Belföld

2015.08.05. 15:34

Illegális bevándorlás - Pogácsás: megőrizzük Martonfa biztonságát

Minden, a falu nyugalmának megőrzéséhez szükséges fejlesztést megkap a Baranya megyei Martonfa, amelynek közelében hozzák létre az ideiglenes befogadóállomást - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán.

Pogácsás Tibor a község polgármesterével és önkormányzati képviselőivel tárgyalt a településtől néhány száz méterre tervezett befogadóállomásról, majd sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány eltökélt ebben a kérdésben, augusztus végén, szeptember elején szeretné megkezdeni a konténerekből és sátrakból álló befogadóállomás építését, és azt a beruházás megkezdése után négy hónapon belül át is lehet majd adni. Hangsúlyozta: a kormány gondoskodik arról, hogy minden olyan fejlesztés megvalósuljon, amely a falu élhetőségét, nyugalmát az állomás megépítése után is garantálja. Pogácsás Tibor elmondta: többi között a közbiztonság megőrzéséhez, illetve fejlesztéséhez szükséges intézkedéseket, a 6-os főúttól két kilométerre lévő zsáktelepülés bekötőútjának kivilágítását, az autóbusz-közlekedés javítását kérték a település vezetői. Ezek elfogadható és teljesíthető kérések - tette hozzá, jelezve, hogy a további egyeztetéseken térnek majd ki a részletekre.

Kérdésre válaszolva közölte, azért esett a kormány választása a Martonfa melletti egykori honvédségi lőtérre és a Zala megyei sormási ingatlanra az ideiglenes befogadóállomások helyszínéül, mert a főutakhoz közel eső, állami tulajdonú területeket keresett a kabinet.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára sajtótájékoztatót tart a zárt tanácskozás után a Baranya megyei Martonfán 2015. augusztus 5-én. A település határában ideiglenes befogadóállomást terveznek bevándorlók számára. MTI Fotó: Sóki Tamás

Bosnyák Attila András, Martonfa független polgármestere a tárgyalások után azt mondta, szerinte továbbra sem a település határában húzódó lőtér a legmegfelelőbb helyszín a befogadóállomás megépítésére, ezért a falu lakosaival és a szimpatizánsokkal folytatják "a kulturált figyelemfelhívó akciókat": csütörtökön például félpályás útlezárást tartanak a falu határában a 6-os főúton, pénteken este pedig a pécsi Széchenyi téren tüntetnek a tervezett beruházás ellen.

Abban bíznak, hogy a döntést még megváltoztathatják. Megjegyezte, biztos abban, hogy az állomás nagymértékben befolyásolja majd a falu életét.

A várható fejlesztésekről szólva azt mondta: ha a kormány konkretizálja a várható intézkedéseket, azokat a falugyűlés elé fogja tárni, hogy szavazzanak róluk.

Pogácsás Tibor szerdán a Zala megyei Sormásra is ellátogatott, ahol rögtönzött lakossági fórumon beszélt - a helyi polgármesterrel történt egyeztetés után -az ottani befogadóállomás megépítésének tervezéséről.

Ott is elmondta, hogy konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg.

A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte: garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát, ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

A Magyar Közlöny múlt pénteki számában megjelent kormányrendelet szerint Sormáson és Martonfán épülnek új ideiglenes befogadóállomások.

Helyi lakosok tiltakozásul sátrakat állítottakMartonfa határában, a tervezett befogadóállomás helyszínén 2015. augusztus 2-án este. A Magyar Közlönyben július 31-én megjelent kormányrendelet szerint a volt honvédségi lőtéren ideiglenes befogadóállomást terveznek az illegális bevándorlók elhelyezésére. MTI Fotó: Sóki Tamás

Szeptember elejére megépül a tábor Sormás közelében

A kormány szerint mindenképpen szükség lesz Dél-Zalában menekülttáborra

A sormásiak a biztonságukat, gyermekeiket féltik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!