Bulivan

2010.01.12. 11:49

Fejfájást, hányingert okozhat a 3D-s mozizás

Miközben az ígéretesen jövedelmező 3D-s technikai őrület a mozi után már a televíziózásban is kezd teret hódítani, amerikai szemspecialisták arra figyelmezettek, hogy a háromdimenziós látvány egyeseknél fejfájást okozhat.

MTI/AP

A 3D-ben forgalmazott játékfilmek mozis sikerein felbuzdulva a múlt héten 3D-s tévékészülékek kifejlesztéséről érkeztek hírek a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásárról. Az is kiderült, hogy két vezető amerikai kábeltelevízós csatorna is a háromdimenziós műsorszórás bevezetését tervezi.

 A sokat emlegetett digitális technológia alkalmazása ellenére napjaink 3D filmjei és mozija alapvetően nem különböznek attól, amit a múltban már használtak. Most is, mint a közel 30 illetve 60 éve a bal- és jobbszembe jutó külön-külön felvett és kivetített képek sorozatából állnak a 3D filmek. Mélységlátásunk ugyanis részben abból adódik, hogy két szemünk ugyanarról a tárgyról némileg eltérő képet lát.

Sajnos a mostani 3D tartalmak nézése is ugyanúgy okozhat kényelmetlenséget, mint a múltban használt technikák. A jelenleg használt sztereoszkópikus kép nézése a szemfájástól kezdve az intenzív hányingerig egyénenként különböző kellemetlenségekkel járhat.


Forrás. MTI, www.hazi-mozi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!