Belföld

2013.02.13. 11:02

Meggyanúsított rendőrtisztek: hat újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe

A Központi Nyomozó Főügyészség újabb hat embert hallgatott ki gyanúsítottként, majd vett őrizetbe V. László vállalkozó büntetőügyével összefüggésben, amelyben több vezető beosztású rendőrtiszt is érintett - erősítette meg a főügyészség az M1 keddi híradójában elhangzott információkat szerdán.

A főügyészség közleményében azt írta, hogy a nyomozás adatai szerint a V. László általa létrehozott és irányított bűnszervezet 2010-től az érdekeltségi körébe tartozó szórakozóhelyek bevételeinek eltitkolása céljából egy összehangoltan működő céghálózatot alakított ki.

A bűnszervezet irányítói a szórakozóhelyek vezetőit arra utasították, hogy bevételeik egy részét titkolják el. Előírták az is, hogy az üzletvezetők az így megmaradt pénzt milyen módon használják fel, illetve mennyit adjanak át belőle nekik. A megalapozott gyanú szerint a bűnszervezethez köthető 16 gazdasági társaság 825,5 milliós kárt okozott áfacsalással az államnak 2010-2012 között.

A főügyészség kedden négy - egyidejűleg több gazdasági társaságban is ügyvezetőként szereplő - embert, valamint a tényleges bevételek eltitkolásában aktívan közreműködő további két személyt hallgatott ki gyanúsítottként, többrendbeli folytatólagosan és üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Az ügyvezetők a cselekményt tettesként, a közreműködők bűnsegédként követték el.

A főügyészség közleménye szerint az előállított gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség emlékeztetett: a nyomozásban eddig 18 gyanúsítottat vont eljárás alá a főügyészség, közülük nyolcan előzetes letartóztatásban, hatan őrizetben vannak, míg további négy ember szabadlábon védekezik.

A V. László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött tavaly februárban. Május végén fogták el az első gyanúsítottakat, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban, egy embert házi őrizetben tartanak.

A gyanú szerint V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyben üzleti érdekeltsége volt, és azokat irányította. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek a feladata az volt, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken a rendőrök razziákat tartsanak.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő tavaly október 8-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a V. László vállalkozóval kapcsolatos ügyben három újabb embert vont eljárás alá az ügyészség. Köztük volt az egykori rendőr I. András, valamint H. Imre Lajos. A harmadik gyanúsítottnak, K. Gyulának, a debreceni rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya volt vezetőjének őrizetét megszüntették, miután megszűnt az eljárás meghiúsításának lehetősége.

H. Imre Lajos és I. András előzetes letartóztatását februárig hosszabbította meg a bíróság. V. László, K. Tamás, H. Lajos, G. Imre és K. Attila gyanúsított előzetes letartóztatását március végéig hosszabbították meg.

Januárban újabb rendőr került előzetes letartóztatásba. A Népszabadság honlapján akkor azt írta: az előzetes letartóztatásba került O. Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!