Belföld

2011.08.09. 11:37

Jelentősen nőnek a törlesztőrészletek

Jelentősen emelkedhet a devizában, különösen a svájci frankban eladósodott hitelfelvevők augusztusi törlesztő részlete a forint gyengülésével, ráadásul nem csak a tőkét és a kamatokat kell a gyengébb árfolyamon, tehát drágábban megfizetni, de a felszámított kezelési költség is emelkedik, noha annak elvileg nincs árfolyamkockázata.

MTI

Egy átlagos, 5 millió forint körüli, 25 éves futamidejű, svájci frankban felvett hitel törlesztő részlete az áprilisi 50 ezer forint körüli összegről több mint 10 ezer forinttal, 60 ezer fölé nőhet. Áprilisban 200 forint körül volt a svájci frank árfolyama, amely július közepéig 225 forintra emelkedett, mára azonban meghaladta a 250 forintot is.

Nem járnak sokkal jobban a japán jen adósok sem, száz japán jen április közepén 225 forint volt, július közepére azonban árfolyama elérte a 245 forintot, és mára 250 forint fölé emelkedett.

Legkevésbé az euróban eladósodottak törlesztő részlete emelkedik, áprilisban az euró árfolyama 264 forint  körül volt, hasonlóan a július közepihez, augusztus 9-én azonban a közös valuta is 278 forintra erősödött.

A devizahitelesek megsegítésére a kereskedelmi bankok saját programokat dolgoztak ki, amelyek mellett a törlesztő részletek kiszámításánál a középárfolyam alkalmazását törvény írja elő a lakáshiteleseknek. Ez a megoldás ugyan a kezelési költséget is mérsékli, de az még így is jelentősen meghaladja a felvételkor érvényes árfolyamot, így a devizahiteleseket indokolatlanul sújtja az árfolyamkockázat a kezelési költségeknél is.  A devizahitelezés indulásakor ez a kockázat nem volt jelentős, hiszen az árfolyamok nem "lengtek ki", szűk sávban mozogtak, ma már azonban jelentős pluszterhet jelent, noha ezt a költséget a belföldi banknak kell megfizetni. Megoldás lehetne, ha a kezelési költséget a hitelfelvételkori árfolyamon rögzítenék, de nem valószínű, hogy erről a bankok maguk döntenének - vélték az MTI által megkérdezett pénzügyi szakértők.

Ráadásul a középárfolyam kötelező alkalmazását csak a lakáshiteleseknek írta elő a jogszabályalkotó, ebből a lehetőségből a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek kimaradtak. Ők az árfolyamrögzítéssel élhetnek augusztus közepétől.

A rögzített árfolyam svájci frank esetében 180 forint, ennél kedden az árfolyam 81 forinttal állt magasabban. Az euró 25 forinttal, a japán jen pedig 52 forinttal haladta meg kedden délben a rögzítésnél figyelembe vett szintet.

 

OLDALTÖRÉS: A közjegyzők felkészültek, de egy rendelet hiányzik még

A közjegyzők felkészültek, de egy rendelet hiányzik még

A közjegyzők felkészültek, de egy rendelet hiányzik még

A közjegyzők felkészültek, de egy rendelet hiányzik még

A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni, amire a közjegyzők készen állnak ugyan, de még hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződés-blankettát tartalmazza - mondta Tóth Ádám a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke az MTI-nek.

A svájci frankban, euróban és japán jenben lakáshitellel bíró ügyfél augusztus 12-től kérheti a bankjától az árfolyam rögzítését. A svájci frank hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban résztvevőknek.  A szerződés módosítása egy olyan blankettán történik, amely a még meg nem jelent rendelet melléklete lesz.

A közjegyzők ezt a kitöltött blankettát foglalják okiratba, ismertetik az ügyféllel, és válaszolnak annak a kérdéseire - mondta a MOKK elnöke.

A közjegyzői okirat díja várhatóan 10 és 20 ezer forint közötti összeg lesz, olcsóbb lesz ha a közjegyző irodájában, és drágább, ha a szerződés bankban készül.

Ezek is érdekelhetik