Gyalogátkelő épül, sáv szűkül a biztonságos közlekedés jegyében

<b>Zalaegerszeg</b> - Amolyan közlekedésbiztonsági fórummá kezdi kinőni magát Szereljük le együtt sorozatunk: már nem csak a KRESZ-táblákkal kapcsolatban fogalmaznak meg javító szándékú észrevételeket olvasóink.

Horváth A. Attila

Aktuális témáink is jelzik, hogy a legkülönfélébb közlekedési helyzetekről kapunk javaslatokat. Ezúttal egy gyalogátkelőhely kialakításáról és egy sávszűkítésről számolt be az illetékes útkezelő.

Kellene egy zebra...

A megyeszékhely landorhegyi városrészében élő olvasónk, Dolmányos Boldizsár több környékbeli lakó régi igényét fogalmazta meg: meglátása szerint zebracsíkokat kellene festeni az Alsóerdei út burkolatára, a Becsal úti elágazó és az Autóklub közötti szakaszon, a Plus áruházzal szemben. Levelében úgy fogalmazott: az úttesten már amúgy is megtalálható a gyalogátkelőt jelző piktogram, az áruház bejáratához vezető lépcsősor akadálymentesített, a keleti oldalon pedig a járdáról rámpa vezet az úttestre. A szakasz megvilágítása is biztosított, a képzeletbeli zebránál lámpaoszlop áll.

- Az áruházhoz és a buszmegállóhoz tartó nagy gyalogosforgalom miatt, a balesetek megelőzése végett indokolt lenne a biztonságos gyalogátkelőhely kiépítése. Sajnos 2 éve volt már itt halálos kimenetelű baleset - írta levelében, amellyel a Magyar Közút Kht. zalai igazgatóságát kereste meg. A válaszlevélből kiderül: a helyszín megfelel a gyalogátkelőhely létesítéséhez szükséges feltételeknek, így a kialakítása indokolt lehet. A Közút ehhez szakmai támogatást kínál, ám a műszaki megvalósítás az önkormányzat feladata.


A környékbeliek régóta szeretnének e szakaszon zebrát, most úgy tûnik, zöld utat kap a beruházás
Fotó: Pezzetta Umberto

- Többször szorgalmaztuk már az átkelőhely kialakítását, most viszont elvi hozzájárulást kaptunk a közútkezelőtől. Innentől kezdve az önkormányzaté a tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés feladata, és mi ezt fel is vállaljuk - mondta el érdeklődésünkre Kramarics Géza, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának szakreferense. Hozzátette: nyilvánvalóan nem csak a csíkok felfestéséről van szó, ő például egy középsziget kialakítását tartaná biztonságos megoldásnak. A munka elvégzésének időpontjáról a beruházás költségvetésének elfogadása után lehet nyilatkozni.


Lámpa van, de nem jól működik...

A megyeszékhelyen a Platán sor és Arany János utca kereszteződésében nemrég átadott jelzőlámpák működéséről is kaptunk jelzéseket: többek szerint a Platán soron haladó gyalogosoknak és kerékpárosoknak nagyon kevés idejük van az átkelésre, a következő zöldig pedig sokat kell várni. Kramarics Géza elmondta: hamarosan megvizsgálják a lámpák működését, és a tapasztalatokról, valamint az esetleges beavatkozásról lapunkat is tájékoztatják.


Sávot szűkítenek a könnyebb közlekedés miatt


Olvasónk, Molnár Tihamér a zalaegerszegi Petőfi és Kossuth utca kereszteződéséről írt: mivel az egyirányú utcában  többször előfordul, hogy az egyenesen haladó járművek akadályoztatása miatt a jobbra fordulni szándékozók (például a buszok) csak hosszú percek után tudnak továbbhaladni, véleménye szerint célszerű lenne az egyenesen haladást a bal oldali, a jobbra kanyarodást pedig a jobb oldali sávból engedélyezni. (Most ugyanis a bal oldali sáv használaton kívüli.)  Kramarics Géza úgy reagált: a Petőfi utcán éppen a buszok miatt hamarosan egy sávra szűkítik mind a Kossuth, mind az Ady utcai torkolatot. Ezek a járművek ugyanis csak középről tudnak kanyarodni, mindenképpen átlógnak tehát a másik sávba. A szűkítéssel nem lesz vita arról, hogy ki melyik sávban akar haladni. 


A táblákkal kapcsolatos észrevételeket továbbra is várjuk az [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!