Bulivan

2011.05.11. 13:26

Nemzetközi filmfesztivál indul Budapesten 2012-ben

Budapest International Film Festival (BIFF) néven új nemzetközi filmfesztivál és filmvásár indul útjára 2012 szeptemberében Budapesten - vált ismertté a Screen Daily című folyóirat tudósítása alapján szerdán.

MTI

A mustra fődíja az Arany Lánchíd lesz, a legjobb játékfilmnek járó alkotást 20 ezer euróval jutalmazzák. Az elismerésről magyar és nemzetközi filmes szakembereket felvonultató öttagú zsűri dönt majd - írta meg a szaklap. A 2012. szeptember 22. és 30. között tartandó fesztivál olyan alkotásokat vár kínálatába, amelyeknek legalább egy koprodukciós partnere európai uniós tagállamból érkezik.
   
A legjobb játékfilm mellett díjazzák a legjobb rendezői, színészi, színésznői és operatőri munkát, a legjobb dokumentumfilmet, rövidfilmet, animációt, valamint a legjobb magyar filmet. Közönségdíjat is kiosztanak és külön elismerésben részesítik a Visegrádi országok legkiemelkedőbb alkotását.
   
A fesztivál célja bátorítani a nemzetközi filmes szakmát, hogy bemutassák alkotásaikat a magyar közönségnek. A filmvásár ugyanakkor az európai koprodukciókra koncentrál majd. A kísérőprogramok között a filmfinanszírozás és -forgalmazás közös nemzetközi aggodalmairól szóló fórumok is helyet kapnak.
   
Az esemény nem kapcsolódik a Magyar Filmszemléhez és a tervek szerint néhány év múlva már közpénzekből származó támogatás nélkül működik majd - írta a Screen Daily.
   
Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a 42. Magyar Filmszemle vasárnapi záró estjén említést tett arról, hogy a tervezik egy nemzetközi filmfesztivál életre hívását.
   
A filmfesztiválról a tervek szerint május 17-én tájékoztatja a nemzetközi sajtót Szőcs Géza a cannes-i seregszemlén - erősítette meg a nyilvánosságra került részleteket az alakulófélben lévő BIFF részéről az MTI-nek Neményi Ádám, a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségének elnöke.
   
A fesztivál honlapja a www.biff.hu címen már elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!