Világbajnokok

2023.08.27. 22:13

Szenzációs véghajrával zárult a világbajnokság

A budapesti atlétikai világbajnokság utolsó, 9. napján már csak döntőkre került sor, összesen nyolc versenyszámban avattak világbajnokot, ebből hetet az este folyamán rendeztek meg.

MW

Femke Bol, Eveline Saalberg, Lieke Klaver és Cathelijn Peeters, a győztes holland váltó tagjai (b-j) a női 4x400 méteres váltófutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A világbajnokság zárásaként vasárnap este a férfi gerelyhajítás, a női magasugrás, a női 800 méteres és a férfi 5000 méteres futás, a női 3000 méter akadály és a két 4x400 méteres fináléra kerül sor a Nemzeti Atlétikai Központban. Reggel a férfi maratoni futásban avattak világbajnokot.

Címvédés 5000 méteren 

A 1500 méteren meglepetésre veszítő norvég Jakob Ingebrigtsen 5000 méteren javított és megvédte címét.

Ingebrigtsen nem kapkodott, a kanyarban felfutott Katirra és a hajrában sokáig mögötte futott, majd 20 méterrel a cél előtt lépett ki mellé és végül a célba egyértelmű előnnyel ért be. 

A bronzéremért közben hatan öldöklő küzdelmet vívtak, ebből a csatából pedig a kenyai Jacob Kiprop jött ki győztesen.

INGEBRIGTSEN, Jakob
A győztes norvég Jakob Ingebrigtsen (j2) és a második helyezett spanyol Mohamed Katir (j) a férfi 5000 méteres síkfutás döntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kenyai világbajnok női 800 méteren 

Női 800 méteren az elmúlt két év alapján egyértelműen a mindössze 21 éves amerikai Athing Mu volt a favorit. A Tokióban olimpiát, tavaly Eugene-ben világbajnokságot nyert sztárfutó ugyanakkor nem a legjobb előjelekkel érkezett a magyar fővárosba, a vb előtt nem sokkal még az sem volt biztos, hogy elindul az év csúcseseményén.

Mögötte a Tokióban és Eugene-ben is második, Európa-bajnok brit Keely Hodgkinson és a eugene-i vb-n bronzérmes kenyai Mary Moraa volt "lőtávolon" belül, a hajrában pedig utóbbi bizonyult a legerősebbnek, 1:56.03 perces remek idővel győzött, míg Mut Hodgkinson is megelőzte.

MU, Athing; HODGKINSON, Keely
A győztes kenyai Mary Moraa (k), a második helyezett brit Keely Hodgkinson (b) és a harmadik helyezett amerikai Athing Mu (j) a női 800 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

India aranyérmes a vb-n

Az indiai Neeraj Chopra világbajnok lett férfi gerelyhajításban 88,17 méteres dobással. A második helyen a pakiisztáni Arshad Nadeem (87,82) végzett, a harmadik helyezett a cseh Jakub Vadlejch (86,67) lett.

CHOPRA, Neeraj
A győztes indiai Neeraj Chopra a férfi gerelyhajítás döntője után 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Amerikai arany férfi 4x400-as váltóban

Az amerikai csapat nyerte a 4x400 méteres váltófutás döntőjét Franciaország és Nagy-Britannia előtt. Az USA stafétája 2:57.31 perc alatt teljesítette a távot, ez minden idők hetedik legjobb ideje.

Bahreinnek is van világbajnoka

A bahreini Winfred Mutile Yavi lett a világbajnok női 3000 méteres akadályfutásban a világcsúcstartó kenyai Beatrice Chepkoech előtt. A harmadik helyen a szintén kenyai Faith Cherotich végzett.

A győztes bahreini  Winfred Mutile Yavi a női 3000 méteres akadályfutás döntője után 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ukrán aranyérem női magasugrásban

Az ukrán Jaroszlava Mahucsih világbajnoki címet szerzett női magasugrásban. A második helyen az ausztrál Eleanor Patterson, a harmadikon honfitársa, Nicola Olyslagers végzett.

MAHUCSIH, Jaroszlava
A győztes ukrán Jaroszlava Mahucsih a női magasugrás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Hollandia a világbajnok női 4x400-as váltóban

Az amerikai csapatot kizárták, így a legfőbb esélyes nélkül vágtak neki a budapesti vb utolsó döntőjének. A végén úgy nézett ki, hogy Jamaica nyer Nagy-Britannia előtt, azonban a holland klasszis, Femke Bol elképesztő utolsó 80 métert produkált, hiszen a harmadik helyről megindulva nyerte meg Hollandiának a döntőt! 

Ez a futás méltó befejezése volt az magyarországi világbajnokságnak!

Kezdődik a záróünnepség

Dobosok jelentek meg a futókörön, ezzel telt ház előtt veszi kezdetét a rövid záróünnepség. Az arénában Sebastian Coe és Németh Balázs mellett a sportolók, az önkéntesek és a sportbírók is felvonulnak egy tiszteletkörre. Az atlétikai vb-re a helyszínen a 9 nap alatt több, mint 300 ezer belépőt értékesítettek! 

A szervezők nevében Németh Balázs átadta az atlétikai vb zászlóját a következő házigazda, Tokió képviselőinek.

A vb kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Köszönjük, hogy velünk voltak az elmúlt 9 napban! A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!