Belföld

2009.09.26. 02:29

A néma gyilkos köztünk jár

ZH - Szeptember utolsó vasárnapja a szív világnapja. Jó alkalom ez felhívni a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre, amelyek évente több mint 17,5 millió emberéletet követelnek világszerte. Zalaegerszegen tegnap szűrésekkel várták az érdeklődőket civil és egészségügyi szervezetek a számviteli főiskolán.

zaol.hu

- Majd szorítsa meg jól a markolatot! Hány éves is tetszik lenni? - adja át a testzsírmérő készüléket a szakember egy idős asszonynak.

- Hetvenhárom.

- Ez bizony magas - mutat az eredmény láttán az értékelő lapra -, tessék kicsit fogyni!

- Igyekszem - ígéri a páciens , s mivel koleszterinszintjére is kíváncsi, rögvest beáll a következő (szintén hosszan kígyózó) sorba. Ezúttal is zömében idős embereket, betegszervezetek tagjait sikerült mozgósítani - ők már tapasztalatból tudják, milyen az, ha rendetlenkedik a szív.

Magyarországon és régiónkban a keringési rendszer betegségei okozta halálozás az uniós átlag 2-3-szorosa. Örvendetes tendencia azonban, hogy az utóbbi évtizedben a zalaegerszegi kistérségben a 65 év alatti férfiak szívinfarktus miatti halálozása ugrásszerűen csökkent. A kedvező tendencia a Zala Megyei Kórház szívcentrumának is köszönhető, ahol a nap 24 órájában biztosítják a szívkatéteres ellátást az infarktusban szenvedőknek.

Kevésbé örömteli, hogy dr. Alotti Nasri, a szívsebészet osztályvezető főorvosa prognózisa szerint a további javulás már közel sem garantálható. A gazdasági válság, s a vele járó társadalmi, lelki zűrzavar ugyanis gátat vethet a pozitív folyamatnak.

- Nehezen mondom ki, de sajnos azt tapasztalom, hogy a magyar nemzet lelkileg beteg. Nem talál magára, hitét veszítette. Ehhez társul még a nehéz megélhetés, a munkanélküliség. A lélek és a test pedig olyan szorosan összefügg, hogy bármelyiknek van baja, az kihat a másikra is. Ha a társadalom meggyógyulna , az egészségügyre sem kellene annyit költeni.

- Egyértelműen. De ehhez valóban egészségesen kell élni, sokan ugyanis illúziókba ringatják magukat. Sokszor hallom túlsúlyos emberektől, hogy ők a levegőtől is híznak. Viccesen azt szoktam felelni, kérnék én abból a levegőből, hogy elvihessem Afrikába az éhező gyerekeknek... Az ember gyarló, nehezen fegyelmezi magát. Pedig ha betartunk minden előírást, nemcsak hogy megáll a szervezetben a rombolás, de vissza is fordul a folyamat. Ha nem szennyezne bennünket ennyire a civilizáció, nem volna ennyi beteg. A modern társadalmak a kényelem csapdájába estek, holott az emberi test nem arra lett programozva, hogy naphosszat a számítógép, a tévé előtt üljön. A szervezetünk megbosszulja, ha parlagon hagyjuk, elgyengül, tönkremegy. Érdekes paradoxon ez: minél inkább nem használjuk a testünket, annál jobban elhasználódik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!