Véres elégtételt vett az állandó sértegetésért

<b>Zalaegerszeg</b> - Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért 12 év fegyházra ítélte a megyei bíróság csütörtökön <em>Mátyás Józsefet</em>, aki tavaly szilveszterkor Zalabéren agyonverte régi haragosát, egy 72 esztendős férfit. Az ítélet nem jogerős.

MTI

A zalavégi Mátyás József évek óta ismerte B. Lajost, aki gyakran segített anyjának a ház körüli munkákban. Az idős férfi azonban ki nem állhatta Mátyás Józsefet, rendszeresen piszkálta, sértegette: baromkirálynak, ökörfajzatnak titulálta. Kapcsolatuk rohamosan romlott, az elmúlt évben már tettlegességig is fajult.

Így jött el a tavalyi szilveszter, amikor is már déltől közös ismerősük zalabéri hajlékában készülődtek az év búcsúztatására. Fogyott a bor, de az indulatok csak este hét óra felé szabdultak el. Az ittas B. Lajos megint sértegetni kezdte az ugyancsak italos Mátyás Józsefet, aki felugrott és ököllel többször megütötte az idős embert, aki felállt, hogy védekezzen. Még kést is ragadott, de ezt Mátyás József anyja kicsavarta a kezéből, majd próbálta a két férfi szétválasztani, a fia hátát bottal ütötte. Nem sokáig, mert az elvette tőle és eltörte. Dühe ezek után elszabadult és közel fél órán keresztül kitartóan verte a földre zuhant idős embert.

Mint az ítélet indoklásában dr. Gergye Tamás bíró kiemelte, bár méltányolhatóak azok a körülmények, amelyek miatt Mátyás Józsefet érzelmei elragadták, ám ettől még tettét nem hirtelen felindultságból követte el. Tény az is, hogy elsősorban megleckéztetni akarta B. Lajost, elégtételt venni rajta a sértegetésekért. Bár nem kívánta halálát, de tudatában kellett lennie azzal, hogy a kitartó bántalmazástól B. Lajos életét veszítheti.

Cikkünk folytatását megtalálja a Zalai Hírlap pénteki számában!

Ezek is érdekelhetik