Bulvár

2010.04.07. 17:50

Világslágerekkel jön Magyarországra az Over The Rainbow

A dallamos rockzene egyik legkiválóbb képviselője volt egykoron az ex-Deep Purple gitáros Ritchie Blackmore által alapított Rainbow. A csapat volt tagjai most Over The Rainbow néven kezdtek el a régi dalokkal újra turnézni. A koncertsorozat hazánkat is érinti, a zenekar április 19-én lép színpadra a budapesti A38-as állóhajón.

Gyuricza Ferenc

Az Over The Rainbow felállását maga Ritchie Blackmore hagyta jóvá, annak ellenére, hogy személyesen nem vesz részt a zenekar munkájában. A tagok között ott találjuk ugyanakkor fiát, az 1964-ben Londonban született Jürgen Blackmore-t. Az ifjabb Blackmore tízévesen kezdett gitározni, majd 1979-ben gitárkészítést tanult. Számos rockzenekarban dolgozott, majd 1990-ben J.R. Blackmore Group néven turnézott Európában. Nevéhez olyan projektek fűződnek, mint a Smoke On The Water című legendás Deep Purple dal feldolgozása. Az Over The Rainbow tagjai közül mégsem ő a legismertebb, hanem az énekes Joe Lynn Turner, aki több, mint harminc éves pályafutása alatt hatvan album elkészítésében vet részt. Pályája legemlékezetesebb évei természetesen a Ritchie Blackmore-ral való együttműködés idejére tehetőek. Joe Lynn Turner nemcsak a Rainbow zenekarnak, de rövid ideig a Deep Purple-nek is tagja volt. Ugyancsak részese volt a gitárvirtuóz Yngwie Malmsteen karrierjének, de dolgozott együtt Billy Joel-lel, Cher-rel, az AC/DC énekesével, Brian Johnson-nal, a Foreigner-ből ismert Mick Jones-szal, illetve Michael Bolton-nal is.


A dobok mögött Bobby Rondinelli foglal helyet, aki a legnagyobb üzleti sikerek időszakában, vagyis 1980 és 1983 között volt a Rainbow tagja. Rondinelli a világ legjobb dobosai között számon tartott Cozy Powell helyére érkezett, ennek ellenére a rajongók azonnal elfogadták őt. Rondinelli nemcsak kiváló zenész, de páratlan show-man is, ezt tükrözi a zenekar Live Between The Eyes című egész estés video-ja. A  Rainbow mellett ő is számos más zenekarral és előadóval dolgozott együtt, így a Black Sabbath, a Blue Oyster Cult, Bonnie Tyler, Doro, a Quiet Riot, a Scorpions, a Lizards, a Riot, a Pyramid, a Zebra és az Aerosmith dalaiban, koncertjein is közreműködött. Emellett tanítással, dobklinika-produkciókkal is foglalkozik, illetve társszerzője a The Encyclopedia Of Double Bass Drumming című műnek is.

Az Over The Rainbow basszusgitárosa, Greg Smith 1994-ben, a zenekar újjáalakulása után lett a csapat tagja. Három évig dolgoztak együtt, ez alatt egyetlen nagylemez készült el, illetve egy sikeres turnét bonyolítottak le. A Rainbow újbóli feloszlása után Greg Smith az amerikai gitáros-énekes Ted Nugent oldalán játszott. Portfoliójában ugyancsak ismert nevek - Alice Cooper, az Alan Parsons Project, a Blue Öyster Cult, a Dokken, a Tommy James & The Shondells, Joe Lynn Turner, Vinnie Moore, és Wendy O. Williams szerepelnek. Greg Smith volt továbbá a vezető basszusgitáros és háttérénekes Billy Joel és Twyla Tharp három éven át a Broadway műsorán szereplő musicaljében, amely Tony-díjat is nyert.

A zenekar ötödik tagja, Paul Morris billentyűs szintén 1994-től volt a Rainbow tagja. Ritchie Blackmore rokonszenvét egy demo-felvétellel nyerte el, a gitáros azonnal szerződést ajánlott neki. Paul Morris játszott a zenekar Stranger In Us All című albumán, illetve ugyancsak részt vett az 1997-ig tartó turnén. Ezt követően csatlakozott a Trans-Siberian Orchestra-hoz, de más zenei projektekben is részt vett. Játszott továbbá Joe Lynn Turner és az ex-Savatage gitáros Chris Caffery szólóalbumain, majd a német metal-királynő, Doro zenekarának lett tagja.

Az Over The Rainbow a budapesti koncerten nemcsak a Joe Lynn Turner nevével fémjelzett időszak dalait adja elő, de azokról a lemezekről is válogat, amelyek a másik két ugyancsak jól ismert énekes, Ronnie James Dio és Graham Bonnet közreműködésével készültek.


További zenei híreket olvashat zeneoldalunkon, kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!