Bulivan

2012.10.04. 14:17

Új albumával érkezik Budapestre az Ensiferum

Régóta várt új nagylemezének dalait mutatja be október 7-én Magyarországon a finn Ensiferum. A folk-metal stílusának egyik legsikeresebb zenekara augusztusban jelentette meg ötödik, Unsung Heroes című albumát, majd ezt követően indult európai turnéra.

Gyuricza Ferenc

Az 1995-ben alapított finn Ensiferum azon zenekarok közé tartozik, amelyek nemcsak népszerűek Magyarországon, de rendszeresen fel is lépnek hazánkban. Adtak már koncertet a Szigeten, jártak a pécsi Rockmaratonon, s megfordultak több fővárosi klubban is. Most újra egy budapesti koncertteremben, a Club 202-ben lépnek fel, ahol legújabb nagylemezüket, az Unsung Heroes című albumot mutatják be a magyarországi rajongóiknak. A több mint egy órányi időtartamú kiadványon található tételek a korábbinál megfontoltabb, méltóságosabb tempóban hömpölyögnek, többek közt egy epikus hosszúságú, 16 perces szerzemény is szerepel a nagylemezen.

Az Ensiferum nemcsak zenéjével, hanem imidzsében is őrzi az északi hagyományokat. Az együttes tagjai gyakran skandináv harcosokra emlékeztető arcfestéssel, félmeztelen felsőtesttel, s bőr szoknyában lépnek színpadra. Dalaik az északi mítoszokat dolgozzák fel, legendákról, csatákról szólnak, albumaik borítói is ennek megfelelőek.

Az október 7-i koncerten két további finn zenekar lesz még látható. Az 1997-ben alapított Amoral korábban szintén járt már hazánkban. A csapat kezdetben a thrash-metal híve volt, majd a technikás, dallamos death-metal mellett kötelezték el magukat. Három albumot is készítettek ebben a stílusban, ám egy énekes cserét követően a tiszta énekhang került előtérbe, így a negyedik, illetve a legutóbbi, Beneath című nagylemez már progresszív és power-metal stílusjegyeket hordoz magán.

Az est harmadik szereplője a sokkal modernebb hangzásvilágú Profane Omen lesz, amely 1999 óta létezik, de karrierjük csak 2005-ben indult be igazán. Két évvel később a Finnish Metal Awards gálán már a legjobb friss felfedezettnek választották őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!