Belföld

2015.06.29. 14:41

Autósokra támadtak a debreceni migrációs tábor lakói - Lezárták a debreceni tábort (videóval frissítve)

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.

Videó: Daflics ezredes, Youtube

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen - tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy "Allah akbar".

A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható.

Rendőrök állnak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál 2015. június 29-én. A környékbeliek elmondása szerint a tábor mintegy száz lakója autókat rongált meg és kukákat gyújtott fel. A táborlakók kiabáltak a kiérkező rendőrök felé. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson - közölte az MTI érdeklődésére a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg - tette hozzá a sajtóreferens.

Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett.

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet - írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés.

Könnyebben megsérült Debrecenben egy rendőr, akit kővel dobtak meg

Megsérült egy rendőr a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásánál kialakult konfliktusban, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét kővel dobták meg - közölte honlapján a rendőrség hétfő délután.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Aláhúzták: az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a helyszínen és környékén továbbra is fenntartják a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.

A rendőrség megismételte: fenntartják a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.

Lezárták a debreceni tábort

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást - számolt be az eseményekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

A helyzet este már nyugodt volt, a rendőrök nagy erőkkel voltak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodott.

Papp László, miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz. A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson. Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak - mondta a polgármester. Ugyanakkor hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.

Rácz Róbert az MTI-nek elmondta: pattanásig feszült a helyzet a mintegy 800 ember befogadására alkalmas állomáson, ahol hétfőn reggel már 1900-an voltak.

Az világosan látszik, ha a határon nem sikerül a migránsokat megállítani, akkor a határon belül ezt a problémát már nem lehet kezelni - fogalmazott. A hajdú-bihari kormánymegbízott is hosszú távon a debreceni tábor bezárásában látja a megoldást.

Debreceni országgyűlési képviselők: zárttá kell tenni a táborokat

Debrecen kormánypárti országgyűlési képviselői szerint zárttá kell tenni a hazai befogadóállomásokat.

Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László (Fidesz) a debreceni táborban és környékén hétfőn történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezték: függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió, zárttá kell tenni a táborokat.

"Amitől korábban tartottunk, az illegális határátlépők számának drasztikus növekedése, ami az elmúlt hetekben bekövetkezett, valóban kiélezett helyzetet, erőszakos cselekményeket eredményezett" - fogalmaznak a közleményben.

A képviselők szerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra".

A kormánypárti politikusok úgy vélik: a tömeges népvándorlás megfékezésére az a megoldás, amit a baloldal javasol, hogy növeljük a menekülttáborok számát és kapacitását, semmi jóra nem vezet, folyamatos feszültség forrása és kiindulópontja lehet.

"Debreceni képviselőként még inkább megerősödtünk azon meggyőződésünkben, hogy ezeket a táborokat - függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió - zárttá kell tenni, vissza kell állítani a 2012 előtti idegenrendészeti őrizet jogi intézményét. Minél hamarabb megtesszük ezt a lépést, annál inkább megelőzzük a hasonló incidenseket" - zárul a debreceni kormánypárti képviselők közleménye.

Kapcsolódó cikk:

Lépten-nyomon menekülteket látni Bicskén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!