Várossá válna

Pacsa - Város lesz Pacsa, ha a döntéshozók akarata megegyezik a képviselő-testület szándékával. A település az országban az egyetlen kistérségi székhely, amely nem rendelkezik városi címmel.

Szabó Judit

Pacsa polgármestere, Henczi Zoltán jó néhány éve gondolkodik azon, hogy Pacsának városi rangra kellene pályáznia. Az ötlet nemrég hivatalos kezdeményezéssé nőtte ki magát, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a közép-zalai nagyközség tavaly kistérségi székhely lett, mégpedig az egyedüli a 174 közül, amely nem rendelkezik városi címmel. A képviselő-testület nemrég eldöntötte, hogy előkészíti a rang megszerzéséhez szükséges terjedelmes pályázatot, bár voltak, akik a település helyzetét tekintve kételyeiknek adtak hangot a beadvány sikerét illetően. A polgármester viszont bizakodó.

- Volt olyan időszak, amikor a várossá válás szempontjából Pacsa helyzeti előnyben volt Zalalövővel szemben. Nekünk már a nyolcvanas években volt szennyvízcsatornánk, a hetvenes években gimnáziumunk, 1992-ben pedig rendőrőrs nyílt a faluban. Zalalövő megelőzött ugyan bennünket, most azonban úgy látom, hogy Pacsán is megérett a helyzet a városi rang megszerzésére, tekintve, hogy tavaly megalakíthattuk az önálló kistérséget - mondta Henczi Zoltán.

A polgármester szerint az alig kétezer fős település várossá válása mellett szólt, hogy infrastruktúrával jól ellátott, kereskedelme és vendéglátása kielégíti a környék igényeit, és szolgáltatásokkal is ellátja a térség lakóit. Az egyedüli gyenge pont a munkaerő-piaci helyzet, vélekedett Henczi Zoltán. A hetvenes években még nagyon jól álltak e téren, hiszen téglagyár, 150 fős faipari szövetkezet, harminc autóval dolgozó Tefu, tésztagyár, takarmánykeverő, növényvédő állomás és kiterjedt ÁFÉSZ-üzlethálózat működött a településen. Akkoriban sokan költöztek Pacsára, kiépült egy vadonatúj falurész. Manapság viszont nem jellemző a betelepülés, és annak is örülnek, ha egy mikrovállalkozás fontolóra veszi a telephely-létesítést.

A foglalkoztatási gondokat tartják a legnagyobb problémának azok is, akiket az utcán kérdeztünk a várossá válás szándékáról, esélyéről.

- Nem rossz ötlet, de nagyon kevés a munkahely. Annak azonban örülök, hogy jövőre okmányiroda nyílik, ez jelzi az előrehaladást - említette Millei Katalin.- A várossá váláshoz a foglalkoztatás növelésén át vezet az út, ahhoz pedig tőke kell, s ez nemcsak a helyi vezetésen múlik - vélekedett Fejér Csaba, a regionális munkaügyi központ márciusban nyílt pacsai képviseletének munkatársa. Megtudtuk tőle, hogy éppen most végeznek felmérést a foglalkoztatók körében az üres álláshelyekről a kistérség húsz településén. Ezzel is az a céljuk, hogy javítsák a munkaerő-piaci helyzetet.

Magyari István szerint nincs akadálya a városi cím elnyerésének.

- Régebben járási székhely volt Pacsa, már akkor is kiemelkedett a környezetéből. Zalalövő és Lenti meg se közelítette - foglalt állást a falu szülötte, aki hozzátartozóinak sírját kereste fel, ezért jár vissza Pacsára Zalaegerszegről. A helybeli Szabó Istvánné egyetértett vele.

- Megérdemli Pacsa a városi címet, az elmúlt években nagyon sokat fejlődött. Megcsinálták a járdát és az önkormányzat épületét, van bolt, fodrász, Tüzép, gyógyszertár, minden. El lehet itt költeni a pénzt - biztosított az asszony.

Szarka Miklós erdész, Szentpéterúr alpolgármestere más véleményt fogalmazott meg, amikor az egyik üzlet előtt megszólítottuk.

- Szép, szép, de nem tudom, mennyi hozadéka lenne - kommentálta a pacsai kezdeményezést. - Presztízskérdés ez, nem jelent sokat a mindennapi életben, és egy kicsit korainak találom az indítványt. Szerintem devalválja a városi rang értékét, ha megkapják a Pacsához hasonló fejlettségű települések. Pacsának nincs városi jellege, számomra még mindig falu, annak ellenére, hogy sokat változott és fejlődött az utóbbi időben.

A legnagyobb élelmiszerüzlet dolgozói is úgy érzik: nincsenek meg teljes mértékben a városi léthez szükséges feltételek. Ők is a munkahelyek hiányát említik, de a szórakozási lehetőségekkel sem elégedettek.

- A fiatalok sehová se tudnak járni. Régebben volt mozi, és működött a strand a halastó mellett - említette Németh Péterné.A végső szót a köztársasági elnök mondja ki arról, hogy megkapja-e Pacsa a városi rangot. A kezdeményezést január végéig kell beadni az önkormányzati minisztériumba. A pályázatban be kell mutatni a település demográfiai helyzetét, gazdasági fejlettségét, közművesítettségét, arculatát, intézményeit, szellemi, kulturális, társadalmi és sportéletét, a foglalkoztatás helyzetét, az idegenforgalom jellemzőit. Konkrét feltételei nincsenek a várossá válásnak, csak három alapelvet említ a törvény: a kezdeményező településnek nagyközségnek kell lennie, és akkor illetheti meg a városi cím, ha a fejlettsége és a térségi szerepe indokolja. Önmagában a rang elnyerésével a település feladatai nem változnak, azokat a nagyságuk, lakosságszámuk és teljesítőképességégük függvényében állapítják meg a jogszabályok. A Pacsa fejlettségét bemutató pályázat értékelésére bizottságot kér majd fel az önkormányzati miniszter, és a testület véleménye alapján május 31-ig tesz javaslatot a várossá nyilvánításra a köztársasági elnöknek. Sólyom László június végéig hozza meg döntését. Jövő nyár közepére tehát kiderül, hogy tízre emelkedik-e a zalai városok száma.

Ezek is érdekelhetik