Belföld

2013.02.06. 13:08

Búcsú a fegyverestől, aki "erős" volt célpontnak is

Talán Csehové a mondat: ha a színpadon feltűnik egy fegyver, akkor el is fog sülni. A valóság azért más. Több fegyver és még több dördülés. Meg halál.

Hujber Katalin

Emblematikusnak is hathat a hír: Texasban golyó végzett "az amerikai mesterlövésszel". A közlés szerint poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenvedő iraki veterán ölte meg, egy lőtéren.

Chris Kyle, az áldozat - mint a hírekből tudni lehet - a haditengerészet mesterlövészeként és kommandósaként négy iraki bevetésen vett részt, több száz emberi célpontot "kiiktatva". A hivatalos verzió szerint 160, saját bestsellerré lett könyve, az Amerikai mesterlövész alapján 255 áldozatot hagyott hátra. Egy akciófilmbe is sok lenne ennyi hulla. És még csak 38 éves volt "az Ördög", ahogy az iraki lázadók emlegették. A civilben cowboy férfi a háború után nemzetközi, fegyveres harcra kiképző céget alapított, s önkéntesként "lőtéri" segítséget(?) is adott a háború nyomán PTSD-től szenvedő egykori bajtársainak. Hogy "pártfogoltja" volt-e gyilkosa, még nem nyert megerősítést, de azt tudni, hogy a 25 éves Routh is megjárta Irakot, s a tengerészgyalogság tartalékosa volt. Tettéért akár halálos ítélet várhat rá.

Eddig a tények. Egy fegyveres halála - aki fegyver által vész el, ferdíthetnénk a Bibliát. További tény: az Egyesült Államokban 2004-ben - ifjabb Bush áldásos tevékenysége részeként - újból engedélyezték a támadófegyverek használatát, s Barack Obama, a régi-új elnök épp az év elején, nagy felzúdulást kiváltva, 23 rendeletet hozott a fegyveres erőszak visszaszorítására. Az elnök javaslatot tett arra is, hogy tűzzék ismét napirendre a támadófegyverek betiltását. A közvetlen kiváltó ok jól ismert: a connecticuti Newtown egyik iskolájában december 14-én lezajlott, 27 ember, köztük 20 kisgyermek halálát okozó mészárlás. Ami kevéssé ismert: az amerikai lőfegyver szövetség négymillió tagot számol, s a polgárok, 314 millióan, 250 millió fegyverrel védik magukat és otthonukat, ősidejű alkotmányos hivatkozással. A fegyverkezés terén sem kispályás az USA: a glóbuszon ez a népességében harmadik ország költ messze legtöbbet e célra. 2011-es adat szerint hatszorosát az őt követő Kínának, jóval 20 milliárd dollár fölött...

Magánügy lehetne, hogy irtózom a fegyverektől, a pusztításuktól, ha nem általános életszemléletet tükrözne mindez. Nem is akarom érteni azt a közelítést, és azt a hős-típust, amivel 255 ember halála által a bestseller-listák élére "íródik" valaki; nem akarom érteni, hogy hogy' nem érzik, a fegyver nem csak erőt ad, de célponttá is tesz.  Csak egy másik fegyveres kell hozzá. Vagy mindig úgy kezdődik, hogy valaki visszaüt? Poszttraumaként a háború, erőszakként az erőszak?

Tragédia, komédia, ősi éthosz és fanyar szimbolika keveredik e szerencsétlen históriában. Kinyírták a mesterlövészt. Ha nem nevetni, sírni kéne rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!