Bulivan

2011.02.09. 10:09

Újranyílnak az erdélyi mozik

Erdélyben és a Partiumban az önkormányzatok újra megnyitják a korábbi mozikat, miután a román kormány a korábban is filmszínházaknak otthont adó ingatlanokat önkormányzati tulajdonba adta. A kormány feltételként azt szabta meg, hogy korábbi rendeltetésüknek megfelelően kell az épületeket használni.

MTI

Kolozsvár jár az élen abban a "versenyben", amelyet az önkormányzatok folytatnak a filmszeretők kegyeinek elnyeréséért. A város önkormányzatának sikerült egy mozit úgy felújítania, hogy az képes felvenni a versenyt a plázákban található multiplexekkel - írta szerdán a Krónika című kolozsvári napilap a romániai mozik újjászületéséről készített összeállításában. Kolozsvárott még öt régi mozi vár felújításra.
   
Eközben a marosvásárhelyi önkormányzat is úgy döntött, hogy nemcsak átveszi és megőrzi a város egyetlen működő moziját, hanem komoly fejlesztésbe kezd. A mintegy 2000 négyzetméteres Művész mozi termét több részre osztják fel. A háromdimenziós vetítés lehetőségének megteremtése mellett a tervekben az is szerepel, hogy a mozi olyan kulturális központtá alakuljon, ahol előadásokat, koncerteket, konferenciákat lehet tartani.
   
Amennyiben Szovátán a városi tanácsosok megszavazzák, az önkormányzat még a tavasz folyamán nekilát a fürdőtelep egykori moziépületének korszerűsítéséhez. Az ingatlanban utoljára diszkó működött, egy éve viszont üresen áll.
   
Csíkszeredában valamikor két mozi is működött, jelenleg mindkettő zárva van. Antal Attila alpolgármester elmondása szerint mivel a Hargita, illetve Transilvania filmszínháznak otthont adó ingatlanokról nem készült el a szükséges szakmai dokumentáció, nem tudnak haladni a felújítási munkálatokkal.
   
Kovászna városában abban reménykednek, hogy a megszerzett mozi épületben harminc év után újra lehet színházi előadásokat tartani. Lőrincz Zsigmond polgármester a Krónikának elmondta: tavaly az országos mozivállalat átadta a városnak az épületet, majd a tanács megszavazta, hogy hitelt vesznek fel az ingatlan felújítására és közbeszerzési pályázatot írnak ki az újjáépítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!