Belföld

2012.02.16. 11:32

Orbán örül, hogy hallatják hangjukat a hallgatók

A miniszterelnök szerint bár eltér a tüntető hallgatók és a kormány álláspontja, ő örül annak, hogy a diákok élnek az egyetemi autonómia jogával, és hallatják a hangjukat.

MTI

Orbán Viktor csütörtöki rádióinterjújában a felsőoktatásról szólva - utalva a Hallgatói Hálózat szerdai demonstrációjára - fontos dolognak nevezte a diákok megmozdulását: "örülök annak, hogy az egyetemi autonómiával élve saját hangjuk van, és megszervezik a saját véleményük kifejezésének módozatát. Ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, tulajdonképpen még nagyon mérsékeltnek is mondhatóak"

A legfontosabb - fogalmazott -, hogy vannak fiataljaink, van véleményük, azt hajlandóak elmondani, és "igaz, hogy nem értünk egyet", de legalább életjeleket adnak, közösségi véleményük van, egyetemi épületet foglalnak el. Az egyetemi autonómia nagyon fontos: rendőr oda nem teheti be a lábát, hatóság ott nem intézkedhet, az a hallgatók világa - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette ugyanakkor: "mindig lesz vitánk természetesen, mert az egyetemistáknak - a korból fakadóan is - mindig valamelyest markánsabb véleményük van, mint amilyen intézkedéseket az élet lehetővé tesz. De ezek jó viták, függetlenül attól, hogy éles kérdésekről van szó, például hallgatói keretszámokról".

A kormányfő - mint elmondta - kérte a szakminisztert, arra adjon lehetőséget a diákoknak, hogy megfontolhassák: ha összevetik a mostani felsőoktatási szisztémát az újjal, akkor kiderül, hogy sokkal több fiatal előtt nyílik ki a tanulással való felemelkedés lehetősége, mint korábban. A miniszterelnök szerint korrekt az új rendszer, mert bár sietteti egy új szisztéma bevezetését - amit ő egyébként helyesnek tart, "mert nincs vesztegetnivaló időnk" -, "fair" abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kabinet elképzeléseivel ellentétben mégsem jelentkeznek többen műszaki vagy természettudományi képzésre, az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt válaszolta: akkor majd reagálnak erre a helyzetre, de azt szerinte nem érdemes vitatni, hogy a magyar gazdaság és az emberek boldogulása szempontjából "nem maradhatunk abban a helyzetben, ahol most vagyunk, mert a mostani helyzet változtatásért kiált, ugyanis lemaradunk az európai nemzetek versenyfutásában, ha nem vesszük észre, hogy a jövő a mérnöktársadalom, a műszaki tudományok, az informatika irányában található".

Többek között a felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte az a több száz tüntető, aki szerdán részt vett a Hallgatói Hálózat budapesti demonstrációján. A tüntetés résztvevői az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A demonstráció az ELTE Egyetem téri épületében, majd az előtt ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!