Bulvár

2009.11.18. 12:01

Budapesten dedikál a Csokoládé szerzője, Joanne Harris

A napokban kerül a boltokba Joanne Harris tizenegyedik magyar nyelven napvilágot látó kötete. Az Aludj kislány! megjelenése kapcsán érkezett Budapestre a világszerte népszerű brit írónő, aki szerdai közönségtalálkozója és dedikálása előtt legújabb könyvéről, folyamatban lévő munkáiról és életéről beszélt az MTI-nek.

MTI/AP

"Az utóbbi tíz évben nagyon be vagyok fogva, azt hittem, lelassul a tempó, de nem úgy lett. Most jöttem vissza Ausztráliából. Idén már nem megyek sehova, de a következő év nagyon sűrű lesz. Blueeyedboy (Kékszeműfiú) címen új könyvem jön ki jövőre, és rengeteg dolgom lesz a promócióval" - mondta az energikus, huncutul mosolygó szemű írónő, akit legtöbben a Csokoládé című regénye és az abból készült nagy sikerű film kapcsán ismertek meg.
   
A most megjelenő, Aludj kislány! című regényével immár magyar fordításban is olvasható az írónő csaknem teljes életműve az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában. A kiadó a Harris-rajongókra gondolva karácsonyi meglepetésül a szerző négy könyvét különleges, díszdobozos kiadásban is elérhetővé teszi.
   
Mint Huszti Gergely, a kiadó főszerkesztője elmondta: Joanne Harris meghívásukra négy éve járt először Magyarországon, s hatalmas rajongótábor fogadta. Magyarul megjelent könyveinek eladott példányszáma már elérte a százezres nagyságrendet.
   
A 46 éves írónő az észak-angliai Yorkshire-ből származik, és ma is ott él. Édesanyja francia, apja angol. Cambridge-ben tanult modern és középkori nyelvészetet - ez a szenvedélye a Rúnajelek című regényében is visszaköszönt. Több mint tíz évig franciatanárként dolgozott. Mint viccelődve hozzáfűzte: "annyira azért nem hiányzik a tanítás, hogy visszamennék". Első (és az egyetlen magyarul hiányzó) kötete, a The Evil Seed bemutatkozása után hagyta ott az iskolát.
   
Szerencsésnek érzi magát, mert nagyon széles az olvasóközönsége, különféle korosztályokból, különféle háttérrel. A hírnév persze bizonyos szempontból megváltoztatta az életét - ismerte el. "Sokat utazom, szeretem járni a világot, és örülök, hogy olyan sok helyre eljuthattam. De azután visszatérek Yorkshire-be, a normális családi élethez. Nem hiszem, hogy a családtagjaim hagynák, hogy túlságosan elrugaszkodjam a földtől."
   
"Addig írok, amíg tudok, és ha éppen kifogytam az ötletekből, valami másba fogok. Laptopon dolgozom, akár utazás közben is, ha van rá időm. De legjobban a házunkhoz tartozó télikert magányában szeretek írni, mert ott nem érnek utol telefonon" - mesélte munkamódszeréről.
   
Lánya, a Rúnajelek című ifjúsági fantáziaregényét szereti a legjobban, ezt kifejezetten neki is szánta - árulta el. "Mivel noszogat, belevágtam a folytatásba, de azt nem tudom, mikor fejezem be, mert közben más könyveken is dolgozom. Annak idején nagy élvezettel írtam, már csak ebből a tisztán önző okból is folytatni akarom."
   
Az interneten saját honlapja van és a Myspace közösségi portált is használja, de nem twitterezik, és nem is tervezi, hogy felmenne a mikroblogra. Az új médium azonban már a regényeibe is belopódzott. "A Blueeyedboy című új könyvemben, a főszereplő szintén fent van a Myspace-en, és azon keresztül lép kapcsolatba másokkal" - említette meg.
   
"Mindig úgy éreztem, hogy van egy +soundtrackje+ az életemnek" - beszélt a zene szerepéről. Gyerekkorától rengeteget zenét hallgatott és játszott, főként nagyapja hatására. "A nyelvészet és a zene némiképp eltérő látásmódot ad nekem az íráshoz" - magyarázta Joanne Harris.
   
"Ugyanabban a bandában játszom, mint 16 éves koromban. A férjem, a legjobb barátom is az együttes tagja. Nem koncertezünk, szombat esténként családi körben játszunk. Remek kikapcsolódás" - mesélte.
   
Regényeit misztikus, természetfeletti szálak szövik át. Visszatérő szereplői a boszorkányok. "A boszorkány egy pszichológiai archetípus. Azt sugallom a könyveimben, hogy ezek az emberek néha természetfelettinek tűnnek, valójában azonban nagyon is természetesek. Elbűvölőek, különleges beleérző képességgel rendelkeznek, a környezetüket rossz vagy jó irányba manipulálják: ezek mélyen emberi karaktervonások, és semmi természetfeletti nincs bennük" - fejtette ki.
   
A Csokoládé sikere után örülne, ha más könyveiből is készülne film. "Sokszor keresnek meg filmvállalatok, de ezek a dolgok annyi időt igényelnek, hogy nem tudom, mikor lesz belőle valami" - mondta. Hogy melyik könyvéből szeretne filmet, az persze azon is múlik, hogy ki lenne a rendező - vetette fel, de mint hozzátette, azért a Csokoládécipőt látná legszívesebben a filmvásznon.
   
Harris lelkesen idézte fel, hogy milyen szép emlékeket őriz négy évvel ezelőtti budapesti és szentendrei látogatásáról. Kedvenc magyar étele csak azért nincs még, mert nem töltött itt elég időt - mondta az írónő, akinek könyveiben nagy hangsúlyt kapnak a szakácsművészet rejtelmei is.
   
Joanne Harris szerdán 18 órától a Funzine Könyvesboltban várja angol nyelvű beszélgetésre olvasóit, majd 19 órától az Allee üzletház Libri könyvesboltjában dedikálja életműsorozatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!