Belföld

2012.03.16. 17:24

Tűz pusztított országszerte

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint csütörtökön elérte a négyszázat a szabadtéri tűzesetek száma annak ellenére, hogy érvényben van az országos tűzgyújtási tilalom.

MTI

A katasztrófavédelem pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a hétvége kellemes időjárásában sokan döntenek szabadtéri programok mellett, és a tiltás ellenére sok helyen gyújtanak tüzet kertekben, erdőkben és mezőgazdasági területeken. Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a március 11-én életbe léptetett országos tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van, így az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

Az OKF emlékeztet, hogy aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható, a tűzgyújtási tilalomtól függetlenül pedig tűzvédelmi bírságot szabhatnak ki az ellen, aki előírás, vagy szabály megszegésével tüzet okoz. A bírság összege százezertől hárommillió forintig terjedhet.

Közleményében az OKF arra kéri lakosságot: kövessék figyelemmel a hatóságok és az önkormányzatok tájékoztatóit, égő cigarettacsikket ne dobjanak ki a mozgó járművek ablakaiból, tűz észlelésekor pedig a kezdeti "kis tüzek" eloltása mellett azonnal értesítsék az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!