Borosta

2012.10.18. 06:28

SP diplomát szerzett fotózásból, de a zenész-pályát is folytatja

Nagykanizsa - A sikoltozó, őrjöngő tinédzser lányok hadától és a repülő üvegektől „kétajtós szekrény” védi. Éder Krisztián, vagyis SP személyisége megosztja a közvéleményt, ám ő ezzel cseppet sem törődik, mostanában a lemezét népszerűsíti és a fényképezés kihívása tartja lázban.

Benedek Bálint

– Három évvel ezelőtt tényleg szinte az őrület lett úrrá a rajongókon, amikor a színpadra léptem – mondta kanizsai koncertje előtt Éder Krisztián. – Ha az utcán megpillantanak a lányok, előfordul, hogy odafutnak, de csak aláírás kell nekik. Manapság nyitottabbak lettek az emberek a zenémre, köszönhető ez annak is, hogy erőltetjük az élő fellépéseket. A koncerteken pedig az idősebb generáció képviselőit is észreveszem a sorok között.

SP jelenleg a New Wave című, 2011-ben megjelent lemezét népszerűsíti. Úgy érzi, a korong jól sikerült: a dalok jó részét maga írta, a többiben barátja, Szakos Krisztián társszerzőként működött közre.

SP-t az éneklésen és a szövegíráson túl a fényképezés is érdekli. Annyira, hogy diplomát szerzett belőle az Iparművészeti Egyetemen. Magazinok számára divatanyagokat fotóz, s hamarosan megnyílik új stúdiója, ahol hivatásszerűen dolgozhat majd.

– Tisztában vagyok azzal, hogy az éneklésben és a fényképezésben nehéz egyszerre százszázalékosan teljesíteni, de maximalista típus vagyok, állok elébe – tette hozzá SP. – Gyakran kérdezik, hogy mi lesz velem húsz év múlva. Minden tőlem, a döntéseimtől függ. Úgy érzem, a zene nem hiányozhat az életemből, de könnyen lehet, hogy nem a színpadon énekelek, hanem másoknak szerzem a nótákat.

Nevét éveken át az underground világban ismerték, e közegben kötött barátságot Fluor Tomival, sőt a Hősök együttessel is dolgozott. Erre az időszakra is végtelenül büszke, s örömmel látja, hogy a rap zenét manapság egyre többen hallgatják. Fontosnak tartotta elmondani: nem a hírnév miatt váltott, hanem mert a kihívás vonzónak tűnt számára.

– A fővárosba kerülve bementem az egyik zenecsatornához, bemutatkoztam, s letettem egy kazettát a videoklipemmel – mondta SP. – Aztán elkezdték játszani, beindult a gépezet, bár nem úgy, mint most a tehetségkutató műsorok esetében. Ezek többsége kizárólag az énektudásra kíváncsi, s lehet, hogy meglepő, de én nem tartom magam énekesnek. Előadó vagyok, akinek dallamosabb számai vannak. Sokkal jobban szeretem, amikor az adott énekesnek az útközben felmerülő akadályokkal is meg kell küzdenie, hogy ismert lehessen.

Videó:


Öt év a popszakmában

A 23 éves Éder Krisztián öt éve van a reflektorfényben, s ezalatt sokkal érettebb és komolyabb férfi vált belőle. Saját bevallása szerint pályája kezdetén nagyképű hülye gyerek volt, ám folyamatosan terveket szőtt, amit az évek során elért. Úgy érzi nem szállt el a sikerektől, hisz ugyanazok a barátai, akik előtte is. Magánélete a fellépések miatt sokáig nem volt, így csak arról lehetett hallani, hogy a Fluor Tomival lakott együtt. Ma viszont már négy hónapja boldog párkapcsolatban él barátnőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!