Borosta

2014.02.12. 10:40

Tartós pisztoly, kitűnő szórásképpel

Sorozatunkban a rendőrségnél használatos fegyvereket mutatjuk be. Az alapnak tekinthető, 9 mm-es kaliberű PA-63 és kisebb űrméretű lőszert kilövő R78 után 9x19-es P9RC következik a sorban.

Arany Gábor

A 90-es évek elejére a honvédségnél és a rendőrségnél rendszerben lévő maroklőfegyver, a PA-63-as leváltására állították rendszerbe

A Parabellum kaliberű P9RC-t, Kameniczky József tervezte 1990-ben. A félautomata pisztoly a teszteken olyan pisztolyokkal szemben is állta a sarat, mint a Glock, a Jericho. A pisztolyra a gyártó 5000 lövés élettartam garanciát vállalt, de a teszteredmények bizonyították, hogy 10.000 lövést is kibír a fegyver. Voltak olyan lőtéri pisztolyok, melyekből kilőtték a huzagolást, a fegyver mégis tovább működött, 20 ezernél több lövést követően is.

Ár-érték arányban az egyik legjobb 9 mm-es kaliberű fegyver (Fotó: A szerző)

 

A fegyver nagyon népszerű volt nyugaton, mivel ár-érték arányban az egyik legjobb 9mm Parabellum-Luger (9x19 mm) kaliberű fegyver volt. A PARA pisztolynak különleges változatait is rendelték nyugati országok, kétkezes kivitelben, rövidebb tárral és csővel, 45-ös változatban, a pisztoly revolverező elsütőszerkezete és a külső kakas lehetővé teszi, hogy a csőre töltött, fesztelenített kakasú és kibiztosított pisztolyból az első lövést a billentyű elhúzásával közvetlenül is le lehessen adni.

Az üresen egykilós P9RC szórásképe kitűnő. Az 50 lövés/perc teljesítményű pisztoly 10 lövése ugyanis 10 méterről 3,5 centiméteren belül helyezkedik el, 15 méterről 5,5 centi a szóráskép, 25 méterről pedig 10 lövés még benne van a 15 centiméteres körben. A találati arány 50 méterről álló alakra 100 százalék, mellalakra 85 százalék fejalakra 60 százalék. Ezeknél az adatoknál alig tudott jobbat a konkurencia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!