Ezt nézze meg! Toronyház eladó - tíz emelet 72,5 millióért

Nagykanizsa - Nyilvános versenytárgyaláson 72,5 millióért hirdette meg eladásra az önkormányzat a dél-zalai város első toronyházát. Ez lakásonként 1,2 milliót jelent a teljes felújításra szoruló épületben...

zaol.hu

Nagykanizsa legelső magasházát 1970-ben vehették birtokba a lakók. Akkoriban a legmodernebb épületek egyikeként tartották számon a Bartók Béla 1-et, ám az átadást követően süllyedni kezdett. Mint utóbb kiderült, közel egy évig nem vettek észre a lakók egy csőtörést a házon belül, és a víz így szép lassan alámosta az ingatlant. A probléma tartósnak bizonyult, a ház tulajdonképpen megcsavarodott, ám az éppen aktuális városvezetés nem tudott, nem akart foglalkozni a gondokkal.


2006. júniusában - távolról nem is tűnik ki emeletes társai közül az épület


Az önkormányzat 2004-ben tervet készítetett a tízemeletes felújítására, ám a szakértői vélemények szerint az épület átfogó rekonstrukciója 350 millió forintba került volna - akkor.  Ezzel tulajdonképpen meg is pecsételődött a sorsa, hiszen a 48 lakás forgalmi értéke a 200 millió forintot sem érte el. A város közgyűlése így aztán 2006 novemberében döntött a toronyház kiürítéséről. 



2006. júniusában - veszélyes hely


Közel egy éve Marton István polgármester az épület esetleges robbantásáról vagy visszabontásáról beszélt, ám ez utóbbi  költségei is magasak lettek volna a város számára. Marton István 2008. áprilisában leszögezte: ha  sikerül kiköltöztetni a lakókat, akkor az önkormányzat - első körben - megpróbálja értékesíteni az ingatlant.  

A lakók közel kétharmadát az elmúlt két évben már kiköltöztette az önkormányzat, tavaly áprilisban már csak 14 lakásban éltek, s mint az egyik akkori lakó mondta,  régen sikk volt itt lakni, de az évek során egyre rosszabb állapotba került a ház, s egyre veszélyesebb itt élni. 



A szellemház...


A Bartók  1. életének következő fejezete 2008 végére datálható, mikor az önkormányzat teljesen kiürítette az épületet , s most hivatalosan is meghirdették az ingatlan értékesítését. 

A versenytárgyalásra szóló pályázat szerint a 11 szintes, 48 lakásos épület és a hozzá kapcsolódó két orvosi rendelő együttes kikiáltási ára nettó 72,5 millió forint (lakásonként mintegy 1,2 millió). 

Az ingatlant csak egészben lehet megvásárolni, egy részének megvásárlására nem lehet ajánlatot tenni. A leendő vevőre pedig három éven belüli, teljes felújítási kötelezettség is hárul. Amennyiben a vevő a felújítási kötelezettséget a határidőre nem teljesíti, akkor a liciten elnyert vételár 25%-át köteles bánatpénzként az eladónak megfizetni - áll kiírásban. 


                        2008. szeptembere
                        Fotók:  Szakony Attila, Varga György


Kámán László, az NVSZ vezérigazgatója elmondta: eddig is voltak már érdeklődők, a felvetődött ötletek szerint nyugdíjasházat, szociális otthont vagy akár ismét lakásokat lehetne kialakítani az 1970-ben átadott épületben. Nagyjából fél évet szánnak arra, hogy - akár többször is megpályáztatva - vevőt találjanak a toronyházra. Sikertelen pályázatok esetén ismét a város közgyűlése dönthet a sorsáról, ami a korábbi vélemények szerint végső esetben robbantás is lehet, mert az önkormányzatnak nincs pénze a rekonstrukcióra. 


További képek itt!

Forrás: ZH, MTI 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!