Belföld

2011.07.19. 09:40

Eljött az ócskások alkonya?

Betelt a pohár a sógoroknál: szigorították a Burgenlandba érkező lomisok ellenőrzését. Több esetben jelentős bírságot is kiszabtak, a kocsikban talált használt cikkeket pedig elkobozták. Mindez a magyar lomisok szerint az üzlet végét jelentheti.

Szalabán Attila

A lomisok beszámolói szerint Ausztriában egyre gyakoribb a magyarok autóinak szúrópróbaszerű átvizsgálása, aminek végén nem egy esetben elkobozzák az összegyűjtött cikkeket, illetve jelentős büntetéseket is kiszabnak.

- Az oberwarti parkolóban álltunk, amikor odajöttek hozzánk a rendőrök és igazoltattak - mesélte a nagykanizsai bolhapiacon rendszeresen árusító Orsós Tibor. - Átnézték az összeszedett árut, aztán az egészet kidobatták velünk. Ez sem volt elég: megbüntettek minket 120 euróra, átszámítva 30 ezer forintra. Mindehhez nem fűztek különösebb magyarázatot, csak annyit mondtak: ha legközelebb meglátnak bennünket, akkor már 1500 euró lesz a bírság. Nagyon furcsálltuk, hogy egy másik családot nem ellenőriztek, pedig azok pont bent voltak a depó területén.

Orsós Tibor és felesége igyekeztek kideríteni, milyen jogszabályoknak kellene megfelelniük lomizás közben, de még az oberwarti városházán sem sikerült felvilágosításhoz jutniuk.Egy másik használtcikk-kereskedő tudni vélte: sokakat zavart már, hogy mekkora üzletté vált a lomizás. Egykor ugyanis az osztrákok puszta jószívűségből engedték meg a Magyarországról érkezőknek, hogy depóniáikban összeszedjék a még hasznosítható értékeket, többek között a színesfémeket, és azokat megélhetésük érdekében felhasználják. Mára azonban a sógorok számára is világos: mindebből egész kereskedelmi ág virágzott fel. Nem beszélve arról, hogy sok betöréses lopás is történt Ausztriában, melyek elkövetésével - okkal vagy anélkül - a lomisokat gyanúsítják. Igaz, olyan emberrel is találkoztunk, aki tudni vélte: a használtcikk-kereskedők miatt olyan mértékben megcsappant az ausztriai hulladék mennyisége, hogy az ottani depóniák elbocsátásokra kényszerültek, s ezt nem nézi jó szemmel az állam. Biztosat senki nem tud, ám abban mindenki megegyezett: Burgenlandból kezdeményezték a szigorításokat.

- Néhány ember miatt vetül árnyék arra a nagy többségre, amely becsületesen, valóban a megélhetésért lomizik - így a pápai Kovács Ferenc. - Jómagam még nem futottam bele ilyen ellenőrzésbe, de tudom, hogy az osztrákok több határátkelőnél konténert állítottak fel, melyekbe kidobatják a magyaroktól elkobzott árukat. Mindent elvesznek, aminek az eredetét nem tudja a sofőr papírral igazolni. Ez az, ahol bárkit meg tudnak fogni - ki az, aki papírt ad arról, hogy a kidobott asztalkáját megengedi elvinni?A németországi gyűjtőutakra járó használtcikk-kereskedő nem titkolta: az osztrák szigorításról szóló első hírek óta inkább kerülőt tesz hazafelé, Csehországnak és Szlovákiának véve az irányt. Ezzel ugyan több száz kilométert kell vezetnie pluszban, ám a rakománya megmarad.Egyetlen általunk megkérdezett lomis sem tudta a választ, hogy mit is vétenek azok, akiket megbüntetnek az osztrák rendőrök - erre nézve az eddig megjelent magyar híradásokban sem szerepelt pontos információ. Mi több, a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatalt sem tájékoztatták hivatalosan a sógorok , a magyar vámosok csak mindennapi munkájuk során tapasztalhatták az osztrák kollégák aktivitását. A Zalai Hírlap felvilágosítást kérve az osztrák pénzügyminisztériumhoz fordult elektronikus levélben - ám lapzártánkig onnan sem érkezett válasz.

A titokról Orsós Tiborék büntetőcédulája lebbentette fel a fátylat. A cetliről ugyanis leolvasható, hogy a 120 eurót az AWG 2002 megszegése miatt szabták ki. Ez a 2002-ben elfogadott Abfallwirtschaftsgesetz , a hulladékgazdálkodási törvény rövidítése Ausztriában, mely számos kötelezettséget ró azokra, akik hulladékgyűjtésre vállalkoznak. A jogszabály 24. paragrafusa többek között előírja: a nem veszélyes hulladékok gyűjtésének megkezdését jelenteni kell a tartományfőnöknek. Akik ezt elmulasztják, törvényellenesen járnak el, és 360-36340 euró (átszámítva tehát 100 ezertől akár 10 millió forintig is terjedhet az összeg) közötti pénzbírsággal büntethetők. Az osztrákok tehát nem hoztak új rendeletet, mindössze egy 9 éve elfogadott törvényüknek szereznek érvényt a tőlük bizony megszokott szigorral.

És hogy mi a helyzet a magyar oldalon? Érdeklődésünkre Cséve Szabolcs főhadnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága kiemelt főreferense leszögezte: a NAV csak mélységi ellenőrzési tevékenységet végez. Feladatuk elsősorban a költségvetési bevételek biztosítása, rendészeti tevékenység. Ennek értelmében kollégái az ellenőrzések során például vizsgálják, hogy engedély nélküli hulladékszállítás történik-e, illetve egyéb jogsértés gyanúja felmerülhet-e. Cséve Szabolcs jelezte: az ilyen jellegű ellenőrzések során az elmúlt években semmilyen jogsértést nem derítettek fel a magyar utakon.

- Nem tudjuk, hogy mennyi termék származik Ausztriából - jelezte Gáspár András, a kanizsai bolhapiacot működtető VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - Így pedig nem lehet azt sem megbecsülni, hogy az osztrákok szigorodása mennyi változást okoz nálunk. Megítélésem szerint akik lomizásból élnek, megtalálják az újabb beszerzési forráso-kat maguknak. Nem hiszem, hogy a változások különösebben befolyásolják a kanizsai bolhapiac méretét.

- Nem tudjuk, hogy mennyi termék származik Ausztriából - jelezte Gáspár András, a kanizsai bolhapiacot működtető VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - Így pedig nem lehet azt sem megbecsülni, hogy az osztrákok szigorodása mennyi változást okoz nálunk. Megítélésem szerint akik lomizásból élnek, megtalálják az újabb beszerzési forráso-kat maguknak. Nem hiszem, hogy a változások különösebben befolyásolják a kanizsai bolhapiac méretét.

OLDALTÖRÉS: A szerző jegyzete

Kit, hol, mikor, miért?

Kit, hol, mikor, miért?

Kit, hol, mikor, miért?

- Az osztrák rendőrség szúrópróbaszerűen és egynapos ellenőrzési akciók keretében is vizsgálja a lomizós autókat, főleg az utánfutósokat és a furgonokat

- Az utánfutós járművek esetében azok megengedett súlyát is ellenőrzik

- Rábafüzesen minden ott megforduló utánfutós autót ellenőriznek és mérlegelnek. Ugyanezt a feladatot nemrég Hegyeshalomnál egy akció keretében végezték a hatóság munkatársai

Szerintem (Szalabán Attila jegyzete)

Bár nem szeretek hosszasan vásárolni, meglehetősen gyakran ellátogatok a nagykanizsai bolhapiacra, és általában hosszasan el is időzök a tömegben. Egyrészt levegőzni viszem ide a gyerekeket  séta közben ők persze rendre kinéznek maguknak valamilyen babát vagy egyéb játékot , másrészt én is át szoktam nézni a kirakott könyveket. Jelenleg is vadászom egyre, édesapámat szeretném meglepni egy második világháborús repülőkről szóló regénnyel. Német nyelven már háromszor is megtaláltam, magyarul bezzeg  soha  talán nem csoda, hogy nem nagyon bánnám, ha végre nem csak Ausztriából hordanák elém az eladandó árut a bolhapiaci kereskedők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!