlésének a gyors intézkedésre. 

- Alighanem sokak számára nagy meglepetést okozott. 
 
- Néhány kollégám tudott a szándékomról, ők nem helyeselték, megpróbáltak lebeszélni róla. Arról, hogy végül nem sikerült, csak akkor értesültek, amikor tény lett. Ha úgy éreztem volna, hogy sokan állnak mögöttem a színházban, a közönség körében, nyilván nem teszem meg, hiszen felelős embernek érzem magam. 

- Egész életét színházban töltötte. Hogyan tovább?

- Tízéves korom óta színházban dolgoztam, kivéve azt a két évet, amikor megbízott népművelőként tevékenykedtem. Furcsa lesz az élet számomra, ha nem lesz módom társulatnál dolgozni, de ennek lehetőségét vállaltam és alaposan végiggondondoltam, amikor ebbe - akkor még nem sejtettem, hogy háborúba - belementem. Remélem azonban, hogy a jövőben sem szakadok el a színháztól. A tizenegy év alatt, míg igazgató voltam, komoly eredményekről beszélhettünk, a Bereményi - Bagó - Stefán hármas elérte, hogy a nézőszám 6000 helyett 9700 legyen. Sikereink voltak, sok művészeti díjat kapott a színház. 

- Gondolom, az elmúlt két napon gyakran szólt a telefonja.

- Sokan kerestek, és ne haragudjon senki, hogy szinte egyetlen telefonhívásra sem reagáltam. Mindazt, ami történt, érzelmileg is meg kell élnem, fel kell dolgoznom. Természetesen hétfőn bemegyek a színházba és még két napig - március 31-től érvényes a lemondásom - teszem a dolgom. Remélem, később is lesz módon hasznos munkát végezni a színházban, a színházért. Azt gondolom, huszonhat évnyi színházbeli munkám után, amennyiben lesz rá lehetőségem, szívesen végzem azt a feladatot, amivel megbíznak a teátrumban.


Huszohat éve a Hevesiben
Stefán Gábor 1954-ben született. Az alapítást követő esztendő, vagyis 1983 óta dolgozik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Előbb asszisztensként, majd 1991-től 1994-ig ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, azóta pedig igazgatóként. Az elmúlt több mint negyed évszázad során megannyi előadás koreográfusaként is jegyezték a nevét. Az 1984-es évtől balettmester és társastánctanár, 1998 óta az Ady-iskola balett tanszakának vezetője.
 


Fotók: ZH archív - Pezzetta Umberto

Részletek a színház "ügyeiből":
(Kattintson a zöld kiemelésre és elolvashatja a teljes cikket)


Kétmillió eurót nyert a Hevesi Sándor Színház  - Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte  el az egerszegi színház. (2008. január 18.)

Vajon miért nem megy Brüsszelbe a Hevesi-színház? - A városi közgyűlés ülésén Garamvölgyi György interpellációt intézett a polgármesterhez a Hevesi Sándor Színház meg nem valósuló brüsszeli vendégszerepléséről. (2008. február 09.)

Nélkülük szállt fel a repülőgép - Információink szerint a Hevesi Sándor Színház társulata Dél-Amerikába készült, ám a repülőgép, mellyel az együttes tegnap utazott volna a tengerentúlra, a művészek nélkül szállt fel. (2008. március 10.)

Ha semmi sem igaz, ki az oka? - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor  május 9-dikén reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy... (2008. május 10.)

Megtette a feljelentést  - Stefán Gábor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója csütörtökön (2008. május 15.)  feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

A felmerült kételyek, úgy tűnik, jogosak -  A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolataival összefüggésben felmerült a közokirat-hamisítás gyanúja. A fenntartó önkormányzat polgármesterét kérdeztük. (2008. május 17.)

Jelezte a színházbeli gondokat, leszavazták - A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolatait belengő, a napokban napvilágra került csalásgyanús ügyeket hetekkel ezelőtt szóvá tette a városi közgyűlésben Garamvölgyi György képviselő. Akkor rosszindulattal vádolták. (2008. május 20.)

Tegyen feljelentést a polgármester is - Tovább bonyolódik a Hevesi Sándor Színház kudarcos nemzetközi kapcsolatfelvétele körül kialakult helyzet. Hétfőn ülésezett a város kulturális bizottsága, a rendőrség pedig már nyomoz. (2008. május 21.)

Felvetik a fenntartó felelősségét  - A fejlemények felvetik a gyanút: a városvezetés és a polgármesteri hivatal felelőssége is megállapítható - mondta tájékoztatóján Tarr Ervin, a városi önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője. (2008. május. 22.)

Napirenden a színház - közte a fesztivál - Két vezérfonala volt tegnap  a közgyűlés rendes ülésének: az Egerszeg Fesztivállal, illetve a Hevesi Sándor Színházzal kapcsolatos gondolatok váratlanul, több napirendi pont tárgyalása kapcsán is fel-felbukkantak. (2008. május 23.)

Még kezdeti szakaszban a nyomozás - A feljelentések után arról érdeklődtünk a megyei rendőrfőkapitánytól, hogy áll a nyomozás. Kérdésünkre azt a  választ kaptuk, hogy jelenleg az sem biztos, hogy eljut a bírósági szakaszba, vagy esetleg más módon zárul le a színházi ügy. (2008. június 06.)

Elküldik Bagó Bertalant
A Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor nem újítja meg Bagó Bertalan művészeti vezető szerződését, így az július 31-én lejár. (2009.március 02.)

A Bagó-dosszié lezárva?
Véget ért a Bagó-korszak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Volt Ruszt-, volt Bereményi-korszak is. Hármójukat összeköti az eredeti, noha olykor megosztó tehetség... és az, hogy egyikük sincs már itt, hiszen Bagó Bertalantól is megváltak. (2009. március 6.)

Botrány a teátrumban: hamis levelek és 1,7 millió forint nem jogos kifizetés
A megyei rendőr-főkapitányság kedden vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a Hevesi Sándor Színház meg nem valósult külföldi kapcsolatai miatti nyomozás ügyét (2009. március 24.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!