Biokertészet

2011.04.18. 14:23

Cinegemenza a szomorú szederfán, a medvehagyma lakosztály a málnásban

Hajnalodik. Amíg aludtunk, megkerülte házunkat, s ezüst tallérból arany krajcárrá változott a telehold, a sötétség félpercenként vékonyodik, s egyre határozottabb alakot ölt az ébredező külvilág.

Fincza Zsuzsa

Hozzáértők mondják, meghatározza a hangulatunkat, hogy mit látunk, ha kinézünk az ablakon, ha például a fél várost, vagy egy egész utcányit szemügyre vehetünk a faluból, a gondolataink is képesek nagy távot átfogni.. Az udvarra nyíló konyhaablakból sokáig csak a fészer szürke deszkáit nézegethettem, de három éve ültettünk ide egy csüngő ágú eperfát, s azóta van mit bámulni. Most például olyan, mintha több tucat zöld pillangó sziesztázna  az ágakon, minden nap nőnek egy kicsit, szinte sajnálom, hogy majd ággá és levéllé változnak. S természetesen gyümölccsé, hiszen az eperfának ízletes és értékes a gyümölcse, sok kalciumot is vasat tartalmaz, C-vitamin készlete akár a grapefruité, vagyis szenzációs.


Igaz, tárolni nem lehet, gyorsan megszottyan a hűtőben is, ám amit nem tudunk frissen felfalni, készíthetünk belőle ivólét, szörpöt vagy akár lekvárt is. No, meg fantasztikus aromájú pálinkát. Mifelénk amúgy szedernek nevezik, a csüngő ágú fajtát pedig „szomorú szederfaként” emlegetik. A miénk ezzel szemben egy vidám fácska, sőt talán büszke is, a madáretetőbe ugyanis visszajár egy közelben fészkelő cinke pár, s ahogy hallom, a madárkák a friss pletykával hálálják meg az elemózsiát.

Ha április, akkor medvehagyma. Már betáraztam belőle a fagyasztóba néhány margarinos dobozzal, így télen sem kell nélkülöznünk e csodálatos gyógynövény áldásait. Kíméletesen szárítva is tartósítható, a száraz leveleket aztán összemorzsoljuk és dunsztos üvegben tárolhatjuk. Szerencsére egyre többen ismerik és fogyasztják, amivel sokat tesznek az egészségükért, hiszen a medvehagyma hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál. Vértisztító, vírus és baktériumölő, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, s javítja a szív- és érrendszer működését. Sőt, segíti az emésztést, a bőrbetegségek gyógyulását, javítja az emlékezetet. Fő hatóanyagai között ott vannak a flavonoidok, a szteroidok és természetesen a vitaminok: A-, B-, C-, niacin és az ásványi anyagok, például magnézium, vas, kalcium.


Bár a télire való készletet az erdőkből szedem, már saját medvehagyma terméssel is dicsekedhetek. Úgy látom, ha hasonló körülményeket biztosítunk a számára, mint amelyek között él, jól érzi magát a kiskertekben is. Fontos, hogy ne együk le az összes levelét, s hagyjuk, hogy magot érleljen, és az elszórja azokat. Nálam a málnásban kitűnően érzi magát (naná, hiszen medve ), de virít a sóska mellett az ágyásban is.

Készíthetünk belőle spenót-módra főzeléket, keverhetjük salátába, vajba s kenhetjük kenyérre. Nem csak gyógyhatású, de finom is.

OLDALTÖRÉS: Receptek



Medvehagymás krumpliprósza

Hozzávalók:
Fél kiló krumpli,
Fél liter kultúra (vagy kefir, joghurt),
2 tojás,
egy csésze liszt,
apróra vágott medvehagyma,
4 gerezd fokhagyma
450 grammos húskonzerv
fél deci étolaj

A hámozott, krumplit lereszelem, hogy ne barnuljon meg, már az elején összekeverem a kultúrával, belekeverem az apróra vágott medvehagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra darabolt húskonzervet, a 2 tojást, a sót s annyi lisztet, hogy prósza állagú legyen (a nokedli tésztánál jóval puhább). Teflonos palacsintasütőben megforrósítom az étolajat, belekeverem a prószamasszába, majd kb. 10 centi átmérőjű tócsikként megsütöm a palacsintasütőben.


Kukoricagánica medvehagymával
Forró sós vízbe beleeresztünk fél kiló friss kukoricalisztet, folyamatosan keverjük, amíg a képződő kulimász a fazéktól el nem válik. Akkor kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Olajban apróra vágott medvehagymát pirítunk, belekeverünk 2 kanál tejfölt, s ebbe a forró medvehagymás olajban megforgatjuk a kukorica galuskákat. Meghinthetjük töpörtyűvel is.


Szederlekvár
A fekete eperfa terméséből lehet finom lekvárt készíteni. Az érett gyümölcsöt megmossuk, a vizet lecsurgassuk róla, összeturmixoljuk, majd áttekerjük az apró lyukú paszirzón. Három  kiló péphez  hozzákeverek fél kiló cukrot, 3 dzsemfixet és állandó keverés mellett felfőzöm, a forrás után még 3 percig főzöm, majd üvegekbe merem.



Medvehagymás krumpliprósza

Hozzávalók:
Fél kiló krumpli,
Fél liter kultúra (vagy kefir, joghurt),
2 tojás,
egy csésze liszt,
apróra vágott medvehagyma,
4 gerezd fokhagyma
450 grammos húskonzerv
fél deci étolaj

A hámozott, krumplit lereszelem, hogy ne barnuljon meg, már az elején összekeverem a kultúrával, belekeverem az apróra vágott medvehagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra darabolt húskonzervet, a 2 tojást, a sót s annyi lisztet, hogy prósza állagú legyen (a nokedli tésztánál jóval puhább). Teflonos palacsintasütőben megforrósítom az étolajat, belekeverem a prószamasszába, majd kb. 10 centi átmérőjű tócsikként megsütöm a palacsintasütőben.


Kukoricagánica medvehagymával
Forró sós vízbe beleeresztünk fél kiló friss kukoricalisztet, folyamatosan keverjük, amíg a képződő kulimász a fazéktól el nem válik. Akkor kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Olajban apróra vágott medvehagymát pirítunk, belekeverünk 2 kanál tejfölt, s ebbe a forró medvehagymás olajban megforgatjuk a kukorica galuskákat. Meghinthetjük töpörtyűvel is.


Szederlekvár
A fekete eperfa terméséből lehet finom lekvárt készíteni. Az érett gyümölcsöt megmossuk, a vizet lecsurgassuk róla, összeturmixoljuk, majd áttekerjük az apró lyukú paszirzón. Három  kiló péphez  hozzákeverek fél kiló cukrot, 3 dzsemfixet és állandó keverés mellett felfőzöm, a forrás után még 3 percig főzöm, majd üvegekbe merem.



Medvehagymás krumpliprósza

Hozzávalók:
Fél kiló krumpli,
Fél liter kultúra (vagy kefir, joghurt),
2 tojás,
egy csésze liszt,
apróra vágott medvehagyma,
4 gerezd fokhagyma
450 grammos húskonzerv
fél deci étolaj

A hámozott, krumplit lereszelem, hogy ne barnuljon meg, már az elején összekeverem a kultúrával, belekeverem az apróra vágott medvehagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra darabolt húskonzervet, a 2 tojást, a sót s annyi lisztet, hogy prósza állagú legyen (a nokedli tésztánál jóval puhább). Teflonos palacsintasütőben megforrósítom az étolajat, belekeverem a prószamasszába, majd kb. 10 centi átmérőjű tócsikként megsütöm a palacsintasütőben.


Kukoricagánica medvehagymával
Forró sós vízbe beleeresztünk fél kiló friss kukoricalisztet, folyamatosan keverjük, amíg a képződő kulimász a fazéktól el nem válik. Akkor kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Olajban apróra vágott medvehagymát pirítunk, belekeverünk 2 kanál tejfölt, s ebbe a forró medvehagymás olajban megforgatjuk a kukorica galuskákat. Meghinthetjük töpörtyűvel is.


Szederlekvár
A fekete eperfa terméséből lehet finom lekvárt készíteni. Az érett gyümölcsöt megmossuk, a vizet lecsurgassuk róla, összeturmixoljuk, majd áttekerjük az apró lyukú paszirzón. Három  kiló péphez  hozzákeverek fél kiló cukrot, 3 dzsemfixet és állandó keverés mellett felfőzöm, a forrás után még 3 percig főzöm, majd üvegekbe merem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!