Belföld

2011.08.24. 17:32

Megdőlt az országos napi melegrekord

A budapesti után az országos napi melegrekord is megdőlt szerdán, Bugacon 39,1 Celsius-fokot mértek. Több nagyvárosban folytatódott a vízosztás, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az egész országban.

MTI

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére közölte, erre a napra az eddigi melegrekord 39 Celsius-fok volt, Túrkevén mérték 2007-ben, ez most 1 tized fokkal dőlt meg.
   
Délután Budapesten is megdőlt a napi melegrekord, Újpesten 36,9 fok volt a legmagasabb érték, ami 2,6 fokkal több, mint a korábbi, amelyet 1918-ban rögzítettek.
   
A tartós hőség miatt az egész országban piros szintű figyelmeztetés van érvényben szerdán, a legmagasabb szintű figyelmeztetést csütörtökre is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat.
   
Korábban az előrejelzés alapján az ország 14 megyéjére és a főváros területére adták ki szerdára a piros figyelmeztetést, de mivel már az északkeleti tájakon is 27 foknál magasabb napi középhőmérséklet várható, az egész országra kiterjesztették a legmagasabb szintű figyelmeztetést.
   
A MÁV-Start Zrt.-nél szerdán is érvényben voltak a hétfőn meghozott rendkívüli intézkedések. A budapesti fejpályaudvarokon, valamint a nagyobb vidéki állomásokon és az étkezőkocsikban vizet osztottak, 11 és 17 óra között pedig ingyen adták ki az InterCity járatokra a pótjegyet. Az intézkedés péntekig van érvényben, esetleges meghosszabbításáról később döntenek.
   
Budapesten, Miskolc számos részén, Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron is folyamatosan locsolják az utakat, több városban permetkapukat állítottak fel, megnyitották a közkutakat, és vizet is osztanak az autósoknak, gyalogosoknak. Az érdi önkormányzat kérésére a városban lévő nagyáruházak megnyitották kapuikat a vásárlási szándék nélkül, csak hűsölni betérők előtt. A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. hulladékszállítást végző munkatársai vitaminokat kapnak, és a szokásosnál korábban kezdhetik a munkát a kánikulai napokon.
   
Bozóki István meteorológus tájékoztatása szerint csütörtökön szinte biztos, hogy az országos és a budapesti napi melegrekord is megdől. Budapesten 34,6 fok az erre a napra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet, ezt 121 éve, 1890-ben mértek.
   
Hozzátette: a hétvégére mérséklődik a forróság, szombaton "már csak" 30-35 fokra lehet számítani, és megélénkül, néhol megerősödik a légmozgás.



Kapcsolódó cikkeink: 

Hőség: Nagykanizsán csütörtöktől osztanak vizet

Péntekig oszt vizet a MÁV - Kanizsán is

A nyárból is megárt a sok?!

Kánikula: piros figyelmeztetés Zala megyében is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!