Belföld

2015.03.03. 12:02

Jogerősen négy évre ítéltek egy szegedi pénzváltót kirabló férfit

Jogerősen négy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék kedden azt a 21 esztendős harkakötönyi férfit, aki tavaly januárban kirabolt egy pénzváltót a csongrádi megyeszékhelyen.

A bíróság fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A büntetlen előéletű, egészségügyi végzettséggel rendelkező, a bűncselekmény előtt munkanélküli Bács megyei fiatalember előre eltervezte a rablást. A férfi a világhálón választotta ki a pénzintézetet, magához vette nagyapja gázriasztó fegyverét, majd január 15-én Szegedre utazott. Arcát sállal eltakarva lépett be az üzlethelyiségbe, ahol az ott dolgozó két hölgyet az ügyféltér és a kassza közötti üvegajtó kinyitására szólította fel. Ezután fegyverét elővéve belépett a kasszatérbe, majd a pisztolya markolatával három-négy alkalommal fejbe ütötte az egyik, félelmében az asztal alá bújó, és úgy telefonon segítséget hívni próbáló sértettet.

A vérző fejű alkalmazott társával az utcára menekült. A két nő segítségért kiabált, eközben az üzlet ajtaját tartották kívülről, hogy a vádlott ne tudjon elmenekülni. A férfi összeszedte a bankjegyeket, mintegy 2,2 millió forint értékben, majd az ajtót kívülről tartó a sértettet ellökve távozott az üzletből, a járókelők azonban a közelben föltartóztatták a rendőrök helyszínre érkezéséig.

A vádlott – aki a szakértői vélemény szerint beszámítási képességét nem befolyásoló személyiségzavarral küzd – a bíróság előtt nem tudott magyarázatot adni a történtekre, úgy fogalmazott, nem is volt igazán szüksége a pénzre. A férfi az utolsó szó jogán bocsánatot kért a sértettektől.

A törvényszék – a vádlott személyiségzavarára tekintettel – enyhítette az első fokon kiszabott ötéves büntetést, alaptalannak ítélte azonban a járásbíróság döntését, mely szerint a férfi a szabadságvesztés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Erre a jogerős ítélet szerint a büntetés kétharmada után lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!