Bulivan

2010.11.17. 10:53

Az Elfújta a szél sármos Rhett Butlere az idősebb nőket szerette

Ötven éve, 1960. november 17-én halt meg Clark Gable Oscar-díjas amerikai filmszínész, az Elfújta a szél Rhett Butlere, "Hollywood királya".

MTI

Az Ohio állambeli Cadizban született 1901. február 1-jén. Anyját korán elvesztette, de szerencséjére mostohaanyja saját gyermekeként szerette és Gable is bálványozta őt. A középiskolát nem fejezte be, tizenhét évesen munkába állt egy gumigyárban. Nem sokkal később megnézte a helyi színjátszó kör egy előadását és úgy döntött: ő is színész lesz, s nyomban beállt hozzájuk mindenesnek - persze fizetés nélkül. Apja azonban megvetette a színházat, fiát inkább az olajmezőkre küldte dolgozni. Gable nagykorúvá válásakor azonnal otthagyta a gyűlölt munkát és elindult álmai után, apja ezután tíz évig nem beszélt vele.



A következő időszakban csak sodródott egyik helyről és munkahelyről a másikra, mígnem Portlandben az egykor a Broadwayn is játszó Josephine Dillon társulatához szegődött.
   
A 37 éves Dillon fantáziát látott a 23 éves fiatalemberben és elhatározta: sztárt farag belőle. Első lépésként feleségül ment hozzá, a házasság tisztán racionális és nem érzelmi alapon működött. Dillon viselkedni tanította férjét és kapcsolatai révén apró szerepeket szerzett neki némafilmekben. 1928-ban elváltak, Gable nem sokkal később egy nála 17 évvel idősebb, gazdag társaságbeli asszonyt vett el. Ő tovább csiszolgatta darabos modorát és bevezette a befolyásos körökbe, sőt próbafelvételt is kijárt neki - ezután hangzott el a producer részéről a legendás megjegyzés: "A füleid túl nagyok, úgy nézel ki, mint egy majom".
   
Gable-t mégis szerződtette az MGM stúdió, s rövid idő alatt a legnépszerűbb sztárok egyike, az "igazi amerikai férfi" lett: bátor, hódító, érzelmes, igazságszerető, sármos, amihez némi fanyar szatirizáló kedv társult.
   
1934-ben az Ez történt egy éjszaka című filmért Oscar-díjat kapott, a következő évben ismét jelölték a Lázadás a Bountyn főszerepéért. Ebben az évben ismét elvált, miután viharos románcba keveredett Loretta Younggal, a kapcsolatból született kislányt azonban egyikük sem vállalta a nyilvánosság előtt. 1939-ben megkapta Rhett Butler szerepét az Elfújta a szélben, s ismét Oscarra jelölték. Ugyanebben az évben - életében először - szerelemből nősült, s Carole Lombardban igazi társra lelt. A boldogság nem tartott sokáig: Lombard 1942-ben meghalt, Gable pedig bevonult a légierőhöz, ahonnan a háború után őrnagyi rangban szerelt le.
  
 Leszerelése után megújították szerződését, mert típusa nem ment ki a divatból: deresedő hajjal változatlanul hódító figurákat játszott, de a harmincas évek diadalmenetét már nem tudta megismételni. 1949-ben negyedszer is megházasodott, s bár három héttel később belátta, hogy hibázott, csak 1951-ben vált el. Ötödik feleségétől végre megkapta azt, amire mindig vágyott, a családot. Az asszony előző házasságából született gyermekeit adoptálta, közös fiuk születését azonban már nem érte meg. Az Arthur Miller Kallódó emberek című drámájából forgatott film elkészülte után két héttel, 1960. november 17-én halt meg szívrohamban, még hatvan évet sem élt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!