Piti meló, nagy bosszúság

<b>Nagykanizsa</b> - Nincs annál bosszantóbb, mint ha elromlik valami a háztartásban - olyan, melyet nem tudunk saját tudásunkkal megjavítani. Ráadásul az elromlott eszköz rendbetételére egyetlen szakember sem vállalkozik. Felmerül a kérdés: gyorstalpalón képezzük tovább magunkat, vagy mégis várjunk a szakember érkezésére?

Szalabán Attila

Telefonos teszteléssel arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen nehézségekbe ütközik, ha valamilyen pitinek nevezhető, ám mégis szakembert igénylő feladat elvégzésére keresünk vállalkozót.
Gyorsan kiderült, hogy ismerősi körünkben szinte bárkihez fordultunk, mindenki tudott mondani valamilyen példát, amikor komoly huzavona árán sikerült csak szakembert találnia. 
Magyar Zsolt asztalos (balra) úgy véli: sok kicsi sokra megy. Így gondolja Sulyok Csaba is, aki  egy fürdőszoba felszerelését ellenőrzi
Fotók: Szakony Attila


A megkérdezettek közül volt, akinek a felesége például körbetelefonálta az összes nagykanizsai redőnyöst, s végül Zalaegerszegről volt kénytelen hívni vállalkozót, aki a leszakadt ablakredőnyüket újragurtnizta. Másikukat egyszerűen otthagyta a fürdőszobájában a vízvezeték-szerelő, amikor megtudta, hogy rá csak a mosdó vízellátásának biztosítása vár, amúgy a falibabát a gázhálózatba más köti be. Volt olyan is, akihez kiérkezett ugyan a szakember (egy tetőfedő), ám a munkát kicsinyelve gyanúsan gyorsan távozott, s azóta sem adott árajánlatot...

Ősi magyar közmondás, hogy sok kicsi sokra megy, ám úgy tűnik, a vállalkozók többsége ezt a szólást nem ismeri vagy legalábbis nem tette magáévá. Való igaz, hogy egy konvektor leszerelése nem jár akkora nyereséggel, mint egy egész ház gázhálózatának kiépítése, de az elmúlt években épp elég példát lehetett hallani, amikor a nagy megrendeléseket egyszerűen nem fizették ki. A piti munkák ellenben megbízható bevételi forrásnak számítanak, hiszen az esetek túlnyomó többségében azonnal kiegyenlítik a számlát.

Mindenesetre kíváncsiak voltunk, hogyis működik mindez a való életben. Kovács Attila néven több vállalkozót is felhívtunk. 


Szeretné tudni a válaszokat? 
Lapozza fel a Zalai Hírlap szerdai számát! 
Az újságban elolvashatja azt is, hogy mit szólnak a jelenséghez a "kis munkát" is vállaló szakemberek, de megkérdeztük a városi kamarát és a fogyasztóvédelmi felügyelőséget is! 

Klikkeljen és olvassa el online!

Ezek is érdekelhetik