Hogyan spóroljunk a gázon? - Hétköznapi tanácsok és alternatívák

<b>ZH</b> - Szerdán a gázkorlátozás kapcsán önmérsékletről beszélt a MOL elnöke: mondván mindenki figyeljen oda, mennyi gázt használ. Na, de hogyan takarékoskodjunk? Erre adunk néhány tippet.

zaol.hu


Néhány hétköznapi tanács:

Rengeteg energiát takaríthat meg azzal, ha csupán egyetlen fokkal alacsonyabb hőmérséklet állítunk. A test nem igazán érzékeli azt az egyetlen fokot, de az energia-megtakarítás szempontjából nagyon sokat spórolhatunk vele. Amúgy az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 fokos hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 fok, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos.

Célszerű lejjebb csavarni a főtést akkor is, ha nem vagyunk otthon – így a számlánk is kisebb lesz.

Néhány étel kiválóan elkészíthető mikrohullámú sütőben vagy elektromos sütőlapon is. Apróságnak tűnik, de szintén sokat spórolhatunk ezzel a módszerrel. 

Amennyiben lehetőségunk van rá, a fával, illetve egyéb anyaggal történő tüzeléssel is rengeteggázt takaríthat meg.


Akiket nem érint a korlátozás, avagy gáz nélküli fűtési rendszerek:

Megyénkben is több épület használja ki a napenergiát, mely egyre népszerűbb. Ez nem is csoda, hiszen hazánk területére évente négyszázszor annyi napenergia érkezik, mint amennyi energiát az ország 12 hónap alatt felhasznál.

Az igazán korszerű fűtési megoldás a geotermikus energia, mellyel Magyarország bőségesen rendelkezik: hazánkban ugyanis a felszín alatti hőmérséklet növekedése lefelé haladva duplája a világátlagnak. Ennek kihasználása érdekében sok házat fűtenek az energiatakarékos geotermikus hőszivattyú segítségével.

Lapunk munkatársai is körülnéztek a megyében. Zalaegerszegen annak jártunk utána, jobban fogynak-e a hősugárzók, Kanizsán egy napkollektoros társasházba látogattunk el, érdeklődtünk a fatüzelés tapasztalatairól, s megnéztük, a nagyobb cégek közül kiket nem érint a gázvita hatása.

Gázkörkép a Zalai Hírlap 2009. január 9-i számában:

Megoldást keresve

Csak hogy el ne fagyjon 

Téglagyári kényszerszünet 

Keresettek lettek a hősugárzók 

PB-gázból nincs hiány

Talán nem kell megtudnunk, mi lesz, ha letelik a 70 nap - Jegyzet


További cikkek a gázvitáról:

Országos hírek és történések a gáz-ügyről

Folyamatosan frissülő zalai vonatkozású híreinket ide kattintva olvashatja!

Gázválság percről percre

Olvassa el a témában készített dossziét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!