Bulivan

2011.02.09. 11:08

Tankcsapda: Ösztönösség és tudatos építkezés is jellemző ránk

Két évtized alatt az egyik legismertebb hazai márkává, divatos szóval fogalmazva brand-dé vált a könnyűzenei színtéren a Tankcsapda. A debreceni trió ráadásul igen intenzív időszakot tudhat maga mögött, hiszen húsz éves jubileumot ünnepeltek, másfél éven keresztül szinte megszakítás nélkül turnéztak, illetve több kiadványuk is megjelent.

Gyuricza Ferenc

A fentiek okán a zenekar vezetőjét, a basszusgitáros-énekes Lukács Lászlót kértük arra, hogy értékelje az elmúlt két évet, illetve számoljon be a 2011-es tervekről.



- Sosem gondolkodunk konkrét etapokban, de azt azért le lehet szögezni, hogy valóban nagyon jó időszakot tudhatunk magunk mögött - fogalmazott a zenész. - A jubileumi idényben olyan helyeken léptünk fel, ahol korábban nagyon régen jártunk már, és a Szigeten adott húsz éves születésnapi koncertünk is emlékezetes marad számunkra. Nem véletlenül jelentették meg DVD-n, ami időközben elérte az arany minősítéshez szükséges példányszámot. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a Tankcsapda sosincs túl egy időszakon, a zenésztársaimmal együtt mindig úgy fogalmazunk, hogy éppen az aktuális teendőinkkel foglalkozunk. Ha ez éppen a koncertezést jelenti, akkor azzal, ha a stúdiómunkálatokat, akkor azzal. Az ösztönösség mellett természetesen a tudatos építkezés is jellemző ránk, legalábbis az utóbbi egy évtizedben biztosan. Ezen azt kell érteni, hogy nem véletlenül adunk ki lemezekét éppen az adott időpontban, s a koncertjeinknek is van egyfajta rendje, amihez általában tartjuk magunkat.

Lukács László hozzátette: a Tankcsapda esetében sosem mutatkozott kényszer kiadványok sürgős egymás utáni megjelentetésére, így a születésnapi koncert felvételét tartalmazó DVD is több, mint egy évvel az esemény után jelent meg. A basszusgitáros-énekes szerint ennek egyrészt a lustaságuk az oka, ugyanakkor rengeteg nyersanyag állt rendelkezésükre, amelynek összeszerkesztése sok időt vett igénybe.




- Már csak a jubileum miatt is nem pusztán egy koncertfelvételt akartunk kiadni a kezünkből, hiszen ilyen tőlünk is, illetve a pályatársainktól is számtalan található a boltok polcain - folytatta a Tankcsapda vezetője. - Arra törekedtünk, hogy egy minőségi, vizuális és hangi formában is a lehető legjobb albumot tárjuk a közönségünk elé. Törekedtünk arra is, hogy a munka a mi kontrollunk alatt folyjon, belekotnyeleskedtünk, tettünk megjegyzéseket a vágás folyamatában, de miután nem tartjuk magunkat sem operatőrnek, sem rendezőnek, ezért a film elkészítését szakemberekre bíztuk. Azt gondolom, tíz-húsz év távlatából nem az lesz a fontos, hogy a koncert után 10 vagy 15 hónappal jelent meg a DVD, hanem annak minősége.

Lukács László szólt arról is, hogy a húsz éves jubileum körüli események, illetve a legutóbbi stúdióalbum, a Minden jót CD címe a rajongók körében elindított egy olyan szóbeszédet, miszerint a Tankcsapda befejezi ténykedését, feloszlik. A zenész szerint ennek semmi alapja nem volt, hasonló találgatásról lehet szó, mint az Iron Maiden esetében, hiszen a világhírű zenekarnál a The Final Frontier albumcím ugyanilyen gondolatokat indított el.




- Arról van csupán szó, hogy a lemezkészítés fázisában a Minden jót című dalt találtuk olyan markánsnak, karakteresnek, amely jól jellemzi az egész albumot - magyarázta Lukács László. - Még csak jó marketingfogásnak sem nevezném, hiszen sosem lebegtettük a témát, egyszer sem utaltunk arra, hogy esetlen a befejezésen gondolkodnánk.  Olyannyira igaz ez, hogy jelenleg is új témákon ötletelek. Ezek legtöbbjét még a zenésztársaim sem ismerik, ám ha arra kerül a sor, hogy a próbahelyen elővegyünk dalvázlatokat, lesz mivel foglalkozni. Dátumot persze még nem mernék mondani, hiszen csak akkor jelenik meg egy új Tankcsapda lemez, amikor összeáll egy tucatnyi olyan dal, amelyeket elég erősnek érzünk. Az időfaktor miatt kicsi az esélye annak, hogy erre 2011-ben sor kerül.

Lukács László kérdésünkre azt is elmondta, olyan kérdésekkel, hogy a letöltések időszakában érdemes-e kiadni CD-t nem foglakozik. Ő zenésznek tartja magát, nem pedig marketing-szakembernek, ezért a megjelenéssel kapcsolatos teendőket másra bízza.




- Tény, hogy én CD párti vagyok, otthon és a kocsiban is CD-t hallgatok - sorolja tovább. - Nekem ez a formátum a kényelmes, s ezt ismerik fel a zenelejátszó eszközeim. Szeretem lapozgatni a borítót, olvasgatni a szöveget, nézegetni a fotókat. Annak idején sokan sírtak, hogy a CD megjelenésével vége a bakelit korszaknak, én különösebben nem ejtettem az analóg lemezekért krokodilkönnyeket. Szerintem egy CD tökéletesen pótolja a bakelitet, az mp3 vagy egyéb más vizuális többlettől mentes zene-file esetében ugyanezt már nem tudnám elmondani. De lehet, hogy a mai fiatalok számára már nem is kell a vizuális többlet. Egy biztos, a kedvenceim lemezeit mindig megveszem, legutóbb az új Motörhead lemezért rohantam a boltba, amikor az kijött.

A Tankcsapda frontembere egyéb kedvenceiről is beszámolt. Mint mondotta: tetszik neki az új Stone Sour album, vagy a Rammstein legutóbbi nagylemeze. Ugyancsak beszerezte a Scorpions és az AC/DC aktuális kiadványait. Ennek ellenére nem tartja magát nagy zenerajongónak, örök kedvenceitől, a Motörhead-től is csupán azt a dedikált stage pass-t őrzi, amely az első személyes találkozásra emlékezteti.

- Sem a Motörhead-től, sem más zenekartól nincs egyéb relikviám - ismerte el. - Annak ellenére sem, hogy az elmúlt években sok gyerekkoromban még félistenként vagy ikonként tisztelt zenésszel volt lehetőségem találkozni, egy színpadon állni, az öltözőben beszélgetni, vagy a backstage-ben sörözni. Nagyképűen mondva egy kicsit kollégákká váltunk, talán ezért sincs bennem olyan érzés, hogy feltétlenül be kellene gyűjtenem tőlük valamit.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!