Belföld

2013.03.14. 06:27

Éjjel senki ne induljon útnak!

Rengeteg baleset történt az országban a téli időjárási körülmények miatt. Több megyére kiadták a legmagasabb fokú riasztást az erős hóátfúvás miatt.

MTI

Részletes hóhelyzetről megyékre bontva az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:

Zala megye - 41 autó ütközött

Vas megye  - Orkán erejű a szél

Fejér megye - Tömeges baleset az M7-esen

Veszprém megye - Elzárt település, és kilométeres kocsisor

 

 

A közútkezelők továbbra is hangsúlyozzák, az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak!

Az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná, annak ellenére, hogy társaságunk teljes kapacitással dolgozik. A folyamatos munkavégzés ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt nehezen járhatóak, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság és a sorozatos balesetek miatt a munkagépek is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladataikat.

A havaria helyzetre való tekintettel több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést. Útinform szolgálatunk 21.30 órai összesítése alapján az alábbi útlezárásokat és elzárt településeket tartjuk nyilván, sajnos a helyzet percről-percre változik, negatív irányban:

Somogy megye járhatatlan útjai:
6705-ös út Somogysárd és Mezőcsokonya között
6816-os út Nemesdéd és Vése között,
6816-os út Nemesdéd és Nemesvid között.
61-es főút Kaposfő és Kiskorpád között,
6706-os út Osztopán és Bodrog között,
6701-es út Osztopán és Somogyjád között,
6701-es út Somogyvár és Öreglak között,
67-es főút Simonfa és Bőszénfa között,
6618-as út Csököly és Gige között.

Zala megye járhatatlan és nehezen járható útjai:
7421 jelű út Baglad-Nemesnép között,
7544 jelű út Tófej-Söjtör között,
86-ös főút 2+000-11+000 km szelvények között le van zárva,
75-ös főút 5+100-8+280 km szelvények között lezárva
(75-76. főutak körforgalom és Alsópáhok közötti szakasz),
75-ös főút 34+500-48+750 km szelvények között teljesen lezárva (Bak és Zágorhida között),
7511 jelű út 12+500-15+000 km szelvények között le van zárva (Nagyrécse-Nagykanizsa),
7532 jelű út 0+900-2+300 km szelvények között le van zárva. (Felsőrajk és Pötréte),
76-os főút Szentgyörgyvár belterületén kamion akadt el, áll a forgalom,
7-es főút nehezen járható, szakaszos elakadásokra lehet számítani az autópályáról érkező nagy forgalom miatt,
71-es főút 106+000 km szelvény környékén nehezen járható,
75-ös főút 27+600-33+300 km szelvények között le van zárva,
71-es főút 94+000 km szelvényében elakadt kamiont mentenek,
7529 jelű út Zalaszentbalázs-Gelse hóátfúvás miatt nem járható, le van zárva,
7-es főúton Zalakomár és Nagykanizsa között 3 db elakadt kamion mentése folyik, a forgalom áll,
7526 jelű út Egeraracsa-Dióskál-Pacsa személygépkocsival nehezen járható.

A látótávolság helyenként 0 méter, 76-os főút Sármellék és Zalaapáti közötti szakaszon és Sármellék és Fenékpuszta közötti szakaszon rengeteg autó van elakadva, 73166 jelű út Óhíd-Mihályfa közötti szakaszon autóbusz akadt el, mentés folyamatban katasztrófavédelem bevonásával, 7333 jelű út Kisgörbő-Nagygörbő között 2 busz 8-10 személyautó van elakadva, mentés folyamatban, 75-ös főút 15+000 km szelvény közelében Pacsa-Zalaapáti közötti szakaszon a gétyei elágazó környékén autók akadtak el.

Keszthely térsége kritikus, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszát nem javasolt közlekedési útvonalként tartjuk nyilván.

Elzárt település: Zalaszentmárton


Komárom-Esztergom megye lezárt útjai:
13-as út Kisbér - Komárom között,
8137-es út Tata - Kömlőd összekötő út,
8146-os Nagyigmánd – 8149-es út kereszteződéséig,
8134-es út Naszály – Grébics összekötő út,
81132-es út Szőny belterületi szakasza.

Nagyon nehezen járható utak Komárom-Esztergom megyében:
1-es út, Bábolna – Ács, Csatka – Ácsteszér, Oroszlány – Környe, Oroszlány – megyehatár, Vértessomló – Környe, Környe – Tatabánya, Kecskédi elágazó környéke, Mocsa – Grébicspuszta, Tata – Komárom, Kocs – Dad, Környe – Bokod, Szákszend- Császár, Bokod – megyehatár és Kisbér – megyehatár közötti út.

Tolna megyei lezárt utak: 65-ös út 54-55 kilométer szelvények között, 61-es út 50-es kilométer szelvény környéke 6407 jelű út Simontornya-Nagyszokoly-Iregszemcse összekötő út. 6409-es út Nagyszokoly-Szabadhídvég összekötő út, 61-es út 68-as kilométer szelvény környéke, 6510-es út Nagykónyi-Iregszemcse összekötő út.

Veszprém megye járhatatlan útjai: A 8-as főút a megye teljes szakaszán a nap folyamán bekövetkezett több baleset és elakadás miatt részleges lezárásra került. Kritikus pontok a főúton Inota-Hajmáskér közötti szakasz, Bakonygyepes és Somló környéke. A délelőtti órákban lezárásra került a 73-as főút Nosztori emelkedő elakadások miatt. A kamion forgalom elől lezárt utak: 82-es főút Veszprém-Veszprémvarsány közötti szakasza, 83-as főút teljes szakasza.

Járhatatlan utak listája 7339-es út Ajka-Kolontár között, 710-es főút 0+000 – 12+500 kilométerek között, 7301-es út 45 – 54 és a 0 – 10 kilométer szelvények között, 8216-es út Zirc-Csetény között, 7317-es út Zalahaláp-Tapolca között. A Pápáról kivezető utakat lezárták.

Elzárt települések: Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti települések vannak elzárva.

 

22:22 Több mint százan rekedtek az utakon Tamási térségében

Több mint százan rekedtek az utakon a hóakadályok miatt csütörtökön Tamási térségében, és több százan nem tudtak eljutni otthonukba - közölte a tamási védelmi bizottság elnöke az MTI-vel. 

Porga Ferenc elmondta: Tamási és Iregszemcse között öt autóbusz és több személygépkocsi maradt a hóátfúvások miatt lezárt 65-ös úton. Az utasok közül a betegeket traktorokkal, terepjárókkal Iregszemcsére szállították, a jelenleg is ott rekedt embereket szintén terepjárókkal igyekeznek menteni - tette hozzá. Mint mondta, többen közülük már eljutottak Iregszemcsére.   

A járhatatlan utak miatt Tamásiból 350-400, Iregszemcséről több mint száz ember, köztük sok diák nem tudott hazajutni, és sokan rekedtek Pincehelyen, Nagykónyiban is. A tamási védelmi bizottság csütörtök esti rendkívüli ülésen melegedőhelyeket és ideiglenes szállásokat jelölt ki számukra. Kollégiumokban, művelődési házakban, idősek otthonában szállásolják el őket - mondta a bizottság elnöke.    Ismertetése szerint a bajbajutottak mindenütt szendvicset, meleg teát kaptak, a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól matracokat, takarókat, hordozható ágyakat kért a védelmi bizottság.   
A térségben többhelyütt méteres hótorlaszokat emelt a szél; jelenleg is járhatatlan a 65-ös út Tamási és Iregszemcse, a 61-es út Tamási és Pincehely közötti szakasza, több mellékút Fürged környékén; a 61-es út Tamási és Nagykónyi közötti szakaszán egy nyomon lehet közlekedni.


22:02 ORFK: lezárják M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát

A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárják az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. 

András Tamás rendőr főhadnagy az MTI-nek elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról.    


21:58 Áll az M1-es forgalma Győr előtt

Áll az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon Győr előtt - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t. 

Tóth Gabriella elmondta: egy kamion fordult keresztbe a 99-es kilométernél, ennek mentéséig nem járható a szakasz.



21:51 Szinte járhatatlan az M1-es Komárom-Esztergom megyei szakasza

Az M1-es autópályán Győr felé, a 34-es kilométerszelvénynél továbbra is áll a forgalom egy keresztbefordult kamion miatt. Szintén Győr felé, a 83-84-es szelvények között hótorlaszt emelt a szél, ezért Tatáig áll a forgalom - tájékoztatta csütörtök este a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. 

A sajtószolgálat közölte: Győr felé, a 99-es kilométernél is elakadt egy kamion, emiatt szintén áll a forgalom. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es számú útra terelik. A 13-as számú főút lezárása miatt az autópályáról nem lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába.   

Az M1-es autópályán a tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométerszelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol ételt és italt tudnak vásárolni, és illemhely is a rendelkezésükre áll - tették hozzá.    Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni.     A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy senki ne induljon útnak.





21:26 Teljes gépjárműforgalmi tilalmat rendeltek el Fejér megye több járásában 

Részletek itt!

20:54 Forgalomkorlátozások Borsodban, Hejce megközelíthetetlen

A havazás és a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nehezen járható a Korlát és Fony, valamint a Vilmány és Fony közötti mellékút - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel. 

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a 37-es főút Gesztely és bekecsi elágazás közötti részén teljes az útzár, miként a Vilmány és Hejce közötti út Hejce felé sem jáható, így Hejce közúton megközelíthetetlen.


20:53 Már 47 ezer az áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs és Hajdú megyében 

Már 47 ezer a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel.

Egyházi Nikoletta elmondta: a viharos erejű szél és az eső miatti jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt délután még húszezer volt az áram nélkül maradt fogyasztók száma a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz háromszögben lévő településeken.   

Azóta tovább nőtt az üzemzavarral érintett térség, az esti órákra Szabolcs megye Tiszántúli részén, sőt Nyíregyházán kisebb időre, majd a megyeszékhelytől délre, dél-keletre, Újfehértó és Nagykálló körzetében is megszűnt az áramszolgáltatás.    

Az üzemzavar átterjedt a szomszédos Hajdú-Bihar megye északi, észak-keleti részére is, így a két megyében 20 óra körül már 47 ezer fogyasztónál volt áramkimaradás.   

A szóvivő tájékoztatása szerint az E.ON Zrt. - amely készült az előre jelzett rossz időjárásra, s ezért megerősítette hibaelhárító szolgálatát - nagy számú alvállalkozót is bevont az üzemzavar elhárításába. A javításon dolgozó szakemberek - emelte ki Egyházi Nikoletta - rendkívül rossz időjárási viszonyok közepette végzik munkájukat. A viharos erejű szél mellett a villanyoszlopokra és a vezetékre lerakódott vastag jéggel is meg kell küzdeniük, így lassabban haladnak a munkálatokkal.   

A számítások szerint éjjel, sőt péntek reggel és délelőtt is valószínűleg még dolgozniuk kell a szakembereknek, hogy valamennyi településen ismét zavartalan lehessen az áramszolgáltatás - mondta az E.ON Zrt. szóvivője. 


20:41 Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban 

Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban, a 85-ös és a 86-os főúton 80-100 kilométeres széllökések nehezítik a közlekedést - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök este az MTI-vel. 

Tóth Gabriella elmondta: a 8611-esen néhol 10-20 centiméteres hó fedi az utat, amelyet hiába takarítanak, az erős szél rövid idő alatt visszahordja a havat az útburkolatra.    

Az M1-es autópálya Győr-Komárom közötti szakaszán sem javult a helyzet a délutáni órákhoz képest, továbbra is mindkét pályatest jeges, és az erős szél is lassítja a közlekedést - tette hozzá.    

Közlése szerint az elakadt és keresztbefordult kamionok miatt indokolt esetben a rendőrség a környező főutakra tereli a forgalmat.     Senki ne induljon útnak Győr-Moson-Sopron megyében - kéri a rendkívüli hóhelyzet miatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője azt közölte, az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent.    

Ugyanezzel a kéréssel élt közleményében Dobos Viktória hadnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője, kiegészítve ezt azzal, hogy a mégis útnak indulók figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat, csak téli gumival közlekedjenek, és vigyenek magukkal hóláncot, meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont.

 

20:26 Járhatatlan utak és újabb balesetek Somogyban

Somogyban négy alsóbbrendű út is járhatatlan volt csütörtök este, az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvényénél egy autóbuszt ért balesetet, az elsődleges információk szerint két ember megsérült - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. 

Orbán Zoltán elmondta: az autópályán tart a helyszínelés és a műszaki mentés.     A sztráda főváros felé vezető oldalán, a 175-ös kilométerszelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat - tette hozzá.    Közlekedési balesetek és hótorlaszok miatt járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya (6705-ös út), Nemesdéd és Vése (6816-os út), Nemesdéd és Nemesvid (6816-os út), valamint Kaposmérő és Kadarkút között (6616-os út).     A rendőrök a kaposmérői körforgalomnál csak a bárdudvarnoki lakcímmel rendelkezőket engedik be. Kadarkúton az üzemanyag-töltőállomásnál mindenkit visszafordítanak.



20:19 Borsodban is forgalomkorlátozásokra számíthatnak az autósok 

A havazás, az erős szél miatt csütörtök estétől a 3-as és a 37-es számú főútvonalakon a rendőrség korlátozza a forgalmat - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Gaskó Bertalan elmondta: a Szlovákiából belépő kamionokat a Sátoraljaújhelynél, illetve Tornyosnémetinél kialakított kényszer-várakozóhelyekre irányítják.     Közlése szerint mind a 3-as, mind pedig 37-es számú főútvonalon több baleset történt csütörtökön.    A helyszínelések miatt az autósok terelésekre számíthatnak. 


20:15 Késések és fennakadások az ország vasútvonalain

Az ország vasútvonalain a téliesre fordult időjárás késéseket és fennakadásokat okoz a közlekedésben, a felsővezetékre fagyó csapadék zárlatokat okoz, elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén - közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel. 

Van olyan vonalszakasz, ahol a felsővezeték a viharos szélben annyira kileng, hogy villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.    A Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel az utasok elszállítása érdekében.    A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között. Itt jelenleg szünetel a vasúti forgalom.    A Nyíregyháza-Szerencs szakaszon egy fa dőlt a távközlési kábelekre, belóg a vonat elé Nyírteleknél. A fa eltávolításáig itt sem tudnak közlekedni - közölte a Mávinform.    A közlemény szerint az ország nyugati részein a hófúvások miatt 15-35 perces késésekkel közlekednek a vonatok.

20:09 A hófúvás miatt péntekre hat megyére adott ki piros figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat

Az erős hófúvás miatt hat megyére péntekre is a legmagasabb fokú, vagyis a piros figyelmeztetést adta ki csütörtök este az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Ezek között a harmadfokú, vagyis piros figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére léptették életbe. Így ezeken a területeken arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.    A viharos erősségű széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország összes többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki.   

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a következő órákban még sokfelé lehet számítani 60-90 kilométer per órás széllökésekre. Északkeleten és a Dunántúlon, azon belül is elsősorban a Balaton és a Bakony térségében péntek reggelig az óránkénti 100-110 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre is számítani lehet. Péntek délutántól fokozatosan - előbb északkeleten, majd a Dunántúlon is -  jelentősen mérséklődik a szél.   

Északkeleten átmenetileg ónos csapadék is várható. Csütörtök éjfélig a középső és keleti területeken eshet 20-30 milliméter, néhol akár 40 milliméter körüli csapadék. A havazásból általában 5-15 centiméter, a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben 15-20 centiméter hó eshet.

Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein helyenként akár 30 centiméternél több hó is hullhat.    A viharos szél hatására elsősorban a Dunántúlon (annak is jobbára a középső sávjában) és északkeleten számíthatunk erős hófúvásra - írta a meteorológiai szolgálat.

 

Senki ne induljon útnak éjszaka!  

A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és hófúvások miatt a közúti közlekedés feltételei jelentősen leromlottak több dunántúli megyében is - hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent. A további balesetek elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett megyékben az éjszaka folyamán semmiképpen ne induljanak útnak! A Dunántúlon reggel óta változó intenzitással havazik, amelyet viharos erejű széllökések is kísérnek. A hóátfúvások nyomán több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, sok helyen a látótávolság minimálisra csökkent. Több úton, például a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, ezen kívül Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében is több mellékutat kellett lezárni biztonsági okok miatt. Emellett az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségi dolgozói és munkagépei 12 órás váltott műszakokban teljes kapacitással dolgoznak a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de az előrejelzések alapján az éjszakai órákban nem várható javulás, ezért további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy az éjszaka folyamán a hófúvásokban és ónos esőben érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!


Tömegek várakoznak az M7-esen

Budapestről hazafelé tartó Veszprém megyeiek tömege rostokol órák óta az M7-esen, autóval, busszal. Megkérdeztük Bisztricz Anett hadnagytól a Fejér megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől, mik a kilátásaik, mikor indulhat el a forgalom a baleset miatt lezárt úton? A szóvivő elmondta, a Fejér megyei katasztrófavédelem emberei teljes erőbevetéssel dolgoznak az úttest felszabadításán. Arról nem tud, hogy bárki forró teát vitt volna az órák óta fagyoskodó utasoknak. 

/Bartuc Gabriella/

Tömegbaleset az M7-esen

Félszáz jármű csúszott össze az M7-es autópályán több tucatnyi a sérült, a sebesülteket a fehérvári kórházba szállították. A Balaton Volán Balatonfüredről csütörtökön fél kettőkor két buszt indított a főváros felé. Egyed Pétert az egyik busz vezetőjét elértük telefonon, elmondta, hogy fél három óra vesztegelnek Szabadbattyánynál. 

A központból utasították a másik buszt, hogy forduljon vissza, de az sem tudott kimozdulni a sorból. 

- Fél három óta legfeljebb egy kilométert araszoltunk. Pest felé mozdulatlan a sor, egy-egy kocsit látok az ellenkező irányból jönni. Annyit láttam az imént a kijelző táblán hogy innen 5 kilométerre baleset történt, de hallottam a kollégáimtól, hogy számos kisebb-nagyobb koccanás és csúszás miatt beállt a forgalom az M7-esen. 

Negyvennyolc utasom van, a másik buszban egy személy maradt, ő vissza szeretett volna menni Füredre. Fogalmam sincs, hogy ilyenkor mi a teendő. Huszonöt éve vezetek buszt egy-két órás veszteglés még elviselhető, ehhez hasonló helyzetben még sohasem kerültem - mondja a buszsofőr. 

/Gombás Gabriella/


18:44 Utakat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A viharos erejű szél és az ónos eső miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 37-es számú főút Gesztely és a taktaharkányi bekötőút közötti szakaszát - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta: több autó és kamion az árokba csúszott vagy az orkán erejű szél "fújta le" az útról, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek megelőzése érdekében teljes útzárat vezetett be, a forgalom irányítását és terelését a rendőrség látja el. A műszaki mentés és az út tisztítása jelenleg is tart. 

A 3-as számú főúton is útzár van Ináncsnál, itt kamion és személygépkocsi ütközött. Az útviszonyok hasonlóak, mint a 37-es főúton - tette hozzá.

 

18:13 Váltakozó irányú forgalom Győr megyei főutakon

Győr-Moson-Sopron több főútján csak váltakozó irányban, rendőri felügyelet mellett közlekedhetnek a hóviszonyok miatt a járművek - közölte a megyei főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök késő délután az MTI-vel. 

Tóth Gabriella elmondta: a 81-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os út egyes szakaszain rendelték el a váltott irányú közlekedést, mivel a hóesés és a hófúvások miatt kisebb balesetek történtek, vagy jelentősen megnőtt ezek bekövetkeztének veszélye.     Hozzátette: pontos helyszíneket azért nem tudnak közölni, mert a helyzet "percről percre változik".



17:56 M7-es autópálya: baleset miatt torlódás Siófoknál

Több baleset miatt is feltorlódtak a járművek az M7-es főváros felé vezető oldalán a 100-as kilométerszelvény körül, ezért a forgalmat a 105-ös kilométerkőnél elterelik Siófok irányába - mondta Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök délután az MTI-nek. 

A baleset helyszínén több autó ütközött, személyi sérülés is történt, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre.    A balesetet a belső sávban kerülő kocsik közül több szintén összeütközött, emiatt a forgalom teljesen leállt az érintett autópálya-szakaszon.

17:34 Húszezer fogyasztó maradt áram nélkül Szabolcsban a havazás miatt í

Húszezer fogyasztó maradt áram nélkül a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökön délután - közölte az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Egyházi Nikoletta elmondta: a viharos erejű szél és a jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz "háromszögben" lévő településeken szűnt meg az áramszolgáltatás.

Hozzátette, hogy a társaság külső vállalkozások bevonásával igyekszik elhárítani az üzemzavart, amely akár péntek reggelig is eltarthat.

Egyházi Nikoletta tájékoztatása szerint a vezetékszakadások az E.ON Zrt. 16 szolgáltatási vonalán következtek be. Elsősorban az erős, 100 kilométer feletti sebességű széllökések, a légkábelekre ráfagyott csapadék, illetve a kidőlt fák, leszakadt ágak okozzák az elektromos üzemzavart.    Az E.ON Z.rt - emelte ki - ugyan megerősített szolgálattal várta az előre jelzett, zord téli időjárást, de ilyen nagy mértékű üzemzavarra érthetően nem lehet előre felkészülni.    

A cég a saját dolgozói mellett alvállalkozókat vont be a kárelhárítási munkálatokba, s azonnal megkezdték az üzemzavar elhárítását.    A szóvivő úgy vélte: a javítási munkálatok nemcsak az esti, hanem az éjszakai, sőt akár a péntek reggeli, délelőtti órákban is tarthatnak majd a három kisváros térségében.   

Megjegyezte, hogy a hibaelhárítást nehezíti a változatlanul tomboló szél, illetve az eső, amely a hideg miatt tovább hizlalja az elektromos vezetékeken és a fákon lévő jeget, újabb szakadásokat kiváltva.    A szóvivő azt is közölte, hogy az üzemzavarról az E.ON Zrt. értesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely így felkészülhet az esetleges, a lakosságot segítő intézkedésekre.




17:33 Baranyában sok út rendkívül nehezen járható 

A kora délutáni óráktól több helyütt jégpáncél és hó borítja sok helyütt az utakat Baranyában. A rendőrség azt tanácsolja, aki teheti, ne induljon útnak.

Mint az a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből kiderül, a délutáni órákban lezárták a 6-os főút Tortyogó-Kővágószöllős közötti szakaszát, és elterelik a forgalmat, ezért Pécs és Szigetvár irányából közlekedők számítsanak torlódásra, megnövekedett menetidőre.    

Felhívták rá a figyelmet, hogy a megyében sok helyen a látótávolság nem éri el a húsz métert, ezért balesetveszélyes a közlekedés, az autósoknak figyelniük kell a megfelelő követési távolságra, és a biztonságos sebesség megválasztására.    

A délután folyamán baleset is történt az M60-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 171 km-szelvénynél, a külső forgalmi sávban. Egy autó szalagkorlátnak ütközött, a rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét.    

A mecseki útvonalak egyáltalán nem, vagy csak rendkívül nehezen járhatóak, síkos, hókásás az úttest, sok helyen hóátfúvásra kell számítaniuk az autósoknak - derül ki a rendőrségi közleményből.    

Az MTI tudósítója úgy tapasztalta, hogy Pécs belterületi útjai mindenhol havasak, hókásásak, jegesek. A városban a közlekedés nehézkes, több helyütt dugók alakultak ki, egyes autók - feltehetőleg a már nyári gumival felszereltek - az enyhébb emelkedőket sem képesek leküzdeni.    

A Pécs közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. az időjárási helyezet miatt a Mecsekoldalban közlekedő 35-öst csak a Dömörkapuig engedi fel, a 36-os járat az Angster úti megállónál visszafordul a város irányába. A 37-es járat szintén csak az Angster megállóig, a 21-es Fehérhegyig közlekedik.    

A Hunyadi úton baleset miatt meg kellett szüntetni a buszforgalmat. Ez a változás a 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös járatok utasait érinti.

 

16:44
Az ORFK azt kéri, aki teheti, ne induljon útnak autóval

A rendőrség azt kéri, senki ne induljon útnak gépkocsival a rossz időjárásra való tekintettel - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-vel. 

András Tamás rendőr főhadnagy azt követően tette közzé a felhívást, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki több dunántúli megyében az erős hófúvás miatt.    E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet.   

Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.    A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső miatt, több területen az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

16:33 Közel négyszáz fogyasztónál nincs áram Dombóváron 

Közel négyszáz fogyasztónál nincs áram Dombóváron - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délután az MTI-vel. 

Boros Brigitta elmondta: a havazás miatt egy trafóházban zárlat keletkezett, a hiba 397 helyen okozott áramkimaradást.    Az E.on Hungária Zrt. ígérete szerint egy órán belül helyreállítják a szolgáltatást - tette hozzá.


16:30 Útzár a 67-es főúton Somogyaszaló és Kaposvár között 

A 67-es úton Somogyaszaló és Kaposvár között, a Deseda-tónál több gépkocsi és kamion csúszott az árokba, emiatt a forgalom egyik irányba sem tud haladni - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtök délután az MTI-t. 

A helyszínen több jármű az úttesten vesztegel, a műszaki mentés megkezdődött. 

15:52 Korlátozást vezettek be a horvátok a somogyi határátkelőkön

Somogy megyében Barcs és Berzence határátkelőhelyeken nem lehet belépni Horvátországba a 3,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú tehergépkocsikkal - közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtök délután az MTI-vel.

Az említett határátkelőkön Magyarország területére továbbra is korlátozás nélkül lehet bejutni.

 

15:24 Autóbusz és betegszállító balesete a 65-ös úton, Tamásinál 

Menetrend szerint közlekedő autóbusz, betegszállító autó és kamion csúszott árokba a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között csütörtökön - közölte a rendőrség az MTI-vel. 

Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a 61-es úton, Tamási és Nagykónyi között is több személygépkocsi borult árokba. A balesetekben senki nem sérült meg -  tette hozzá.    Tájékoztatása szerint a 65-ös út Tamási és Iregszemcse közötti szakaszát, illetve az Iregszemcse és Nagykónyi közötti 6510-es utat hóátfúvások miatt lezárták.     A 61-es út Pincehely és Adorjánpuszta közötti, hóakadály miatt korábban lezárt szakaszán egy sávon megindulhatott a forgalom.



15:21  Több vonalon késnek a vonatok 

Felső vezeték meghibásodás miatt késnek a vonatok Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén, valamint a Székesfehérvár és Nagykanizsa közötti szakaszon csütörtök délután - közölte a Mávinform az MTI-vel. 

Az ország északkeleti részein a felső vezetékre fagyott csapadék okoz zárlatokat. A meghibásodásokat folyamatosan javítják, de az utasoknak késésekre kell számítaniuk - figyelmeztettek.    A tájékoztatás szerint a Székesfehérvár és Nagykanizsa közötti szakaszon is jelentős késéssel közlekednek a vonatok, mert Balatonszemes és Fonyód között fa dőlt a felső vezetékre. A menetrend szerinti közlekedés csak késő délután állhat helyre - tették hozzá.



15:18 Több megyében piros riasztást adtak ki a hófúvás miatt

Az erős hófúvás miatt több dunántúli megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. 

E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet.    Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.    A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső miatt, több területen az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. 


14:56 A Budapest Airport megerősített szolgálattal készen áll a hóeltakarításra

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) teljes járműállományával megerősített szolgálatot lát el a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre.


A BA csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint a repülőtér a reggeli óráktól kezdődően dolgozik a megfelelő előkészületeken, hogy a hirtelen jövő és nagy mennyiségű hó esetén is biztonságosan tudja fogadni és indítani a járatokat.    Déltől a legmagasabb fokú készültségi szint lépett életbe, a legfrissebb adatok szerint a délutáni gyenge havazást az esti órákban hózápor követi, amit viharos erejű szél kísér. Az előrejelzés szerint péntek hajnalig több mint 10 centiméter friss hó várható, miközben 60-70 kilométeres széllökésekre lehet számítani.

A Budapest Airport arra kéri az utazókat, hogy időben induljanak el a repülőtérre, indulás előtt pedig ellenőrizzék járatukat a járatinformációs felületen a bud.hu oldalon. A következő 24 órában érdemes lehet a szokásosnál több időt szánni a repülőtérre való kijutásra. 

13.17 Hóátfúvás miatt lezárták a 61-es utat Pincehelynél

Hóátfúvás miatt lezárták a 61-es utat Pincehely és Adorjánpuszta között - tudatta a rendőrség az MTI-vel.
Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az útszakaszt nem lehet elkerülni, a forgalom a hóakadály megszűnéséig áll a 61-esen.

 

 

Zala megyében csütörtök hajnali 3 órakor kezdődött el a havazás, amely átterjedt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére is. A Dunántúl nyugati felén jelenleg is változó intenzitással esik hó vagy havas eső. A hajnal óta lehullott hó vastagsága sok helyen már eléri az 5 centimétert. A Dunántúl nagy részén, valamint Szikszó, Sátoraljaújhely és Nyíregyháza térségében erős vagy közepes erejű szél fúj, Fertőszentmiklós, Vasvár és Ajka környékén pedig viharos erejű széllökéseket észleltek a Magyar Közút útellenőrei.

A főutak Zala megyében és Ajka térségében latyakosak, Vasvár és Tapolca környékén hókásásak, Pápa és Tatabánya tájékán havasak, másutt vizes a burkolatuk. A mellékutak Zala és Veszprém megyében, valamint Csorna, Körmend, Vasvár és Tatabánya környékén havasak, hókásásak vagy latyakosak, más térségekben vizesek. A látási viszonyok általában jók, de Vas, Zala és Veszprém megye nagy részén és Tatabánya körül csak közepesek a látási viszonyok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 100 munkagépe dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon a reggel 7 órai állapot szerint. A cég üzemmérnökségi szakemberei a mai napon is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd.

A folyamatosan változó, egyre téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!