Bulvár

2015.03.06. 10:50

Amerikai mesterlövész – akadnak jelenetek, amelyeknél a néző pislogni is elfelejt

Az amerikaiak imádják a katonáikat, tisztelet övezi őket. Chris Kyle pedig az ország hadtörténetének legeredményesebb mesterlövésze, állítása szerint nagyjából 250, a Pentagon szerint 160 emberrel végzett. Ironikus, hogy mégis leszerelése után gyilkolták meg, ráadásul egy másik veterán. A hősi halottért pedig ordít a film.

Péter Zsombor

A történet tehát Kyle (Bradley Cooper) körül forog, aki egy igazi texasi „paraszt" és mindig is cowboy szeretett volna lenni. Mégis bevonult, a 9/11 után pedig szolgálatba állt. Első két áldozata rögtön egy nő és egy gyerek, tehát nagy a hangsúly a moralizáláson. Ahogy telnek a napok, hónapok, évek, úgy lesz Kyle egyre híresebb és rettegettebb az ellenségei körében, a család azonban otthon várja.

Az Amerikai mesterlövészt nem tudom egy szempontból nézni, muszáj kettőt felvenni. Az első, hogy önálló filmként milyen, a második, hogy mennyire tükrözi a valóságot. Felesleges kertelni, egy tipikus mellveregető, patrióta alkotást rendezett Clint Eastwood, amiben Kyle a hős, aki segíti társait és mindig helyesen dönt. A cselekmény sablonos, minden olyan klisét felhasznál, ami ebben a műfajban bevett. A már említett moralitást, a család elhanyagolását, a poszttraumás stresszt és persze a mindent átható hősiességet. Eastwood azért nem ma kezdte a szakmát és hiába kiszámítható, amit látunk, annak mégis sikerült megfognia az embert.

A felvezetés kicsit érdektelen, de a Közel-Keleten játszódó részek egytől egyik remekül kivitelezettek. Ilyenkor van igazán elemében a film, és két olyan jelenetsor is akad a harcok közt, amelyek annyira intenzívek lettek, hogy a néző pislogni is elfelejt. A zárás aztán hozza a megszokott giccset, de ezzel nincs gond.

Lássuk a másik oldalt, a realitást. Nos, abban biztos vagyok, hogy több helyen felturbózták a sztorit az eladhatóság kedvéért. Az is tény, hogy Kyle tiszteletére készült a film, de ez az ember minden volt, csak nem szent, hiába segített veteránokon és hiába szolgálta a hazáját. Tény, hogy a bajtársait védte, de végtelenül lenézte az ellenséget, szemernyi tisztelet nem volt benne és rendre dicsekedett a „trófeáival". Nyilván Amerikában ezért a véleményemért meglincselnének, de a tény attól még tény marad. Az Amerikai mesterlövész egy tiszteletadás, ami működik a maga módján, de a realitástól messze van.

Bradley Cooper viszi a hátán a filmet, volt már ennél jobb is, de nem lehet rá panaszkodni. Még a texasi tájszólást is korrektül elsajátította.

Ha a műfajt nézzük, az Amerikai mesterlövész veri A túlélőt, de gyengébb a Bombák földjénnél, a Bin Laden hajszának pedig nagyjából a cipőfűzőjét kötheti meg. Egy kommersz háborús alkotás, ami szépen tiszteleg egy nemzet hőse előtt, még ha ezzel el is ferdíti az igazságot. Ettől függetlenül szó nincs róla, hogy rossz film lenne, sőt, leköti az embert, az akciók pedig egyenesen kiválóak. Ha amerikai lennék, valószínű az egyik kedvenc háborús filmem lenne. De nem vagyok az.

Ezek is érdekelhetik