Ismét mélyponton! Pesszimistábbak lettünk

Zalaegerszeg - Újabb történelmi mélypontra esett az immár fél éve folyamatosan zuhanó GKI konjunktúra-index, sem a lakosság, sem az üzleti szféra nem volt még ugyanis soha olyan pesszimista, mint idén márciusban.

Varga Lívia

A háztartások pénzügyi s az ország gazdasági helyzetének alakulására, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó kérdésekből számított GKI fogyasztói bizalmi index értéke a tavaly októberi hirtelen zuhanás óta folyamatosan esik. Márciusban a legnagyobb visszaesés a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó éves várakozásaiban volt tapasztalható, de romlott a rövid távú megtakarítási képesség megítélése is. A munkanélküliségtől való félelem tovább erősödött az emberekben, s kedvezőtlenebb lett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek éven belüli vásárlási lehetőségének megítélése is.

A vállalkozások minden ágazatban pesszimistábbak lettek márciusban. Az iparban főleg a rendelésállomány megítélése romlott, de kedvezőtlenebb lett az ágazat szereplőinek az elmúlt és következő negyedév termeléséről alkotott véleménye is, miközben a készletek s a foglalkoztatás minősítése nem változott. Az idei beruházási szándékok a fejlesztések visszaesését valószínűsítik. 

Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése márciusban nem romlott tovább, a  foglalkoztatási szándék és a rendelésállományok megítélése ugyanakkor kedvezőtlenebb lett. 

A kereskedelmi bizalmi index értéke a januárban mért enyhe javulást követően februárban és márciusban tovább romlott, ezzel a mutató visszaállt a zuhanási pályára. Számottevően romlott az eladási pozíció megítélése is. A készletállomány a november óta tartó jelentős visszaesést követően márciusban ugyanakkor már enyhe növekedést mutatott. 

A szolgáltatói szférában a közeljövőben várható forgalom megítélése jelentősen romlott, enyhén csökkent a foglalkoztatási szándék, miközben a várható üzletmenet megítélése nem változott. 
 
Az iparban az eladási árak enyhe csökkenését várják a következő három hónapban, jelentős iparágankénti szóródás mellett. Az építőipari és szolgáltató cégek között az árcsökkenésre számítók továbbra is többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. A kereskedelmi vállalatok körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés november és január között csökkent, februárban stagnált, márciusban viszont már enyhe növekedést jelzett. A fogyasztók inflációs várakozása év eleje óta lassan, de folyamatosan erősödik. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, illetőleg a szolgáltatói szférában  a korábbi rendkívül alacsony szinthez képest  kissé javult, az építőiparban, valamint a kereskedelemben tovább romlott, s pesszimistábbak lettek a fogyasztók is.

Mindez számokban kifejezve a következőképpen néz ki: a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke mínusz 46,1 pontra esett a februári mínusz 43-ról. Az üzleti bizalmi index mínusz 34-ről mínusz 37,7 pontra, míg a fogyasztói bizalmi mutató értéke mínusz 68,5-ről mínusz 70 pontra csökkent, olvasható ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. európai uniós támogatással készített felméréséből.



Olvassa el kapcsolódó cikkeinket - kattintson a címekre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!