Belföld

2014.10.12. 22:14

Bokros Lajos: diktatúrában győzelem az elért eredmény

Bokros Lajos szerint az az önkormányzati választáson az általa elért eredmény a diktatúrában győzelemnek számít.

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott, második helyen végzett főpolgármester-jelöltje erről vasárnap késő este, a MoMa budapesti eredményváró rendezvényén beszélt.

"Hiába örülünk a 36 százaléknak mint győzelemnek - ugyanis a diktatúrában ez győzelem - látni kell, hogy nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy Magyarország 2018-ban lerúghassa magáról a polipot" - fogalmazott Bokros Lajos, aki köszönetet mondott azért, hogy több mint kétszázezer budapesti szavazott rá.

Kijelentette: szívesen gratulálna Tarlós Istvánnak a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármesterének, ezt kívánná a demokrácia politikai kultúrája, de nem teheti, mert "a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta".

Mint kifejtette: Tarlós István nem volt hajlandó kiállni nyílt vitára, érvekkel megvédeni saját igazát. Nem volt egyenlő az esély az anyagai feltételek tekintetében sem. Míg a MoMa saját pénzből, addig Tarlós István az adófizetők pénzéből kampányolt. "Ez a diktatúra logikája" - fogalmazott Bokros Lajos hozzátéve: a közszolgálatinak "hazudott" médiához sajtószabadság híján nem fértek hozzá.

Kijelentette: ennek ellenére sikerült a budapesti választók jelentős részének megérteni azt az üzenetet, hogy a demokrácia helyreállításáról van szó a választáson. Bokros Lajos azt mondta, hogy a liberális demokrácia legfontosabb oszlopa Budapest.
Szerinte a választás azt is megmutatta, hogy szükség van egy valódi konzervatív, szabadságelvű, nemzeti elkötelezettségű és európai ihletésű pártra. Ez a MoMa - jelentette ki Bokros Lajos.

A MoMa "megkerülhetetlen elemmé változott a magyarországi pártpolitikai erőtérben" - fogalmazott hozzátéve, hogy a MoMa 2018-ra országos párt lesz.

Bokros Lajos szerint a választás üzenete az is, hogy szükség lesz "a demokratikus baloldal újjáépítésére is". El kell dönteni az MSZP országos elnökségének, hogy részt akar-e venni a nyugat-európai ihletésű baloldal újjáépítésében, avagy "marad a Fidesz szatelitpártja" - mondta. Borkos Lajos kijelentette: a MoMa a demokrácia helyreállításában érdekelt, és ezért meghirdeti "a demokratikus erők tartós szövetségét". Ehhez szükség van egységes, európai ihletésű baloldalra is - tette hozzá.
Bokros Lajos azt hangoztatta: a jelenlegi putyini modellt a "történelem szemétdombjára kell hajítani". Erről szól a következő három év üzenete, politikai harca - fűzte hozzá.

A politikus  köszönetet mondott a támogatásért a korábban a javára visszalépett Falus Ferencnek és Magyar Györgynek.
Kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte sikerült megszólítania a baloldali szavazókat. Falus Ferenc azt mondta: kétszázezer budapesti szavazatát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Magyar György szerint csoda történt, hogy két héttel a választások előtt összeállt egy "egységszerűség", és Bokros Lajos 35 százalék feletti eredményt ért el. Ha az szerinte "kellő időben" állnak össze az érdekek, szorosabb eredmény születhetett volna. A MoMa eredményváróján tartott sajtótájékoztatón Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!