Belföld

2015.11.19. 17:27

Tapintható történelem

Porrogszentkirály – A falusi turizmus fejlesztésében látja a jövőt a 300 fős somogyi település. Ennek érdekében tájházat és két vendégházat is üzemeltetnek, hosszú távú terveik között pedig az elöregedett vízhálózat cseréje szerepel.

Benedek Bálint

A Dráva-medence ökoturisztikai projektje keretében és megyei fejlesztési keretből évekkel ezelőtt az 1857-ben épült korábbi evangélikus általános iskolából vendégházat alakítottak ki, ezzel együtt egy régi parasztlakból pedig tájház lett, melyben a mai napig tapintható a történelem.

– Porrogszentkirály talán legidősebb házát sikerült megvennünk – emlékezett vissza Szlávecz Károlyné polgármester. – Az épület egyedülálló értéket képvisel, hiszen nyitott kéményes, úgynevezett füstös konyhával rendelkezik.

- A felújítás során igyekeztünk mindent eredeti állapotában meghagyni. A dél-somogyi térségre jellemző használati eszközök kaptak helyet benne, s a kornak megfelelően rendeztük be a tisztaszobát, amiben ott a parasztágy, valamint szőttesek és népi viseletek emlékeztetnek a falusi életre. Érdekesség, hogy mivel a lakosság többségét már akkor is evangélikusok alkották, itt inkább a zártabb öltözködési szokások voltak jellemzőek. Ez annyit jelentett, hogy az asszonyok bokros inget hordtak, ami nyakig eltakarta a viselőjét.

Az Öregtölgy vendégház nevét a közeli erdő érintetlen területén található fájáról kapta, mely a szakemberek szerint közel 260 éves lehet. A három évvel ezelőtti mérések szerint a törzsének kerülete 495 centiméter, a magasságát pedig a lombkorona nagysága miatt megsaccolni sem lehet.

– Az egykori iskola épületének jellegét sikerült megőrizni – folytatta a polgármester. – A két egykori tantermet boltívekkel összenyitottuk, így létrehoztunk egy közösségi teret. Ezen kívül négy szobát és fürdőszobákat alakítottunk ki, de mozgáskorlátozott-mellékhelyiség, melegítőkonyha és étkező is került a házba.

Szlávecz Károlyné büszke a pályázati forrásból elkészült, négy apartmanból álló Szentkirály vendégházra és környezetére. A tájházban tapintható a történelem, a közfoglalkoztatottak, többek között Ritecz Józsefné (balról) is segít rendben tartani a portát
Fotó: Gergely Szilárd

Rövid sétával elérhető a másik, a Szentkirály vendégház, melyet a 2010-ben létrejött a porrogszentkirályi Turisztikai és Szabadidő Egyesület épített.

Nagy a munkanélküliség, ezért a polgármester úgy érzi: ideje nyitni a falusi turizmus felé, s akkor a házak végre megtelnének élettel. Ehhez persze még számos fejlesztésre van szükség, a legfontosabb az ivóvíz minőségének javítása, mert a hálózat elavult, illetve a víz vas- és mangántartalma magas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!