Belföld

2011.09.12. 08:50

Megyénk napja a Várszigeten (képgalériával)

Szombaton a Várszigeten, a Történelmi Emlékparkban ünnepeltük a megyét. A rendezvény keretében a Millenniumi Emlékműben Életfát avattak, s átadták a megyei önkormányzat kitüntetéseit. A díszpolgári címet Németh János keramikusművész kapta.

Varga Andor

A tavaly avatott emlékművet Makovecz Imre tervezte és ő álmodta meg az Életfát is, melyet Koszti István Miklós csíkszeredai szobrász készített el. A kupola alatti teret uraló fán minden zalai településnek van egy levele, vaskos törzsét Bulcsú vezér, Kolon ispán és Szent István domborművei övezik. Új hajtásai a csúcsban a fény felé törnek, de a lényeg a láthatatlan, a zalai földbe kapaszkodó gyökérzet. Az alkotást avató dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke is e motívum köré építette mondandóját.

- Persze tanulmányainkból midannyian tudjuk, hogy egy fa gyökérzete éppen akkora, mint a koronája, de hogy ez mit is jelent a valóságban, arra Makovecz Imre egy másik, a sevillai világkiállításra készített alkotása döbbenthetett rá sokunkat - fogalmazott Kövér László. - Minden fának, ennek az Életfának is a legfontosabb része a gyökere, anélkül nincs törzs és korona, avagy nincs élet.

- Ez a fa a zalai földbe, a történelmi múltba, a hagyományba, a kulturális örökségbe kapaszkodik, ebből nyeri azt az erőt, amellyel növekszik, új hajtásokat hoz - folytatta az országgyűlés elnöke. - Nekünk embereknek az a dolgunk, hogy jó kertészei legyünk az életünk fájának, úgy a családunk, mint a közösségeink, akár a megyénk szintjén. Azon kell legyünk, hogy megismerjük az eleink által felhalmozott tudást, majd ápolni és örökíteni, esetleg gyarapítani is azt. Azt kívánom a zalai embereknek, hogy sikerüljön a törekvés: jobb embereket nevelni a gyerekeinkből, mint amilyenek mi magunk vagyunk.

Az Életfát Szi-Márton János helyi plébános áldotta meg, aki arra kért mindenkit: ismertessék meg ezt a fontos jelképet a gyerekeikkel, hogy a felnövekvő generáció ne csak az autók, illetve a ruhák és cipők emblémáinak jelentésével legyen tisztában.

- Sokszor látok itt embereket, akik úgy viselkednek, mintha templomban lennének - folytatta a pap. - Az embernek ritkán sikerül szakrális helyet létrehoznia, az ott lévő jelképek ellenére minden templomban sem érezhető a hely szelleme . Itt viszont megvan a hangulat , erre mind büszkék lehetünk.

Eztán Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke következett beszéddel, aki reményét fejezte ki, hogy a megyék, a megyei önkormányzatok továbbra is erősek (sőt, a jelenleginél talán még erősebbek) lesznek, s ennek első lépéseként említette a megyei kormányhivatalok létrehozását. Hozzátette: a különféle közigazgatási szintek munkamegosztásában lesznek változások, de abban bízik, hogy a megye ebből megerősödve kerül majd ki.

A Millenniumi Emlékmű kapcsán az elnök emlékeztetett rá: az alkotást Makovecz Imre eredetileg másként képzelte el: a kupolát kívül nem fa zsindelyek, hanem réz lemezek fedték volna, ám ezt a művészi elképzelést a mai viszonyok között nem lehetett megvalósítani: Nem tudtuk volna megvédeni az épületet - indokolt röviden Manninger Jenő.

A kitüntetések átadására térve két díjazottat emelt ki: a díszpolgárt, Németh János keramikusművészt; illetve a családi díjban részesülőket, a zalaszentgróti dr. Szelestei Tamást és feleségét, akik öt gyermekre és húsz unokára lehetnek büszkék.

S nézzük, rajtuk kívül kiknek a tevékenységét ismerte el idén a megyegyűlés. Közigazgatásért díjat Varga Mária nyugalmazott köztisztviselő kapott. Egészségügyért elismerést dr. Barakonyi István nyugalmazott főorvos, valamint dr. Venczel István háziorvos vehetett át. Péntekné Ombódi Anikó bölcsődei szakdolgozó szociális gondoskodásért díjat kapott, míg közművelődésért díjban hárman részesültek: Lengyák István nyugalmazott pedagógus, Szemes Péter főszerkesztő-helyettes és Völgyiné Boa Katalin igazgató. Ugyancsak három pedagógus díjat adtak át: Simon Mártának, Olasz Jánosnénak és Lakner Lajosnak. Az év zalai diákjának Gál Soma gimnazista bizonyult, a megye ifjúsági sportjáért díjat Kardosné Tóth Katalin pedagógus kapta. Sajtódíjjal ismerte el a közgyűlés Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap újságírója munkáját, míg a civil társadalomért és kisebbségekért díjat idén Unger Ilona vehette át. Mezőgazdaságért díjat Császár István ügyvezető kapott, majd két nyugalmazott pogármester következett: Szalóki Jenő turizmusért, Baumgartner József pedig a megye kistelepüléseiért és hagyományaiért díjat kapott. A Zöld Zaláért-díjat ezúttal dr. Karamán József nyugalmazott igazgató vehette át, míg néhai Boncz Barnabás kiállítás-rendezői és szakírói tevékenységét Vajda Lajos-díjjal ismerték el.

És az ünnepségről szóló tudósítás végén essék szó a kupolát körben díszítő, Zala megye csodáit bemutató, egyébként igen szép és a helyhez is tökéletesen illő tablókról is - már csak azért is, mert bemutatásukra helyben nem fordítottak gondot. Pedig a természeti és épített értékek kiválasztására indított mozgalom egyik vezetője, Lengyák István ott volt a kitüntetettek közt.

A hivatalos rész zárása után vidám programok következtek. A parkban főzőverseny zajlott (volt csapata például Nagylengyelnek, Zalalövőnek, Egervárnak, Lakhegynek, Sármelléknek), a színpadon zalai fellépők váltották egymást (a Hevesi-színház és a Griff Bábszínház mellett Dórci és a Fülesek), Zalavár és Somogyvár kispályás futballmeccsen csapott össze, s bemutatták a Zala Megye Címere című kötetet. A napot a Hétrét majd az Intermezzo együttes koncertje zárta.

A hivatalos rész zárása után vidám programok következtek. A parkban főzőverseny zajlott (volt csapata például Nagylengyelnek, Zalalövőnek, Egervárnak, Lakhegynek, Sármelléknek), a színpadon zalai fellépők váltották egymást (a Hevesi-színház és a Griff Bábszínház mellett Dórci és a Fülesek), Zalavár és Somogyvár kispályás futballmeccsen csapott össze, s bemutatták a Zala Megye Címere című kötetet. A napot a Hétrét majd az Intermezzo együttes koncertje zárta.

Kitüntetett sajtómunkás

- Hét éve kaptam lehetőséget, hogy a megye napilapjánál dolgozzam, és e műhelybe kerülve kezdőként is a tájékoztatás, a munka közszolgálati része érdekelt leginkább - mondta lapunk megyei sajtódíjas munkatársa, Horváth A. Attila. - Azon túl persze, hogy nagy adag közlési vággyal, grafomán hajlammal és világmegváltónak hitt gondolatokkal kezdtem a betűvetést. Ez az alapállás nem sokat változott, de a napi hajtásban csiszolódik az ember: alázatot tanul, rutint szerez, nyíltabb és elfogadóbb lesz. Ebben a szakmában mi is a környezettel együtt változunk, még akkor is, ha alapvetésekből nem engedünk, és ragaszkodunk az igazunkhoz, az igazsághoz. Tősgyökeres zalaiként nagyon megtisztelő, hogy az erőfeszítéseket a megyei önkormányzat díjjal ismeri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!