Bulivan

2011.02.08. 12:58

Magyar részvétel a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Tarr Béla új filmjének világpremierje, Kárpáti György Mór rövidfilmje, Mundruczó Kornél és Nagypál Orsi új filmtervei, valamint a Talent Campus öt fiatal magyar résztvevője képviseli Magyarországot a csütörtökön kezdődő 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

MTI

Mint arra a Magyar Filmunió keddi közleményében emlékeztet, az 1951-ben alapított Berlinale az év első kihagyhatatlan filmes "randevúja", a filmvilág legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt.
   
A nagyszabású seregszemlén hosszú idő után ismét lesz magyar versenyfilm: a kiemelkedő újdonságokat felvonultató játékfilmes programban tartják Tarr Béla új mozgóképének világpremierjét február 15-én. A torinói ló mellett még 15 alkotás versenghet a fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért, amelyről az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri dönt.
   
A Berlinale Shorts elnevezésű rövidfilmes versenyben szereplő 24 alkotás között is lesz magyar: Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos végzős hallgatója negyedéves vizsgafilmjével, az Erdővel mutatkozhat be.
   
Most először két új magyar filmtervet is meghívott a 8. Berlinale Co-Production Market, amelyet február 13. és 15. között rendeznek meg. A filmszakma egyik legfontosabb koprodukciós vásárán csaknem félezer producer vesz részt, hogy a fejlesztési szakaszban lévő filmtervek javát az elsők között ismerhesse meg. A szervezők összesen 352 pályázatból választották ki a vásáron szereplő 24 filmtervet, amelyek között van Nagypál Orsi első játékfilmterve, a 80-as évek nyarait megidéző Balatoni tengeralattjáró és Mundruczó Kornél legújabb projektje, A repülő ember, amely egy különleges képességre szert tevő fiatal fiú történetét beszéli el.
   
A legfiatalabb filmesek találkozójára, a Berlinale Talent Campusra idén öt tehetség kapott meghívást Magyarországról: Cristina Grosan, a MOME hallgatója, Hörcher Gábor rendező-producer, Pacsay Attila zeneszerző (Maestro, Ergo, Mama, Érintés), valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem két operatőr szakos hallgatója, Pálos Gergely és Rév Marcell (Itt vagyok).
   
A Berlinale helyet ad a közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére létrehozott, egész éven át tartó ScriptEast workshop második állomásának is, ahol a meghívott alkotók a nemzetközi filmszakma elitjéhez tartozó mentorokkal találkoznak. A szakmai fórumon Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments, valamint Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyveinek fejlesztése folytatódik Berlinben.
   
A Collegium Hungaricum Berlin idén is a Berlinaléhoz időzítve rendezi meg a Cinema Total című filmes szakmai programsorozatot, amely a közép-európai régió filmkészítését helyezi a középpontba. A február 12. és 16. között zajló rendezvény nyitófogadása a Magyar Filmunió berlini magyar fogadása is egyben.
   
A filmunió jelen lesz a Berlinale szakmai rendezvényén, a European Film Market elnevezésű európai filmes vásáron is - közölte a filmunió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!