Bulvár

2012.02.27. 15:12

Christopher Plummer, az Oscar-doyen

Tapsvihar és álló ováció közepette vehette át Los Angelesben a színészi pályán eltöltött több mint hatvan év után első Oscar-díját a most 82 éves Christopher Plummer, aki sikerével a legidősebb kitüntetett lett a díj történetében.

MTI/APA

"Csak két évvel vagy idősebb nálam, hol voltál egész életemben?" - viccelődött az aranyozott szobor átvétele után a veterán színész, utalva arra, hogy 84. alkalommal osztották ki az amerikai filmszakma legrangosabb díját.

Plummer a Kezdők című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a legjobb férfi mellékszereplő kategória Oscarját. A színész egy homoszexualitását idős korában nyíltan felvállaló apát játszik Mike Mills filmjében. Vetélytársai között volt többek közt a vele egykorú Max von Sydow is a Rém hangosan és irtó közel című Stephen Daldry-filmből.

Christopher Plummer nagy derültséget keltett azzal a megjegyzésével is, hogy már nem sokkal születése után hozzálátott köszönőbeszéde megírásához, de ennyi idő alatt elfelejtett már néhány részt belőle. Köszönetet mondott a rendezőnek és szereplőtársának, Ewan McGregornak. "Nagyszerű művészek, akikkel megosztanám a díjamat, ha lenne bennem egy kis udvariasság. De nincs" - tréfálkozott. Feleségének szerinte Nobel-békedíj járna. "Minden nap megmenti az életemet" - fejtette ki.

Az 1929. december 13-án Torontóban született színész Jessica Tandy korrekordját adta át a múltnak. Az 1994-ben elhunyt színésznő 81 évesen kapott Oscar-díjat a Miss Daisy sofőrje című alkotásban nyújtott alakításáért.

Plummer kései Oscarja mindazonáltal nem számított óriási meglepetésnek: a művész Golden Globe- és BAFTA-díjat nyert ezzel az alakításával, de jutalmazta a színészek céhe (SAG) is. A színészt 2010-ben is jelölték Oscarra a haldokló Lev Tolsztoj megformálásáért az Aztán mindennek vége című filmben. Akkor Christoph Waltz halászta el előle a díjat a Becstelen brigantykból.

A veterán színész a második világháború utáni korszak egyik legjelentősebb alakjának számít a filmszakmában, noha színészi pályáját a színpadon kezdte. Shakespeare óriásait, többek közt Hamletet és Lear királyt alakította a deszkákon, a Broadwayn Cyrano de Bergerac és John Barrymore szerepében is ünnepelték. A filmvásznon Trapp báróként ért el áttörést 1965-ben A muzsika hangja című klasszikussá vált musicalben Julie Andrews oldalán. A mai napig ezt tartja a legnehezebb szerepének, mert "szörnyű, szentimentális és szirupos" volt.

Azóta több tucatnyi filmben, egyebek mellett John Huston vagy épp Terry Gilliam alkotásában játszott. A visszavonulás gondolata nem foglalkoztatja, legutóbb A tetovált lány amerikai feldolgozásában tűnt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!