Bulvár

2010.10.15. 11:35

John Lennon előtt tiszteleg a világ

Október 9-én lett volna hetven éves a világ egyik legnagyobb hatású zenésze, John Lennon. A jeles évforduló apropóján a legendás hírű énekes kiadója a teljes életművet újra megjelenteti újrakevert változatban.

Gyuricza Ferenc

A nagylemezek újbóli összeállítását és kiadását John Lennon felesége, Yoko Ono felügyelte. Az akció azért is kiemelt jelentőségű, mert ez az első alkalom, hogy John Lennon klasszikus szólóalbumait és más kiemelkedő felvételeit digitálisan újrakeverték. Az újrakiadás érinti az énekes eredeti albumait. John Lennon első, még a Plactic Ono Band-del közösen kiadott szólóalbuma 1970-ben jelent meg, ezen szerepelt többek között a Working Class Hero című sláger. Egy évvel később került kiadásra a kétszeres platina státuszt elért Imagine, majd 1972-ben a Yoko Ono-val közös Some Time In New York City, amelynek CD változata már nemcsak stúdió-, de koncertfelvételeket is tartalmaz. Az énekes 1973-as szólóalbuma a Mind Games címet viselte, rá egy évre jelent meg a Walls And Bridges, amely az Amerikai Egyesült Államokban a slágerlisták élére került, s ezzel John Lennon egy legsikeresebb kiadványai lett. Az 1975-ös Rock ’n Roll után öt éves szünet következett, az 1980-as, szintén Yoko Ono-val közös Double Fantasy háromszoros platina lett. Az énekes utolsó szólólemeze már csak halála után, 1984-ben láthatott napvilágot, ez a Milk And Honey címet viselte.


Az újrakiadás az eredeti stúdióalbumok mellett egyéb kiadványokra és felvételekre is vonatkozik. A John Lennon Signature Box című kiadvány 13 eddig még kiadatlan otthoni felvételt is tartalmaz, ráadásul ezek mindegyikéhez egy-egy személyes esszét is írt Lennon családja, azaz felesége, Yoko Ono, illetve két fia, Sean és Julian. További különlegesség, hogy a Double Fantasy Stripped Down című album Sean Lennon eredeti rajzaival kerül forgalomba, míg a Walls And Bridges 1974-es borítóját eredeti formában jelenítik meg.



További zenei hírek itt! Klikk!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!