Bulvár

2017.05.10. 16:45

A hip-hop mellett jazz, soul, funk és népzene is megjelenik a Punnany Massif dalaiban

ZALAEGERSZEG - "A Punnany Massif olyan, mint egy amőba, ami magába kebelez mindent, amit jónak tartunk a zenei műfajok közül. Egy nagy olvasztótégely, ezért is lett teljesen egyedi a stílusunk."

Gyuricza Ferenc

Farkas Roland, alias Wolfie, a hazai kortárs popzenei színtér egyik legkedveltebb csapatának alapítója mondta mindezt lapunknak. Annak a zenekarnak egyik frontembere, amely a zászlóshajója volt a modern popzenei irányzatok hazai térhódításának.

- Álmodtunk egy nagyot, s ez az álom egyre inkább valósággá válik - mondta a zenekar sikerei kapcsán Wolfie. - Az alapító társammal, Felcser Mátéval volt egy markáns zenei elképzelésünk, és ezt fokról fokra valósítjuk meg. Természetesen az elején mi sem egy tízfős formációban gondolkodtunk, a Punnany Massif is klasszikus hip-hop felállással kezdte, vagyis a két dumagép, azaz a két M.C. mellett egy D.J. alkotta az együttest. A többiek később csatlakoztak, ahogy egyre nőtt számunkra is a perspektíva. Közben idősebbek, érettebbek lettünk, s felfedeztünk magunknak új zenéket. Amikor szóba kerül a Punnany Massiff stílusa, én mindig azt mondom rá, hogy szerintem mi már régóta nem hip-hop csapat vagyunk. Továbbra is szövegcentrikus a zenénk, ami a hip-hop mellett jazzt, soult, funkot, valamint mai modern harmóniákat egyaránt tartalmaz, de még népzenét is, hiszen a folk elemek ugyancsak megjelennek a dalainkban.

Wolfie azt is hozzátette, az elmúlt évben egy nagyon fontos döntést hoztak, elhatározták, hogy kicsit visszavesznek a tempóból, és megválogatják azokat a helyeket, ahol fellépnek. Ennek praktikus okai is vannak - az M.C. úgy fogalmazott: a popzenéhez szükséges infrastruktúra sajnos csak kevés hazai városban áll igazán rendelkezésre, egy tízfős zenekart, mint amilyen a Punnany Massif, csak kevés hazai klub tud befogadni -, ugyanakkor ahol fellépnek, ott mindig exkluzív műsort várhat el tőlük a közönség.

- Minden egyes koncertre másképpen készülünk, ezért a dalválasztás, a hangszerelés s az egyes számok közötti átkötések is attól függnek, játszottunk-e már korábban az adott helyszínen, milyen a hangulatunk, esetleg saját koncerten vagy egyetemi bulin lépünk-e fel - folytatta az M.C. - Mi magunk is kedveljük a folyamatos változatosságot, s ezzel a közönségünket is szeretjük meglepni. A tavalyi elhatározásunknak lett az eredménye például az az akusztikus turné, amit éppen Zalaegerszegen kezdtünk el.

Wolfie szerint Zala nagyon fontos a Punnany Massif tagjai számára, inspirálónak tartják ezt a vidéket. Ennek eredménye, hogy újra egy különleges attrakcióra, egy kastélykoncertre készülnek, Egerváron lépnek majd fel a nyár vége felé. Az is speciális nagykoncert lesz, rendhagyó zenei műsorral, egyedi hangulattal, különleges látvánnyal.

- Zala igazi ékszerdoboz a számunkra - mosolyodott el Wolfie. - Ezt a tavalyi akusztikus koncertünk után mondtuk először, ahol már a jól ismert Punnany Massif dalokat más ruhába, más kabátba öltöztettük, úgy adtuk elő őket. Most is valami hasonló meglepetésen törjük a fejünket.

Az M.C. szerint a zenekartól további meglepetésekre is lehet számítani, talán hamarosan előrukkolnak egy olyan új dallal, amin Horváth Charlie-val dolgoztak együtt.

- Egyre többet lehet találkozni azzal, hogy a különböző generációk zenei hidat képeznek - árulta el Wolfie. - Általában az a gyakori, hogy az ifjabbak feldolgozzák, újrahangszerelik a régi dalokat, remixeket készítenek belőlük. Szerintünk ennél sokkal jobb az a megoldás, amikor együtt dolgoznak a különböző generációjú zenészek. Charlie-val, aki a magyar paletta legegyénibb, legkarcosabb hangjával rendelkezik, s akit a zenekarból mindannyian nagyon tisztelünk, Tóth Verának köszönhetően kerültünk kapcsolatba.

Wolfie a Charlie-val közös munkáról többet nem árult el, azt viszont hozzátette: jelenleg a Fel trilógia harmadik részén dolgoznak, amit még ez évben ki akarnak adni. Emellett az ősz folyamán újra műsorra tűzik az akusztikus koncerteket, s azt a programot is rögzíteni fogják, egy egészen exkluzív helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!