Borsfa

2015.02.27. 14:49

Állástalanság? Az mi? - Borsfán teljes a foglalkoztatás

Községünkben a munkanélküliség lényegében felszámolódott, nem találunk már szabad munkaerőt, nagyjából a közfoglalkoztatottak is elégedettek, körülbelül 20 százalékuknak sikerült elhelyezkedni.

Horváth-Balogh Attila

Így foglalta össze pénteken a település gesztorságával és a környező falvakkal, Várföldével, Oltárccal és Bánokszentgyörggyel partnerségben megvalósított Start mezőgazdasági mintaprojekt legnagyobb hozadékát Jetzin Sándor borsfai polgármester a program kapcsán rendezett termékbemutatón.

Mint kiderült, a projekt 3 éve indult, alapvetően a közfoglalkoztatásra épül, s az ehhez nyújtott állami támogatásból hozzávetőleg évente félszáz munkanélküli embernek biztosítottak-biztosítanak munkát és kenyeret. Valódi értékteremtés valósult meg a résztvevő településeken: Borsfán aszalóüzem épült, Várföldén, Oltárcon és Bánokszentgyörgyön pedig gyümölcsfákat telepítettek, fóliasátrakat építettek, megteremtették azt az infrastruktúrát és technikai-technológiai hátteret, ami biztonságossá teszi a termelést. S nem utolsó sorban: azon közfoglalkoztatottaknak, akik nem értettek a kertészeti munkához, megtanították azokat a mesterfogásokat, melyekkel már otthon, a saját kertjükben is elboldogulnak. A megtermelt zöldséget és gyümölcsöt részben a borsfai konyhán dolgozzák fel a közétkeztetés számára, részben pedig az aszalóban szárítják, majd csomagolják. A tegnapi termékbemutatón és kóstolón kaphattunk némi ízelítőt a kínálatból, asztalon kis üvegtálkákban aszalt szilvát, almát és körtét lehetett kóstolni, továbbá takaros tasakokban házi fűszerpaprikát, fokhagymaport, szárított tárkonyt, illetve lestyánt, dunsztos üvegekben pedig tormás céklasalátát, ecetes almapaprikát láttunk, de volt többféle ízes házi gyümölcslekvár és szörp is.

Az aszalóüzemben Tóth Lászlóné frissen aszalt almával kínálja a bemutató résztvevőit, Tislér Istvánt, Horváth Lászlót, Németh Gézát és Süle Bélát (Fotó: Szakony Attila)

Méltatta a borsfai törekvéseket Horváth László, a Belügyminisztérium zalai közfoglalkoztatást koordináló főtanácsadója is. Mint elmondta: megyei szinten ez a projekt az egyik legnívósabb és az elért eredmények jól reprezentálják, mit lehet kihozni a közfoglalkoztatásból. A szakember beszélt a célokról is.

– A kormány célja, hogy a ciklus végére a segély kikerüljön a rendszerből és 100 százalékos legyen a foglalkoztatás – szögezte le. – Az új közfoglalkoztatási programok jövő héten indulnak, s azt reméljük, hogy ezek közül itt, Zalában is mind több szociális szövetkezetté nőheti ki magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!