Belföld

2016.02.23. 16:15

Uzsorások ellen emeltek vádat Borsodban

Miskolc - Uzsorások ellen emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, az 53 éves nő és élettársa uzsorakamatra kölcsönzött pénzt és a bolti árnál jóval drágábban árult fogyasztási cikkeket, a nem fizetőket pedig megfenyegették - közölte a vádhatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Martossy György elmondta: a pár kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek kölcsönzött pénzt Miskolcon, általában kisebb összegeket, 10-30 ezer forintot adtak át, amire 50, 70 vagy 100 százalékos kamatot számítottak fel. Lehetett náluk élelmiszert és dohányárut is vásárolni a bolti ár többszöröséért, de adtak árut hitelbe is, ilyenkor hasonlóan magas kamatot számítottak fel az egyébként is túlárazott termékekre.

A "vevőkkel" az asszony foglalkozott, a férfi a pénzügyeket és a behajtást intézte. A hónap végén a felvett kölcsönre számított kamatokkal emelt összeget kellett visszafizetni, így a kiszolgáltatott emberek hamarosan adósságspirálba kerültek, a visszafizetett összeg sokszor meghaladta egyhavi legális bevételüket, ami általában állami ellátásokból tevődött össze - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve: a kisgyermekes családok ezért arra kényszerültek, hogy gyermekeik ellátása, élelmezése miatt újabb és újabb kölcsönöket vegyenek fel.
Aki nem tudott fizetni vagy vitatni merte a kamatok összegét, azt súlyos bántalmazással fenyegették meg.

Egy év elteltével mert egyikük a hatósághoz fordulni, az uzsorás párt letartóztatták, a sértettek ugyanakkor az eljárás során sem a nevüket, sem egyéb személyes adatukat nem vállalták, mert nagyon félnek a szabadon maradt hozzátartozóktól - jegyezte meg Martossy György, aki azt is elmondta: az asszony és társa ellen uzsora bűncselekmény, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!